Синдром подразненої кишки – дуже розповсюджений діагноз, який потребує особливої уваги. Про тонкощі діагностування, про симптоматику, методи лікування та запобігання розвитку СПК розповідає в авторській статті гастроентеролог з великим досвідом ІЛОНА БУЛІЧ.
СТАТИСТИКА
Рецидивуючий абдомінальний біль, в середньому щонайменше один раз на тиждень протягом останніх трьох місяців, що поєднується з двома або більше критеріями:
- пов’язаний з актом дефекації;
- змінами частоти стільця;
- змінами його консистенції.
Початок появи симптомів має відзначатися не менше, ніж за шість місяців.
Близько 30% українців мають СПК-подібні симптоми.
Тільки половина з них звертається до лікаря і тільки 6-7% до гастроентеролога.
В усіх хворих СПК спостерігається суттєве зниження якості життя.
ДІАГНОСТУВАННЯ
СПК – це діагноз виключення. Тобто, щоб встановити цей діагноз, спочатку я маю виключити всі інші можливі діагнози.
А для цього важливі.
- Опитування хворого, як починалося і протікало захворювання: чи був початок захворювання пов‘язаний зі стресом, перенесеною кишковою інфекцією (і ще сто питань я задаю пацієнтам, щоб «докопатись» до причин).
- Виключення тривожних симптомів.
- Оцінка психологічних факторів.
- Нормальні показники швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ) або С-реактивного білку (СРБ), що є маркерами запалення.
- Відсутність лейкоцитів, яєць глистів, інших паразитів, прихованої крові, наявності патогенних кишкових бактерій, зокрема, Клострідії дефіциле в калі.
- Нормальний або трохи підвищений рівень фекального кальпротектина.
- Нормальна функція щитоподібної залози (нормальні показники ТТГ, Т4 вільного).
- Відсутність антитіл до тканинної трансглютамінази для скринінгу на целіакію.
ПРИЧИНИ
Війна принесла людям неабиякий психоемоційний стрес, тому розповсюдженість розладу СПК зростає і буде зростати. Я не тільки сама вчусь різним психологічним вправам, як опанувати паніку, тривогу, стрес, а й навчаю своїх пацієнтів з СПК як досягти душевної рівноваги.
Саме психологічні фактори є основними в розвитку СПК. Серед них.
- Психоемоційний стрес.
- Риси характеру.
- Психологічний стан.
- Соціальна підтримка.
- Когнітивні функції.
- Психофізіологічна адаптація.
На своїх консультаціях я відпрацьовую дихальні методики, способи м’язової релаксації, пояснюю важливість занять пацієнтами йогою та медитацією, направляю за необхідності на консультацію до психіатра, психотерапевта та психолога.
ПРАКТИКА
Крім того, я навчаю своїх пацієнтів, як правильно вести харчовий щоденник, щоб виявити індивідуальні харчові тригери-продукти, які викликають або підсилюють симптоми хвороби. І вже з урахуванням цих даних та стану здоров’я всього організму, наявності супутньої патології складаю персоніфікований раціон.
Додатково я пояснюю важливість дотримання режиму дня та фізичних навантажень. Адже саме досягнення стабільного психологічного стану, правильний режим дня, здорове харчування, достатнє фізичне навантаження і є профілактикою розвитку СПК.
ПОРАДИ
Я хотіла б зупинитись детальніше на порадах з харчування. Адже незбалансований раціон, вживання жирної смаженої їжі, що містить шкідливі продукти глікації, підсолоджувачі; простих вуглеводів; продуктів з переробленого м’яса; напівфабрикатів та фаст-фуду призводить до розвитку багатьох розладів органів травлення, серцево-судинних захворювань, ожиріння й навіть до розвитку ракових захворювань.
Тому радила б українцям складати раціон за методом тарілки, де половина її має бути заповнена овочами, чверть – білками (кролик, індичка, курятина, риба, кисломолочні продукти, яйця), чверть – складними вуглеводами (каші, паста твердих сортів пшениці). І не забувати вживати достатню кількість негазованої якісної води.
Бажаю всім українцям Перемоги та здоров’я!
instagram: gastrodoc.bulich