Перейти до панелі інструментів
миллениум

Хвороба зробила її слабкою фізично, але не змогла зламати силу духу! Попри складний діагноз АННА РЕМЕНІК живе і розвивається, знаходить можливості для підтримки інших людей та постійно вивчає нові способи реабілітації. Цього разу нескорена жінка розповіла нам як випробувала на собі методи психосоматики.

– Анно, раді Вас вітати знову! Що нового сталося у Вашому житті після нашої попередньої зустрічі?
– Для мене кожен новий день – уже досягнення. Адже через свій діагноз, важкий дитячий церебральний параліч, знаходжуся у безперервній боротьбі за якість мого життя. В силу своїх можливостей продовжую займатися улюбленими справами: малювати, писати і надихати своєю історією тих, кому необхідна моральна підтримка. А ще вивчаю різні способи реабілітації.
– Минулого разу ми з Вами говорили про арт-терапію. Про що розкажете сьогодні?
– Зараз я зацікавилася нейролінгвістичним програмуванням (НЛП) – особливим підходом до спілкування, самовдосконалення та психотерапії. У ширшому розумінні це віра в те, що ми можемо трансформувати свої та чужі переконання, змінювати поведінку, а також лікувати психологічні травми за допомогою спеціальних технік та вправ.
В основі концепції НЛП лежить ідея, що існує зв’язок між неврологічними процесами, мовою та патернами поведінки. Три цих компоненти відображені у терміні: «нейро» – нервова система та мозок; «лінгвістичне» – мова та мовні сигнали; «програмування» – патерни (шаблони) поведінки.
За допомогою НЛП можна ставити та досягати цілей, знайти мотивацію, створити рецепт самовдосконалення, розвинути навички знаходити спільну мову та здатність керувати людьми. Також це своєрідний метод об’єктивної оцінки навколишнього світу та самого себе.
Класики НЛП кажуть, що це наука про структуру суб’єктивного досвіду. Я вважаю його напрямом когнітивної психології, що досліджує функціонування пам’яті та процесів, які організовують спогади автобіографічної пам’яті. Зокрема, так говорить міжнародна тренерка Оксана Болотова.
– Знаю, Ви також цікавитесь соматикою за методом Фельденкрайза. Як прийшли до цього?
– Я прийшла до цього методу просто і одночасно дуже складно. Усе почалося з пошуків реабілітолога для себе. У мене дуже боліло тіло і я досить некомфортно почувалася.
Спочатку пошуки закінчувалися розчаруванням. Крім того, що ці фахівці беруть космічні гроші за один сеанс, більшість з них абсолютно не мають досвіду допомоги у випадках церебрального параліча.
І ось, коли я майже зневірилася, мені пощастило познайомитися з тілесно-орієнтованою терапевткою Тетяною Саде. Виявилося, що у неї є клієнти з ДЦП. Сама спеціалістка із Києва, але нині працює за кордоном. В Україну приїздить всього на декілька днів. Саме вона і порекомендувала мені свою наставницю за методом Фельденкрайза – Альону Беспаленко. Це унікальна людина! Вона музикантка у третьому поколінні, до того ж, перекладачка з англійської мови. Цікаво, що реабілітологом вона взагалі не збиралася бути. Але доля розпорядилася інакше. Альона сама отримала серйозну травму після падіння зі сходів. Завдяки знанню іноземної мови вона познайомилася з Елізабет Блум, а зараз сама стала викладачкою психосоматики.
– У чому суть цього методу?
– Суть методу – навчити нервову систему людини правильно працювати. З 1985 року Елізабет Блум почала викладати його за кордоном, у Швеції. Відносно недавно вона привезла його в Україну. На скільки я знаю, нині ним володіють лише три українські спеціалісти.
– Які результати Ви помітили у власному самопочутті після соматичної реабілітації за методом Фельденкрайза?
– Насправді я вражена! Адже результат є і він дуже хороший! Уже після першого сеансу я відчула полегшення в рухах. Маю велику надію, що після тривалої реабілітації зможу поділитися гарними новинами щодо стабільно чудового самопочуття!
– Які цілі ставите собі на другу половину 2024 року?
– Моя головна ціль – щоб пересічні люди і безпосередньо спеціалісти у будь-якій сфері (будь-то медик чи продавець, чи працівник банку тощо) не боялися підійти до інвалідів! Ми інакші зовні, але такі ж самі всередині: думаємо, мріємо, відчуваємо, страждаємо… Щира усмішка і привітне слово дуже цінні для нас!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями