Перейти до панелі інструментів
миллениум

Яна МЄРКОВА — майстриня вишуканих десертів, чия кулінарна творчість вражає і зачаровує. Її майстерність перетворює кожен десерт на витвір мистецтва, наповнений любов’ю до кондитерської справи та бажанням дарувати радість кожному, хто дозволяє собі солодку насолоду.

— Що надихнуло Вас звернутися саме до кондитерської справи як способу пережити втрату близької людини та зайняти свій час?
— Я була у декреті й шукала новий напрям для себе. Якось в Instagram побачила відео з приголомшливими десертами зі звичайного шоколаду — і мені дуже закортіло спробувати. Чоловік підтримав моє бажання, я придбала курси, інвентар, інгредієнти… Але буквально через два дні почалась війна.
Навчання стало на паузу. А вже за півтора місяця мій чоловік загинув під час виконання бойового завдання. Мені знадобився час, щоб прийти до тями. І знову в соцмережах побачила — бенто-торт. Так почався мій шлях у кондитерстві. Спершу готувала лише для себе та близьких, і це стало моїм способом заповнити внутрішню порожнечу після втрати.
— Чи можете поділитися моментом, коли усвідомили, що Ваше хобі має потенціал стати брендом і бізнесом?
— Напевно, це сталося тоді, коли друзі й родичі почали наполягати, щоб я почала на цьому заробляти. Моя сестра стала першою клієнткою. Я досі пам’ятаю, яким шикарним вийшов той чізкейк, наскільки смачним він був, за відгуками, і як я пишалася собою, що в мене це вийшло.
— Як пітримка близьких вплинула на розвиток Вашого бренду?
— Як я вже казала, якби не моя родина — M.Y.cake, можливо, так і не з’явився б. Вони допомагали з усім: від моральної підтримки до розповсюдження інформації через «сарафанне радіо» та соцмережі, що дало сильний поштовх для розвитку. Завдяки їм я могла навчатися, відвідувати майстеркласи, поки мої рідні проводили час із сином.
— Які виклики виникали на шляху до створення авторського підходу до тортів із простих інгредієнтів? Як Ви їх долали?
— Найскладніше — створити їстівний, смачний декор. Багато декоративних матеріалів у кондитерстві гарні зовні, але зовсім не смачні. Я ж прагну зробити декор, який хочеться з’їсти. А ще — шукаю інші варіанти подачі: наприклад, 3D-торти у формі тварин, капкейки у вигляді квіткових букетів або сьогоднішній тренд — торт на полотні.
— Яким Ви бачите свій спадок у світі кондитерського мистецтва?
— Я сподіваюсь залишити свій спадок у вигляді іншого бачення. Щоб слово «торт» не асоціювалося лише з класичним круглим білим десертом із масляними квітами. А щоб у кожної людини одразу виникала фантазія, як має виглядати її персональний торт.

YANA MIERKOVA: «IF IT WEREN’T FOR MY LOVED ONES, M.Y.CAKE MAY NOT HAVE APPEARED»

ana MIERKOVA is a master of exquisite desserts, whose culinary creativity amazes and fascinates. Her skill turns each dessert into a work of art, filled with love for confectionery and a desire to bring joy to everyone who allows themselves a sweet treat.

— What inspired you to turn to the confectionery business as a way to cope with the loss of a loved one and occupy your time?
— I was on maternity leave and looking for a new direction for myself. Once on Instagram I saw a video with amazing desserts made from regular chocolate – and I really wanted to try it. My husband supported my desire; I bought courses, equipment, ingredients… But literally two days later the war began.
My studies were put on hold. And after a month and a half, my husband died while performing a combat mission. It took me some time to come to my senses. And again on social networks I saw a bento cake. That’s how my path in confectionery began. At first I cooked only for myself and my loved ones, and it became my way of filling the inner emptiness after the loss.

— Can you share the moment when you realised that your hobby had the potential to become a brand and a business?
— It probably happened when friends and family started insisting that I start making money from it. My sister became my first client. I still remember how gorgeous that cheesecake turned out, how delicious it was, according to the reviews, and how proud I was of myself that I had managed to do it.

— How has the support of your loved ones influenced the development of your brand?
— As I said, if it weren’t for my family, M.Y.Cake might not have come into being. They helped with everything from moral support to spreading information through word of mouth and social media, which gave a strong impetus to development. Thanks to them, I was able to study and attend master classes while my family spent time with my son.

— What challenges did you face in creating your own approach on cakes made from simple ingredients? How did you overcome them?
— The most difficult thing is to create edible, tasty decorations. Many decorative materials in confectionery are beautiful on the outside, but not tasty at all. I strive to make decorations that you want to eat. And I also look for other serving options: for example, 3D cakes in the shape of animals, cupcakes in the form of flower bouquets or today’s trend – a cake on a canvas.

— How do you see your legacy in the world of confectionery art?
— I hope to leave my legacy in the form of a different vision – so that the word «cake» is not associated only with the classic round white dessert with butter flowers. And so that each person immediately has a fantasy of what their personal cake should look like.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями