Перейти до панелі інструментів
миллениум

ШІ-композиції впевнено займають свої місця у популярних хіт-парадах. Вони звучать модно та легко запам’ятовуються. Але чи може штучний інтелект стати гідним конкурентом талановитим українським музикантам і композиторам? Про це й не тільки говорили з відомим шоуменом і медіаекспертом ОЛЕКСІЄМ САГАЛОВСЬКИМ.

– Олексію, останнім часом Ви отримали багато нагород у музичній сфері, зокрема, державних. Що вони для Вас означають?
– Так, я отримав почесне звання «Заслужений артист естрадних мистецтв» і «Заслужений діяч естрадних мистецтв України», а також багато подяк, грамот і дипломів. Безперечно, це дуже приємні події. Та мушу визнати, що більш важливими для мене є визнання та симпатія глядачів.
– Над чим зараз працюєте?
– Я почав працювати з новою авторкою – Катериною Ейвою. Ми познайомилися під час гастролей Європою і випустили п’ять пісень разом. Катя сповнена життєрадісності та чуттєвості. З неї цікаво творити. Наші пісні про Україну, які ми написали разом, сповнені життя, а не смутку чи сліз.
Також продовжую співпрацювати з Юрієм Рибчинським, з яким записали кілька нових робіт. Крім того, пишу музику й аранжування для мюзиклу «Вій» на музику Геннадія Татарченка та вірші Юрія Рибчинського.
Окрім студійної роботи, маю дуже насичений графік виступів. Більшість тематичних концертів проводжу саме для військових – у частинах і госпіталях.
– Як Вам вдається поєднувати службу з творчістю?
– Намагаюся встигнути все, поки перебуваю в Києві. Я розумію, що під час війни кожен з нас має робити все можливе, викладатися на повну. Тому підтримка бойового духу українських військових – один із ключових напрямів моєї діяльності.
– Як ставитеся до використання штучного інтелекту для створення музики?
– Зараз можна завантажити будь-які вірші у спеціальну програму, натиснути кнопку – і ось готова пісня. Щоправда, її співатиме синтезований голос, а музика буде створена штучно. У мене навіть є знайомі, які намагаються реалізувати свої «таланти» за допомогою штучного інтелекту (ШІ).
Спочатку це мене дратувало. Я сприймав ШІ як конкурента для справжніх композиторів, виконавців та артистів, до яких себе теж хотів би зараховувати. А потім зрозумів, що це лише продукт. Як у магазині: є сметана, а є сметанний продукт, який коштує дешевше. Є сир, а є сирний продукт. Хтозна, що там усередині, але ззовні дуже схоже. У шоу-бізнесі відбувається те ж саме.
Є талановиті композитори та поети, яких можна упізнати за стилем, послідовністю нот і гармонічних акордів. А тут все просто закинули у велику каструлю, перемішали однією ложкою і у випадковому порядку дістають синтезовані зв’язки. Продукт, згенерований ШІ, абсолютно безликий. З одного боку, на цьому тлі справжні таланти яскраво виділяються. А з іншого – можливо, саме це й потрібно середньостатистичному слухачеві: модні звуки та словосполучення, що добре продаються.
– Революція чи деградація: яке майбутнє чекає на музичну індустрію через вплив ШІ, на Вашу думку?
– Я пишу одну пісню місяць, а штучний інтелект – за 30 секунд. І проблема в тому, що такий продукт затребуваний. Безумовно, це свідчить про деградацію. Нині все спрощується. У художників це називається примітивізм. Та історія циклічна, і все повторюється. На мій погляд, класичні композитори встановили певну планку, і їхні мелодії глибоко вплетені у ДНК багатьох людей.
Звісно, я не можу радити, що варто слухати, а що ні. Важливо, що людині відгукується, які емоції викликає музика, що резонує з її душею та тілом. Сьогодні є багато нестандартних музикантів, поетів, письменників і композиторів. Цінуйте щирість, а не її імітацію, дружбу, а не користь, любов, а не угоду, музику, а не шум, людей, а не людський продукт!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями