Перейти до панелі інструментів
миллениум

МАРИНА МАТУХНО: «ДЕТАЛІ ОПОДАТКУВАННЯ. ПРО СКЛАДНЕ ПРОСТИМИ СЛОВАМИ»

Оподаткування. Питання, яке лякає. Насправді справа досить проста. На цьому знається наша гостя Марина МАТУХНО. «Я взагалі вважаю, що ще зі школи потрібно виховувати податкову культуру у населення. Ще з підліткового віку потрібно розуміти важливість і принципи оподаткування». Далі про деталі оподаткування, про реалії ведення бізнесу відверто розповість пані Марина.

– Марино, почнімо з Ваших послуг. Які на сьогодні найактуальніші?
– Найактуальнішими послугами на сьогоднішній день, за якими звертаються мої клієнти є: оформлення декретних виплат для ФОП, консультації з питань оподаткування, допомога в реєстрації ФОПів, подання звітності для підприємців.
– Як Ви оціните загалом підприємців у 2024 році?
– На сьогодні підприємці в Україні працюють, напевно, в найскладніших умовах за весь час існування нашої держави. Постійні відключення світла та інтернету, дефіцит робочої сили, тривоги та обстріли. Бізнес зазнає втрат як ніколи раніше. В таких умовах можуть вистояти тільки найсильніші. Але водночас бізнес продовжує працювати і я постійно допомагаю реєструвати нових підприємців, які хочуть розвиватись та працювати у нашій країні.
З плюсів можу виділити те, що бути підприємцем сьогодні не так вже й коштовно. Працюючи на спрощеній системі оподаткування, можливо заробляти до 6 млн. грн. на рік, сплачуючи всього 1420 грн на місяць єдиного податку. А для тих, хто працює в б‘юті сфері взагалі можна працювати на «найдешевшій» групі єдиного податку, сплачуючи всього 302,80 грн.
З початку повномасштабного вторгнення держава надала право на пільгу зі сплати єдиного соціального внеску. І вже два з половиною роки підприємці можуть не сплачувати ЄСВ за себе.
Мінусом, мабуть, є низька обізнаність населення у напрямку оподаткування. Багато людей працює нелегально, отримуючи кошти на особисті картки від банального незнання або страху. Люди думають, що бути підприємцем це дуже складно і дорого. І дуже часто, приходячи до мене на консультацію, говорять: якби знали, що все так просто, то набагато раніше легалізували б свій бізнес і працювали офіційно.
– Прокоментуйте, будь ласка, зміни в законодавстві стосовно оподаткування, які на нас очікують.
– Принципово не коментую законопроєкти до тих пір, поки вони не стануть Законом.
Наразі уряд планує залучити 125 млн. грн. податків, це ті кошти яких зараз вкарай невистачає бюджету.
Законопроєкт 11416-д від 30.08.2024 про внесення змін до ПКУ щодо  оподаткування під час воєнного стану планується прийняти у жовтні, у такому випадку передбачені ним зміни слід буде застосовувати вже з 01.10.2024. 
Наявним законопроєктом пропонують збільшити ставку військового збору для найманих працівників з 1,5% до 5%, тобто з заробітної плати працівника тепер буде вираховуватись більше податків і на руки працівник отримає менше коштів.
Також планують ввести військовий збір для всіх підприємців, в тому числі для єдинників всіх груп.
Для ФОПів 1, 2 та 4 груп спрощеної системи військовий збір планується у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати, встановленої станом на 1 січня звітного року, щомісяця. Тобто у 2024 році сума військового збору складатиме 710 грн. на місяць, а з січня 2025 року 800 грн. на місяць. Мінімальну заробітну плату протягом 2025 року планується залишити на рівні 8000 грн.
Для ФОПів, що є платниками ЄП 3-ї групи спрощеної системи оподаткування — ставка військового збору складе 1% від від доходу.
Нові ставки військового збору запроваджуються на період воєнного стану, до 31 грудня року припинення або скасування воєнного стану. Окрім того, планується створити спеціальний фонд Державного бюджету України для спрямування ВЗ напряму на потреби фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони.
Але, акцентую увагу на те, що законопроєкт ще не є Законом, і може бути змінено до моменту його прийняття, тому як воно буде в кінцевому варіанті ніхто не знає.
Також проєктом державного бюджету на 2025 рік планується відновити сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ).
На початку повномасштабного вторгнення у березні 2022 року обов’язок сплачувати ЄСВ було скасовано, і надана можливість сплачувати його добровільно.
З січня 2025 року ЄСВ необхідно буде сплачувати у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати, у грошовому вимірі це 1760 грн. на місяць.
– Якими топ правилами Ви керуєтесь в роботі?
– Довіра людей є найцінніше у роботі з клієнтами, а тим паче у такому бізнесі, як у мене. Мені постійно доводиться працювати з незнайомими людьми з інтернету, які в свою чергу повинні довіряти мені. Тому найважливішими факторами для мене є порядність, чесність, конфіденційність, пунктуальність, взаємоповага.
Топ правило – «Зробити свою роботу так, щоб клієнт «пищав» від задоволення та розповідав про мене, як про найкращого фахівця своїм знайомим».
– Що найголовніше Ви б рекомендували робити або не робити своїм клієнтам і потенційним?
– Я б порекомендувала не приймати кошти на особисті картки, бо на сьогодні це маст хев як для підприємців, так і для звичайних громадян. Якщо ви вже зареєстровані як підприємець, приймайте кошти виключно на айбан рахунок, тим самим ви не лише не будете порушувати законодавство, чим застережете себе від штрафів, а й легалізуєте свої зароблені кошти. Якщо ж ви ще не зареєстровані як підприємець і приймаєте кошти на картки, то рано чи пізно ви обов’язково попадетесь на фінмоніторинг банку або у поле зору податкової.
Щоб уберегти себе від зайвих неприємностей зареєструйте свою підприємницьку діяльність і працюйте офіційно. Платити податки набагато дешевше ніж платити штрафи.
– Готові на завершення поділитись власними секретами успіху?
– Мій секрет успіху – це наполеглива праця та навчання впродовж багатьох років. З 2001 року я почала працювати в податковій, паралельно навчаючись в Національному університеті державної податкової служби України. Десять років навчання (бакалаврат, магістратура, аспірантура), 17 років роботи в органах державної податкової служби та 5 років роботи з бізнесом дали достатньо знань та досвіду для успішної роботи з клієнтами зараз. Мені довіряють, рекомендують знайомим та залишають неймовірну кількість відгуків після співпраці, а це дорогого вартує. Дякую всесвіту за все, що я маю!

https://www.instagram.com/t_a_x_t_i_m_e_

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями