Перейти до панелі інструментів
миллениум

Наш неперевершений експерт видання – ВІКТОРІЯ КУХАРИШИНА – знов має чим з вами поділитись. У цьому номері ми говоримо про розвиток, пошук ресурсу та практичні поради щодо самореалізації. Друзі, долучайтесь та надихайтесь простими порадами, які точно стануть вам в пригоді.
«Кажуть, що потенціал людини можна визначити масштабом її бажань. Бажання, мета, усвідомлення своєї місії – саме це й мотивує людей йти вперед та самовдосконалюватись». Вікторія КУХАРИШИНА

– Вікторіє, дякуємо, що продовжуєте допомагати українцям поратись з актуальними проблемами. Сьогодні прагнемо від Вас почути рекомендації щодо пошуку внутрішнього ресурсу. З чого варто почати?
– Внутрішній ресурс поняття цікаве: для когось спокій, для когось радість, для когось впевненість у собі, легкість, а для когось натхнення. Що таке внутрішній ресурс для вас? Задумайтесь. Для відповіді на це запитання важливо зазирнути всередину себе й чітко усвідомити свою відповідь. Так, в ресурсному, позитивному стані, коли людина сповнена життєвих сил та перебуває в гарному настрої будь-які починання мають здатність бути успішними.

– Через постійні стреси відновлювати ресурс дуже важко. Яким чином Ви пропонуєте це робити?
– Ми говоримо про те, як повернути впевненість, натхнення та легкість. Я пропоную просту практику. Візьміть аркуш паперу та ручку, виділіть для себе 15–20 хвилин. Напишіть 30, а то й більше речей, подій, слів або спогадів у відповідь на запитання: чому війна – це погано. Після цього зробіть декілька вдихів та видихів, випийте склянку води або зробіть будь-яку фізичну вправу. Далі змініть своє місце розташування в кімнаті та напишіть (навіть, якщо це не просто) 50 й більше пунктів у відповідь на запитання: що хорошого та позитивного відбулось за час війни у Вашому житті.
Перший аркуш з написаним негативом можна спалити, розвіявши попіл разом зі спогадами про все, що там залишилось. Після написання другого списку, перечитайте ще кілька разів текст та згадайте мінімум три – п’ять подій, де ви почувались в бажаному для вас стані (легкість, впевненість, натхнення). Не забувайте робити для себе приємні подаруночки. Бо хто, як не ми самі знаємо про справжні бажання.
Наступним корисним етапом може бути планування свого життя на найближчий місяць, три, рік… Можна також детально прописувати свій кожен день та нагороджувати себе за успіхи. Варто впевнено виконувати маленькі кроки щодня, тримаючи фокус уваги на своїх цілях – бути в ресурсі, жити своїм життям. Запевняю, ви справді того варті.

– Тут варто поговорити й про вигорання. Коли справа, яка надихає, перестає гармонійно впливати на наш стан. Як з цим впоратись?
– Що стосується справи, яка не приносить задоволення – зараз, як ніколи раніше настав час чесності передусім із собою. Віднайти своє призначення та обирати за покликом серця – завжди вчасно. Крім того, можу сказати з власного досвіду та досвіду моїх клієнтів: якщо робота приносить задоволення та користь людям, то ця робота не може не приносити фінансового достатку. Сьогодні дуже важливо усвідомити свої особисті сенси в тій справі, якою ви займаєтесь. Дайте відповіді собі на запитання: заради чого більшого ви там, де ви є? Заради чого більшого ви робите те, що робите? Яка ви в найкращому варіанті розвитку подій через 10 років? Якою б ви хотіли бути? Що для цього варто робити вже сьогодні? Чого не робити? Якщо хочеться більшого, значить варто бути готовою це більше прийняти. Без особистих трансформацій не обійтись.

– Ще буквально два роки тому успіх був надважливим аспектом у житті українців. Сьогодні ж мова йде про внутрішній стан, про виживання людини як особистості (психоемоційний аспект). Які поради Ви дасте в такому випадку?
– Особисто я дозволяю собі бути різною. Як радість, так і сум – частина звичайного життя. До речі, заборону на прояв емоцій я зустрічала більше в чоловіків, щось на кшталт: чоловіки не плачуть. Так, здавна відомо, що сльози очищають душу, звільняють від стресу, збагачують розум. Бути собою – це бути вільною внутрішньо передусім від чужих оцінок та очікувань.

– Пані Вікторіє, ми давно з Вами знайомі, проте Ви ніколи не говорили про особисті стани. Скажіть, як Ви справляєтесь з викликами долі?
– Кожен виклик додає сили та вдосконалює нас, адже для того, щоб продовжувати шлях до мрії (мети) іноді доводиться здобувати нові навички та вміння, засвоювати нові знання та робити висновки з пережитого досвіду.
Так, хочу додати що найважчі та непрості моменти легше пройти з Наставником. Наставник – це та людина, яка підтримає та додасть мотивації, зосередить на головному та допоможе повернути віру в себе, відчути впевненість та розкрити особисту силу.
Наразі я радію з того, що ми маємо змогу спілкуватись вільно завдяки інтернету. Я працюю з клієнтами онлайн по всьому світу. Це важливо та просто, коли потрібна підтримка Наставника. Завершуючи свій допис, я хочу побажати всім читачам бути щасливими, вірити в краще, любити життя й жити, попри все, свідомо обирати Мир та Добро.

З повагою та найкращими побажаннями
Ваша Я, психологиня, цілителька, Наставниця щасливих людей.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями