Перейти до панелі інструментів
миллениум

Наше життя наповнене великою кількістю стресів. Особливо під час війни ми стикаємося з болем і стражданнями. Непрожиті емоції застрягають у нашому тілі блоками, м’язовими зажимами, порушують кровообіг і навіть викликають хвороби. Як боротися з ними і відновити енергію життя розкаже психотерапевтка Ірина Коростильова.

– Доброго дня, Ірино, розкажіть як пов’язані наше фізичне і ментальне здоров’я?
– Люди – істоти цілісні. Будь яке розділення на фізичне і ментальне здоров’я – штучне. Підтвердження цьому ми можемо бачити скрізь. Ще на 3 тижні розвитку ембріона є три шари клітин, з одного з цих шарів, ектодерми поступово розвивається наша шкіра, мозок і нервова система. Вони створені з одного шару клітин. Це і є цілісність.
Після народження ми пізнаємо світ саме через тіло. Дитинка рухається, торкається всього, її торкаються, щось пробує на смак і таким чином записується інформація про все на рівні тіла. Потім ця інформація приводить до певних емоційних реакцій. Тобто тілесний досвід записується на рівні емоцій. І далі на основі цього емоційного досвіду формуються певні думки. Таким чином людина формує свій досвід за допомогою цих трьох каналів – тіло, емоції та думки. І в цьому процесі немає нічого головного чи первинного.
Розділення на ментальне, емоційне, фізіологічне здоров’я – штучне, придумане людиною. Вчені можуть розділяти її щоб досліджувати але у нашому житті не існує цього розділення. Кожну хвилину життя
наші рецептори сприймають певні сигнали, тіло фіксує певні відчуття. Вони передаються по нервових клітинах в мозок, мозок це обробляє, певним чином оцінює і виділяє певні гормони і виникають певні емоції. Все це відбувається одночасно і це є цілісною системою.
– Що значить «бути у контакті з тілом» і як налагодити цей контакт?
– Бути в контакті з тілом – це означає відчувати, що відбувається в тілі, кожну його ділянку. Що відчувають твої руки, ноги, які відчуття у серці, в попереку? Відчувати і усвідомлювати свої рухи. Усвідомлювати як твоє тіло розташовано в просторі і відносно інших об’єктів.
Ми часто можемо бачити, що люди сидять в незручних позах цілими днями. Чому це стається? Тому що вони не відчувають своє тіло. Не відчувають, що їм незручно.
Коли я в контакті зі своїм тілом, я можу знайти для свого тіла ергономічну позу, яка буде максимально комфортною. Коли ми відчужені від тіла, ми не можемо знайти цю позу. Саме тоді ми живемо в болі. Коли ми відключені від тіла, ми можемо жити в болі, ми можемо бути в стосунках які спричиняють нам душевний біль, можемо ходити на роботу, яка спричиняє нам тільки страждання і ми можемо бути в тілесних симптомах так само.
Бути в контакті зі своїм тілом це також усвідомлювати що воно хоче нам сказати, стан його відкритості чи зажатості.
Можна легко протестувати чи є у вас контакт з тілом. Просто дайте собі відповідь на питання – що ви відчуваєте зараз в цей момент? Які почуття та емоції? І як ви їх відчуваєте в тілі? 90% людей відповідають або нічого або не знаю.
– Як ми втрачаємо контакт з тілом?
– Це відбувалося не одразу. Відчуження від нашого тіла триває більше 2 тисячоліть з початку розвитку християнства. Жорстке нав’язування релігії на наших територіях спрямоване на те, щоб закріпити соціальне неравенство. Для цього треба було підкорити людей і забрати у них енергію життя. А ця енергія проявляється через тіло, тому, що в тілі є почуття задоволення, пристрасть, сексуальність, все що дарує нам радість, сенс життя. В тілі є інтуїція, бажання, мудрість. Через своє тіло ми ідентифікуємо своє я, розуміємо інших. Щоб знищити це потрібно від’єднати тіло від душі і поселити туди страх і ворожнечу. Тоді цілеспрямовано знищувались наші бажання, тілесність і здатність розуміти себе. І так поступово ми перетворювались на роботів, сухих, беземоційних, контролюючих кожен свій крок щоб вижити.
Далі соціальна система це підхопила. І сучасний світ також продовжує працювати на відчуженням завдяки ідеям зверхпродуктивності, успішного успіху, та подібним. Ми йдемо в логіку, раціональність і нам стають недоступні ані задоволення ані радість.
– У себе на сторінці ви розповідали, що самі зіштовхнулися з доволі серйозною хворобою. Розкажіть як вам вдалось подолати її?
– В 30 років я захворіла хворобою, від якої дуже швидко люди помирають. Це була хвороба легень. В моєму роду всі помирали саме від хвороб легень і ця генетика мене спіткала в досить ранньому віці. Я лежала в стаціонарі 10 місяців і тоді я побачила наскільки лікарі безсилі проти серйозних хвороб. Вони можуть застосовувати протоколи. Але коли вони не діють, вони не знають що робити. Я побачила, що лікарі мене точно не вилікують і тоді я взялася за себе сама. Я зрозуміла, що відповідальність за наше життя лежить на нас самих. Я почала вивчати природу хвороб, як пов’язано це з ментальністю, яким чином ці хвороби проявляються. Почала вивчати витоки саме моєї хвороби. Побачила що є чітка паралель між тим, що відбувається у мене в житті і ментальною складовою моєї хвороби. Я почала рухатися в напрямку зміни цих програм, своєї поведінки. І сталося те, що зараз я маю здорове тіло, я абсолютно здорова жінка. Я маю гнучке тіло, в свої 57 років я сідаю на шпагат, я танцюю, займаюсь йогою і почуваю себе дуже активною і наповненою щодня.
– Як виникає хвороба?
– Коли ми потрапляємо в стресову ситуацію, наше тіло виділяє гормони стресу. Якщо цей стрес незначний, і ми його прожили, то це ніяк не вплине на нас. Але якщо стрес був занадто сильний або довготривалий, наше тіло не справляється, рівень гормонів стресу зашкалює. І тоді щоб вижити наше тіло створює капсули із м’язів, вони стискаються і на місці де виникає емоційний біль, створюються м’язові капсули і там капсулюються непрожиті емоції. Вони створюють перешкоди для течії енергії життя. В цьому місці порушується кровообіг, можуть виникати ті чи інші хвороби. І таких місць буде стільки, скільки непрожитих емоційних стресових ситуацій у нас було.
– Що би ви порадили нашим читачам для підтримки фізичного і ментального здоров’я?
– Якщо ви часто хворієте, потерпаєте від болю в тілі, це не означає що ви маєте залишатися в цьому стані до кінця життя. Біль у вашому тілі це сигнал для того щоб відновлюватися. Існують тілесні і рухові терапії які я якраз і застосовую. Це потужні інструменти, які дозволять вам віднайти причину вашої хвороби, відновитися. За допомогою цих інструментів можна екологічно і безпечно випустити ці емоції, розблокувати їх із тих зажимів у вашому тілі. Це складно зробити самостійно, але за допомогою фахівця можна отримати результат досить швидко. Тілесна терапія дає результат з першого сеансу і ви вже отримаєте полегшення. Ви маєте всі шанси позбутися болю і наповнитись енергією життя!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями