Перейти до панелі інструментів
миллениум

Психотерапевт, психосоматолог розстановник, ППТ консультант Член WAPP, УАСР, МПАПМ, МАПТТ Засновник проекту «YES IN FUTURE» Українська жінка, дружина, мати трьох дітей

– Пані Олено, Ви досвідчений фахівець, що працює з людьми в психологічній сфері. Як на Вашу думку війна і реалії сьогодення впливають на психічне здоров’я людей в Україні?
– Зараз ми всі стикаємось з тим, що сьогоднішні виклики часу впливають на нас. Постійні психологічні навантаження, що переносять українці, епідемія ковіду та війна в Україні призводять до втрати в людей емоційного і фізичного ресурсу, до зниження рівня ментального здоров’я, опірності стресам, спаду рівня психологічної готовності до діяльності і зниженню загального рівня працездатності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я війна в Україні завдала величезних збитків, травм і страждань українському народу та суспільству в цілому, тому на перший план як виклики зараз виходять психологічні травми, панічні атаки, тривожні розлади, проблеми, відновлення та стресостійкості, адаптації біженців, реабілітації учасників бойових дій та членів їх сімей, багато людей страждають на безсоння, вигорання й депресивний стан через небезпеку, стрес та перенавантаження нервової системи. Страждають від цього зараз всі – цивільні і військові, дорослі та діти.
– Як психотерапія може допомогти українцям покращити їх стан в цьому випадку?
– Психотерапія діє дуже ефективно в цьому випадку, тому є важливим в сьогоднішніх умовах застосування психотерапії як дійсно необхідного і дієвого інструмента задля покращення ментального здоров’я та психологічної готовності всіх людей в Україні. Ми всі разом крокуємо до перемоги, але перше, що нам потрібно навчитись перемагати – це щоденні стреси і виклики часу, які тиснуть на нас сьо­годні. Психотерапія допомагає покращити ментальне здоров’я людини і покращити рівень її психологічної готовності до діяльності в цілому. А маючи здоровий ресурсний стан та високий рівень психологічної готовності до діяльності, ми здатні перемагати в усьому та мати необхідний ресурс, щоб побудувати успішне майбутнє для себе, наших дітей і нашої країни, а також досягати перемог в різних сферах життя.
– А як саме рівень психологічної готовності та стан психічного здоров’я людини впливає на її життя та діяльність?
– Впливає в значній мірі, як писав про психологічну готовність людини Луцій Анней Сенека – давньоримський філософ, державний діяч і наставник римського імператора Нерона: “Ми не наважуємось на багато речей, тому що вони здаються важкими для нас, але вони є важкі для нас саме тому, що ми не наважуємось їх робити”. Психологічна готовність людини – це дуже важливе та багатокомпонентне поняття, яке є передумовою успішності в житті, навчанні та професійній діяльності в звичайних та екстремальних умовах. Вона забезпечує оптимальний рівень емоційного збудження та функціонування психічних процесів, наприклад, високий рівень стресостійкості, низький рівень тривожності, стійкість до зовнішніх подразників, зумовлює мобілізацію внутрішніх ресурсів організму та спрямовує їх на ефективну самореалізацію в діяльності та досягнення успіху в усіх сферах.
– Яка основна професійна мета існує для психотерапевта в Україні сьогодні?
– Війна і інші стресові фактори, через які проходить Україна сьогодні призвели до звуження горизонту планування життя всіх українців, до значного падіння рівня працездатності та мотивації й погіршення стану ментального здоров’я українців в цілому. Психотерапевт та психотерапія сьогодні допомагають людям покращити стан ментального здоров’я та підняти рівень їх працездатності та мотивації, підвищити рівень психологічної готовності в цілому. Також психотерапевт допомагає людині віднайти необхідні ресурси для розширення горизонту планування життя, для налаштування на нове майбутнє, виходу зі складної ситуації та не ресурсного стану, а також допомагає знизити рівень тілесного напруження та стресу, пропрацювати певні психологічні травми та проблеми, покращити самопочуття, сон та якість життя й віднайти нові підходи та ресурси для налаштування на нові досягнення та успіхи.
– Яку роль відіграє психотерапія в українському суспільстві?
– Психотерапія в Україні сьогодні – це не розкіш, а необхідність.
Вона відіграє надважливу роль для благополуччя, здорового сьогодення та щасливого майбутнього всіх українців.
ЇЇ першочерговим завданням для українського суспільства є покращення ментального здоров’я наших людей, тому що саме психічне здоров’я – це той стан психічного благополуччя, що дозволяє людині справлятися з життєвими стресами, успішно реалізовувати свої плани, проекти, таланти та здібності, ефективно працювати та навчатись і робити свій значний внесок в життя суспільства в цілому.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями