Перейти до панелі інструментів
миллениум

Вона працює з великими грошима і великими людьми – незламними українськими підприємцями. Та під час повномасштабного вторгнення їй довелося оптимізувати не лише витрати і прибутки, а і власне життя. Досвідчений бухгалтер, член Ради Незалежних Бухгалтерів та Аудиторів Ольга Худенко розповіла, як наразі працює в умовах війни і надала свої поради підприємцям. Як не втратити бізнес і себе в складні часи читайте далі.

– Добрий день, Олю! Розкажіть, як особисто на Вас вплинула війна? Що було найскладніше? Що змінилося у Вашому світосприйнятті за час повномасштабного вторгнення?
– Добрий день, шановні читачі! Війна – завжди дуже стресовий фактор, і ніхто до цього ніколи не готовий. Треба було швидко приймати складні рішення, оптимізувати бізнес та особисті ресурси, налагоджувати додаткові ланцюги комунікації з рідними, клієнтами. Але завдяки цим процесам, я стала більш зібраною, більш швидкою до викликів та нових завдань, більш стресостійкою, як не дивно це може видатися. Найскладніше було підтримувати спокій рідних та близьких, які живуть далеко і переживають за нас кожного дня.
– Як Ви справляєтесь зі стресом після обстрілів, тривожних новин?
– Новини я намагаюсь не читати, більше професійну літературу. Від того, що ти прочитаєш, краще не стане. Допомогти, у більшості випадків, нічим не зможу, а тільки більше буду засмучуватися.
Ну, а після обстрілів десь добу приходжу до тями, коли вибухає дуже близько. Але, як не страшно будуть звучати мої слова, ми звикаємо жити далі.
– Ви підприємиця і ведете свою справу в умовах війни. Часто жінки в бізнесі стикаються з гендерною нерівністю. Чи були у Вас такі випадки? Як Ви з ними боролись?
– Я займаюсь такою діяльністю, що мабуть тут чоловікам важче. Адже зазвичай усі бачать на посаді бухгалтера виключно жінку і, коли зустрічають чоловіків-бухгалтерів, дуже дивуються. Тому з гендерною нерівністю я не стикалась, на щастя. Хоча ми люди цієї професії, які багато спілкуються з компетентними органами, завжди можемо за себе постояти. Я так вважаю.
– Чи згодні Ви, що жінки під час війни є однією з найбільш вразливих груп, бо мають дбати про безпеку родини і водночас виконувати професійні обов’язки?
– Ні, не згодна. Жінки самі по собі, по своїй природі сильніші за чоловіків. Навіть тендітні дівчата роблять у стресових ситуаціях такі речі, про які вони і подумати не могли. Коли жінка захищає свою родину, а особливо дітей, вона здатна на все. Але згодом, мабуть, всі ці стреси та велика відповідальність дадуть про себе знати. Тому треба в першу чергу берегти своє здоров’я і не тільки фізичне, але і ментальне.
– Також Ви за видом діяльності співпрацюєте з різними компаніями. Як вважаєте, що найголовніше мають робити підприємці, аби не втратити бізнес під час війни? Які є ризики?
– Більша частина компаній, які залишились на ринку, бо є такі, які не змогли справитися з проблемами та були вимушені піти, пройшли період адаптації за ці два з половиною роки.
Головні аспектами для підприємців мають бути такі:

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями