Перейти до панелі інструментів
миллениум

Ольга Пома – психологиня, коучиня, тренерка, громадська діячка, авторка книг та трансформаційних ігор, голова ГО «Гідність – це жіночно»

– Чи розділяєте Ви дружбу на чоловічу та жіночу? Якщо так, то в чому, на Ваш погляд, полягає ця різниця?
– Звісно, поняття дружби є універсальним та властиве обом статям. Проте як людина, що поглиблено вивчала нейролінгвістичне програмування, вважаю, що таки є певні відмінності. Зараз поясню, що я маю на увазі.
Чоловіча логіка традиційно ґрунтується на самостійності, справедливості і правилах, тоді як жіноча більше орієнтована на взаємини та турботу. Чоловіки схильні до індивідуалізму і керування, слідуючи правилам гри чи ієрархії, тоді як жінки більше зосереджені на комунікації та зв’язках між людьми. Чоловіки прагнуть керувати, а жінкам важливе спілкування. Чоловіки поважають правила, а жінки – зв’язки та стосунки.
– Чи стикалися Ви особисто з мізогінією та сексизмом? У яких сферах ці явища наразі найбільш розповсюджені?
– Більшу частину свого життя я білявка, і у світі бізнесу мене часто не сприймають як кваліфікованого спеціаліста, яка може навчити та дійсно допомогти. Стереотипи про білявок ще сильно сидить у головах людей, особливо старшого віку.
Також я водій з понад десятирічним стажем, об’їздила всю Україну та сусідні країни неодноразово, але, побачивши мене за кермом, деякі чоловіки зверхньо посміхаються. При ДТП мене упереджено називали винною. А коли шукала автомобіль для покупки, мені казали, що на мій бюджет автомобілів із автоматичною коробкою передач не знайти (хоча я все життя їздила лише на автомобілях з механічною).
В офісах, на фабриках чи будь-яких інших робочих місцях, мізогінія може проявлятися у вигляді гендерної дискримінації у питаннях найму, заробітної плати, підвищення, а також через сексуальні домагання. Жінки часто стикаються зі стереотипами про розподіл ролей та очікуваннями щодо їхнього професійного поводження та зовнішності.
Жінки, які беруть участь у політиці, займають керівні посади чи просто є публічними особами, отримують упереджене ставлення та заниження їхньої професійної компетентності. Медійне висвітлення та суспільні дискусії часто фокусуються на їхній зовнішності або особистому житті, замість професіональних досягнень.
Стереотипізація жінок у кіно, телебаченні, музиці та рекламі продовжує переважати. Жінки часто зображуються в обмежених або об’єктивізованих ролях, що підживлює сексистські уявлення та стандарти краси.
Хоча в останні десятиліття ситуація покращується, жінки все ще стикаються з перешкодами в академічних кар’єрах у таких галузях, як СТЕМ (наука, техніка, інженерія, математика). Просування жінок у цих областях часто супроводжуються сексизмом та мізогінією в академічних колах.
– Чи помічаєте Ви зміни у ставленні жінок до жінок за останні роки/десятиліття? Чи назвали б Ви ці зміни позитивними?
– Я б хотіла розкрити це питання більше з точки зору ставлення саме жінок до інших жінок. Працюючи як жіноча психологиня та коучиня, я усвідомлюю, що саме жінка впливає на відчуття власної гідності та самоцінності. Тоді її правила та кордони більше поважають інші жінки та чоловіча частина населення планети. Тому мої зусилля направленні на створення та підтримку жіночих спільнот.
Світ прямує до організації громад, груп підтримки, жіночих мережевих асоціацій, які сприяють обміну досвідом, ресурсами та мотивацією. Мені подобається ця тенденція, і я із величезним задоволенням до неї приєднуюсь і очолюю доступні мені напрямки.
Збільшення кількості жінок-лідерок у різних сферах стимулює зростання менторських програм, де наставниці допомагають молодшим і менш досвідченим колегам. Це допомагає зміцнювати жіночий лідерський потенціал та руйнує стереотипи щодо «конкуренції» між жінками.
– Ви очолюєте громадську організацію «Гідність – це жіночно». Чому для Вас це важливо?
– Самоцінність є ключовим елементом психологічного здоров’я кожної людини, але для жінок це особливо важливо через історично сформовані гендерні ролі та очікування. Жінки часто піддаються тиску та насиллю з боку своїх чоловіків, батьків, колег. Коли є насильство усередині сім’ї, про це не прийнято говорити, і жінка залишається сам-на-сам зі своїм болем. Крім того, суспільне «сама винна» змушує жінку мовчати про свої негаразди у сім’ї або з кривдниками. Мета організації «Гідність – це жіночно»: допомогти жінкам, які потрапили у скрутне становище, зібратися, усвідомити свою силу та знайти шляхи для подолання труднощів. Одним з основних аспектів для цього є відчуття власної цінності незалежно від соціальних і культурних тисків. Це також включає здатність встановлювати і захищати особисті межі, здійснювати вибір без страху критики та право відчувати гордість за свої досягнення. Важливо, щоб жінки відчували свободу виражати свої думки та потреби, бути почутими та визнаними.
Підтримуючи і розвиваючи свою самоцінність, жінки не тільки покращують своє власне бачення себе, а й стають зразком для наслідування для інших, зокрема молодих дівчат та інших жінок у суспільстві.
– Чи вірите Ви в те, що нашому поколінню під силу зруйнувати всі ті гендерні стереотипи, які нав’язувалися століттями? Як саме Ви це бачите?
– Гендерні стереотипи часто обмежують жінок у виборі професії, освіти, та особистісного розвитку. Відходження від них дозволяє жінкам реалізувати свій повний потенціал, вибирати те, що вони дійсно хочуть робити, а не те, що вважається «прийнятним» для їхньої статі.
Крім того, розширення можливостей у кар’єрі і освіті призводить до збільшення фінансової незалежності жінок. Це важливо для економічної рівності, а також для особистої свободи і безпеки.
Стереотипи часто формують очікування у стосунках, що може вести до нерівності та конфліктів. Вихід з цих обмежень дозволяє створювати відносини, засновані на взаємній повазі та рівноправності.
Коли жінки активно протистоять стереотипам, це веде до змін у суспільних установках, сприяючи більшої толерантності та різноманітності. Що, у свою чергу, створює більш інклюзивне суспільство, де є місце для всіх.
– Що б Ви порекомендували жінкам, щоб підвищити свою самоцінність?
– По-перше, важливо культивувати самопідтримку та самоспівчуття. Часто жінки суворі до себе, і це знижує їхню самооцінку. По-друге, розвивати навички асертивності, що допоможе адекватно реагувати на критику і відстоювати власні інтереси. Також важливо шукати підтримку в спільнотах, де цінують і підтримують ваші цілі та амбіції.
– Що б Ви хотіли сьогодні сказати/побажати всім українським жінкам?
– Любі жінки, будьмо щирими, сильними, справжніми! Бережімо себе та своїх близьких заради збереження усього довколишнього світу!

ABOUT THE DIGNITY AND VOCATION OF A WOMAN IN THE MODERN WORLD

– Do you divide friendship into male and female? If so, what do you think the difference is?
– The concept of friendship is of course universal and common to both sexes. However, as a person who has studied neuro-linguistic programming in depth, I believe that there are certain differences. Now I will explain what I mean.
Male logic is traditionally based on independence, justice and rules while female logic is more oriented towards relationships and care. Men tend to be individualistic and controlling, following the rules of the game or hierarchy while women are more focused on communication and interpersonal relationships. Men seek to lead and women value communication. Men respect rules and women respect connections and relationships.
– Have you personally encountered misogyny and sexism? In which areas are these phenomena currently most widespread?
– I’ve been blonde for most of my life, and in the business world I’m often overlooked as a trained professional who can teach and really help. Stereotypes about blondes still firmly sit in the minds of people, especially older ones.
I am also a driver with more than ten years of experience. I have travelled all over Ukraine and neighbouring countries more than once, but when they see me at the wheel, some men smile scornfully. In the case of a road accident, I was inequitably called guilty. And when I was looking for a car to buy, I was told that I couldn’t find cars with an automatic transmission for my budget (although I’ve only driven manual cars all my life).
In offices, factories, or any other workplace, misogyny can manifest itself in the form of gender discrimination in hiring, wages, promotions as well as sexual harassment. Women often face stereotypes about the distribution of roles and expectations about their professional behaviour and appearance.
Women who participate in politics, hold leadership positions or are simply public figures receive a biased attitude and underestimation of their professional competence. Representation by mass media and public discussion often focus on their appearance or personal life rather than their professional achievements.
Women’s stereotyping in films, television, music and advertising continues to prevail. Women are often portrayed in limited or objectified roles, feeding sexist perceptions and standards of beauty.
Although the situation has improved in recent decades, women still face barriers to academic careers in fields such as science, technology, engineering and mathematics. The advancement of women in these fields is often accompanied by sexism and misogyny in academical community.
– Do you notice changes in the attitude of women to women in recent years/decades? Would you call these changes positive?
– I would like to reveal this issue more from the point of view of the attitude of women to other women. Working as a women’s psychologist and coach, I realize that it is the woman who influences the sense of dignity and self-esteem. Then her rules and boundaries are more respected by other women and the male part of the planet’s population. Therefore, my efforts are directed to the creation and support of women’s communities.
The world is moving towards activity in organizing communities, support groups, women’s networking associations that facilitate the sharing of experiences, resources and motivation. I like this trend and I am very happy to join it and lead the directions available to me.
The increase in the number of female leaders in various fields is stimulating the growth of mentoring programs, where female mentors help younger and less experienced colleagues. It helps to strengthen women’s leadership potential and destroys stereotypes about «competition» between women.
– You head the public organization «Dignity is Feminine». Why is this important to you?
– Self-esteem is a key element of everyone’s psychological health, but it is especially important for women because of historically shaped gender roles and expectations. Women are often subjected to pressure and violence from their husbands, parents, and colleagues. When there is violence in the family, it is not customary to talk about it, and the woman remains alone with her pain. In addition, the societal «she herself is to blame» forces a woman to keep silent about her troubles in the family or with abusers. The purpose of the organization «Dignity is Feminine» is to help women who are in a difficult situation to come together, realize their strength and find ways to overcome difficulties. One of the main aspects for this is a sense of self-worth regardless of social and cultural pressure. It also includes the ability to set and protect personal boundaries, make choices without fear of criticism, and the right to feel proud of her achievements. It is important that women feel free to express their thoughts and needs, to be heard and recognized.
By maintaining and developing their self-worth, women not only improve their own self-image, but also become role models for others, particularly young girls and other women in society.
– Do you believe that our generation can destroy all those gender stereotypes that have been imposed for centuries? How exactly do you see it?
– Gender stereotypes often limit women in choosing a profession, education, and personal development. Breaking away from them allows women to realize their full potential, to choose what they really want to do rather than what is considered «acceptable» for their gender.
In addition, the expansion of opportunities in career and education leads to an increase in the financial independence of women. This is important for economic equality, as well as for personal freedom and security.
Stereotypes often shape expectations in relationships, which can lead to inequality and conflict. Getting out of these limitations allows you to create relationships based on mutual respect and equality.
When women actively stand against stereotypes, it leads to changes in societal attitudes, promoting greater tolerance and diversity. And this in turn creates a more inclusive society where there is space for everyone.
– What would you recommend to women to increase their self-esteem?
– First, it is important to cultivate self-support and self-compassion. Often women are strict with themselves, and this lowers their self-esteem. Secondly, I would recommend to develop assertiveness skills, which will help to adequately respond to criticism and defend her own interests. It’s also important to seek support in communities where your goals and ambitions are valued and supported.
– What would you like to say/wish to all Ukrainian women today?
– Dear women, let’s be sincere, strong, real! Let’s take care of ourselves and our loved ones for the sake of preserving the entire surrounding world!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями