Перейти до панелі інструментів
миллениум

Відома українська кулінарна майстриня, рестораторка та готельєрка Олена БУЛАХ поділилася з нами яскравими подіями 2024 року. Від масштабної благодійної гастровечері, що зібрала мільйони на підтримку українських воїнів, до створення «Атласу хліба України» – кожен проєкт Олени спрямований на збереження української гастрокультури та допомогу нашим захисникам. У цьому інтерв’ю вона розповідає про свої досягнення та плани на майбутнє.

– Олено, вітаємо Вас знову в нашому інформаційному просторі. Почнімо з підсумків 2024 року. Він, як відомо, був у Вас дуже насиченим на заходи. З якого почнемо?
– Найяскравішою подією року, що минає, для мене стала велика благодійна гастровечеря, яка відбулася 3 серпня в ресторані Qartuli. Її організували 15 бренд-шефів і команда волонтерів. Мені було дуже приємно стати частиною команди цього заходу, адже мій чоловік служить в одній із дніпровських бригад, яка потребує підтримки. Я була вражена сумою, яку ми зібрали: 5 млн грн у вигляді готівки та обладнання.
Разом з громадською діячкою Аліадою Мансуровою цього року ми заснували проєкт «Атлас хліба України». Його мета – збереження автентичних рецептів хліба. Фестивалі вже провели в Царичанці та Новомосковську. У наступні пів року ми плануємо реалізувати проєкт у всіх областях України.
– Чи не головною місією свого життя Ви вважаєте збереження автентичності української кухні. Як оцінюєте свій внесок у цю справу?
– Так, дійсно, це одна з моїх місій. Інша важлива мета – збереження престижу професій готельно-ресторанного бізнесу.
Я переконана, що код нації складається з трьох основних постулатів: мова, культура та гастрономія. Ми є те, що ми їмо. Саме тому в межах мого проєкту «Гастрономічний код нації» протягом року ми проводимо всеукраїнські онлайн-конкурси у співпраці з навчальними закладами. Серед таких заходів: «Великодні традиції», «Гарбузовий маєток», «Свято Колодія». Наразі триває «Батл Борщ», а також ми готуємо конкурс «Автентичні страви Різдва та Нового року».
У майбутньому, після завершення війни, плануємо видати книгу автентичної кухні України та каталог «Борщі Придніпров’я і Дніпропетровщини».
– Людина завжди розвивається. Які нові риси характеру Ви відкрили у собі за цей рік?
– Мабуть, я навчилася більше прислухатися до себе та цінувати себе. Я дедалі більше переконуюся, що внутрішня гармонія – це не лише про здоров’я, а й про моральну та психологічну підтримку мого чоловіка.
Я продовжую вчитися, проходжу багато курсів із HR-менеджменту та командо-
творення. Також я почала створювати серію навчальних відео із сервірування. На сьогодні вже розробила 28 видів сервірувань для навчання офіціантів, адміністраторів і студентів.
Усі мої досягнення спрямовані на втілення мрії – створення освітнього центру для охочих здобути фах у сфері Horeca. Це буде великий хаб для тих, хто вже має базові знання з профтехосвіти, але прагне подальшого розвитку.
– Наближаються новорічні свята. Куди Ви запрошуєте містян та гостей Дніпра?
– Зараз, мені здається, не так важливо, де ви зустрічатимете Новий рік, а з ким і в якому стані. Війна показала, наскільки значущі близькі люди, їхнє здоров’я та щастя. Тому я бажаю всім зустріти свято з рідними та коханими.
Нехай у кожній оселі буде мир і спокій. Українці – народ із унікальним кодом волелюбності, самобутності та культури. Бажаю кожному пізнавати свій рід, бути чесним із собою, вірним своїм ідеям і мріям. Нехай на вашому життєвому шляху сяють світлі місії, ідеї та мрії.

A YEAR OF EVENTFUL EVENTS AND NEW BEGINNINGS BY OLENA BULAKH

Тhe famous Ukrainian culinary master, restaurateur and hotelier Olena BULAKH shared with us the bright events of 2024. From a large-scale charity gastronomic dinner that raised millions in support of Ukrainian soldiers to the creation of the «Bread Atlas of Ukraine» – each of Olena’s projects is aimed at preserving Ukrainian gastronomic culture and helping our defenders. In this interview, she talks about her achievements and plans for the future.

– Olena, we welcome you back to our information space. Let’s start with the results of 2024. As we know, it was a very eventful year for you. Which one shall we start with?
– The highlight of the outgoing year for me was a large charity gastronomic dinner that took place on 3 August at the Qartuli restaurant. It was organised by 15 brand chefs and a team of volunteers. I was very pleased to become a part of the team of this event, because my husband serves in one of the Dnipro brigades that need support. I was impressed by the amount we raised: UAH 5 million in cash and equipment.
Together with social activist Aliada Mansurova, we founded the «Bread Atlas of Ukraine» project this year. Its purpose is to preserve authentic bread recipes. Festivals have already been held in Tsarychanka and Novomoskovsk. We plan to implement the project in all regions of Ukraine in the next six months.
– You consider the preservation of the authenticity of Ukrainian cuisine to be one of the main missions of your life. How do you assess your contribution to this cause?
– Yes, indeed, this is one of my missions. Another important goal is to preserve the prestige of the hotel and restaurant business.
I am convinced that the code of the nation consists of three main postulates: language, culture and gastronomy. We are what we eat. That is why, within the framework of my project «Gastronomic Code of the Nation», we hold all-Ukrainian online competitions throughout the year in cooperation with educational institutions. Among such events are: «Easter traditions», «Pumpkin estate», «Kolodiy’s holiday». Currently, the “Battle of Borscht” is underway, and we are also preparing a competition called «Authentic Christmas and New Year’s Dishes».
In the future, after the end of the war, we plan to publish a book of authentic Ukrainian cuisine and a catalogue of «Borsches of Dnipro and Dnipropetrovsk region».
– A person is always developing. What new character traits have you discovered in yourself this year?
– Perhaps I have learnt to listen to myself more and appreciate myself. I am increasingly convinced that inner harmony is not only about health, but also about moral and psychological support for my husband.
I continue to study, take many courses in HR management and team building. I have also started creating a series of training videos on serving. As of today, I have already developed 28 types of serving for training waiters, administrators and students.
All my achievements are aimed at fulfilling my dream of creating an educational centre for those wishing to become HoReCa professionals. It will be a major hub for those who already have basic knowledge of vocational and technical education, but want to develop further.
– The New Year holidays are approaching. Where do you invite Dnipro residents and guests?
– Now, it seems to me, it is not so important where you will celebrate the New Year, but with whom and in what condition. The war has shown us how important close people, their health and happiness are. That is why I wish everyone to celebrate the holiday with their family and loved ones.
May there be peace and tranquility in every home. Ukrainians are a people with a unique code of love of freedom, identity and culture. I wish everyone to learn about their family, be honest with themselves and be true to their ideas and dreams. May your life’s journey be filled with bright missions, ideas and dreams.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями