Перейти до панелі інструментів
миллениум

Сара Таращанська психологиня-консультантка та психотерапевтка працює в німецькому методі позитивної транскультуральної психотерапії. Має ряд специфікацій доповнених досвідом, які дозволяють вести індивідуальні, сімейні та групові терапії з різними запитами: від саморозвитку та пошуку себе до питань відносин, конфліктів, складних психічних станів (ПТСР, залежності, панічні атаки, тривожні, депресивні розлади) тощо.

У середньому людина за життя витрачає на секс менше одного місяця – близько 600 годин. Зовсім небагато, але магія в тому, що статевий акт – це маленька частинка у прекрасному процесі сексуальних стосунків. А вони – у партнерських, які є частиною взаємодії в соціумі. І все це має взаємний вплив. Якщо перша закладена цеглинка дає тріщину, це робить всю конструкцію нестійкою і вразливою. Викликає у людини паніку, страх, невпевненість. Змушує переорієнтовуватися в усіх інших сферах так, щоб зменшити неприємні відчуття і приховати «недолік». Як позбутись негараздів у сексі і почати знову отримувати задоволення розкаже психотерапевтка Сара Таращанська.

– Доброго дня, пані Саро! Ви працюєте з пацієнтами, які стикаються з проблемами у сексуальному житті. Розкажіть, наскільки ця проблема важлива. Чи насправді якість сексуального життя так сильно впливає на якість життя людини в цілому?
– Проблема гіперважлива насамперед для самого пацієнта. Вона дуже болюча, тисне на людину, завдає страждань. Тема здається вузькою, але сексуальне життя, у наслідку, буває фундаментом, який або гарно тримає відчуття окейності, самооцінки, стабільних і спокійних міжстатевих стосунків, дозволяє накопичувати енергію, щоб проявлятися у соціумі, досягати та бути мотивованим. Або фіксує людину на відчутті власної неспроможності, неправильності, забирає психічну енергію, змушує замість позитивного саморозвитку як такого, шукати способи компенсації незадоволення собою і сексуального незадоволення. Людина може почати досягати в кар’єрі з прихованих від самої себе мотивів, лише щоб довести собі й іншим, що вона в порядку, молодець. Заробляти статки, щоб підняти самооцінку та інше. При цьому проблема залишається і продовжує шкодити самооцінці, впевненості та іншому. Обійти її, окремо вирішувати питання конфліктів у парі, невпевненості, тривожності, панічних нападів, залежностей, вигорання на роботі, якщо людина себе загнала, намагаючись втекти чи відволіктися від того, що насправді турбує, нелогічно.
– Розкажіть як ви працюєте з клієнтами, яким важко довірити свої інтимні переживання чужій людині?
– Мої клієнти – це дорослі, переважно досить свідомі та зрілі люди. Мінімальний вік 16 років. Я знаю, щоб прийти із запитом проблем у сексі, в сексуальних стосунках, потрібно мати певну сміливість. Дуже розумію і підтримую своїх клієнтів у цьому. Як психотерапевт, піклуюся про довіру та безпеку в нашій роботі, щоб люди могли заспокоїтися і відверто говорити про свої почуття, переживання. Це дозволяє глибше дослідити особисті та інтимні питання. Піклуюся також про індивідуальний підхід, щоб мої пацієнти отримали адаптовані методи та підходи відповідно до їхніх конкретних потреб та обставин. Обов’язково враховую культурні, соціальні та особисті фактори.
– Від чого залежить успіх терапії?
– Готовність до змін – основна складова успіху терапії. Результат дуже залежить від готовності клієнтів працювати над собою та своїми стосунками. Це може включати зміну звичок, відкрите обговорення важких тем і готовність пробувати нові підходи.
– Як проходить терапія?
– Передусім хочу попередити. Якщо ваша проблема має фізіологічну причину, то вам спочатку потрібно звернутися до відповідних лікарів. Психолог у цьому випадку може і має бути в тандемі з лікарем.
Далі, якщо фізіологічних проблем немає, я проводжу оцінку ситуації, щоб зрозуміти, які конкретні проблеми існують у сексуальному житті пари. Це може включати обговорення сексуальних переваг, частоти інтимної близькості, емоційного зв’язку та будь-яких інших факторів, які можуть впливати на ситуацію. Я допомагаю партнерам обговорити їхні очікування та побажання щодо сексуального життя. Це може включати відкрите обговорення того, що кожен з них хоче, і що їх турбує.
– Як ви вважаєте, у чому криється суть більшості проблем пов’язаних із сексом?
– Вивчаючи сексологію через призму психології, аналізуючи історії пацієнтів і просто відомі мені історії життя жінок, звернула увагу, що природа жінки була майже ототожнена з чоловічою. Часто питаннями сексуальних порушень займаються чоловіки, про жіночу аноргазмію пишуть чоловіки, так само як про відчуття в її кліторі і таке інше. Не краще справи у жіночого варіанту інтерпретації сексу та жіночого задоволення. Неможливо описати те, чого ніколи не відчував, і чого не відчували твої пацієнти.
На мою думку, як наслідок, секс і жіноче задоволення, і разом з тим проблеми, які виникали на цьому ґрунті, були описані за чоловічим типом. Припускаю, що це сталося через відсутність альтернативного досвіду, який би міг бути використаний при формуванні наукової думки про розуміння сексуальної природи жінки, і як похідних від цього, розуміння сексуальних відносин.
Врешті, якщо від цього не відійти в роботі, то пара стане заручниками викривленого бачення жіночої природи, що не допомагає у вирішенні проблем. Така заплутаність шкодить сексуальним стосункам, стоїть перепоною до гармонійного інтимного життя.
Натомість успішний секс приносить задоволення, радість, зближує пару ще більше, знімає напругу, підвищує внутрішні ресурси, самооцінку, мотивацію, дозволяє мріяти, довіряти собі і досягати успіху.
Tarashchanska Sara
Dr.Sarah psychologist

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями