Перейти до панелі інструментів
миллениум

“Офтальмологічна галузь в Україні стрімко розвивається та активно впроваджує передові технології в діагностиці та лікуванні хвороб очей» – говорить професорка Національного медичного університету імені О. О. Богомольця та заслужена лікарка України ОКСАНА ВІТОВСЬКА. Українські офтальмологи перетворюють воєнні виклики у безцінний досвід та діляться ним з усім світом! Про велику конференцію OphthalmicHub та співпрацю з МЕОМ голова правління «Всеукраїнського альянсу офтальмологів» розповіла у нашому інтерв’ю.

– Оксано Петрівно, які інновації доступні в сучасній українській офтальмології?
– Якщо ми візьмемо діагностику захворювань ока, до прикладу, то сьогодні вже нікого не дивує застосування штучного інтелекту в скринінгу такої тяжкої патології, як діабетична ретинопатія. Всеукраїнський Альянс офтальмологів у співпраці з компанією EyeNuk провели дослідження ефективності використання EyeArt (другий у світі застосунок, затверджений FDA) у діагностиці цієї тяжкої недуги. Такі програми могли б стати чудовим помічником в ендокринологічних центрах, виявляючи тих пацієнтів, яким потрібна допомога офтальмолога. Штучний інтелект в офтальмології сьогодні – це асистент у діагностиці патологій (вікова дегенерація макули, запалення, глаукома тощо), помічник в операційній та у навчанні й ще багато іншого.
А оптикокогерентна томографія сітківки сьогодні вже є «золотим стандартом» виявлення найменших змін сітківки на тих стадіях, коли при звичайному огляді лікар може і не побачити їх. По суті, за допомогою безконтактного безпечного огляду, який триває декілька хвилин, ми бачимо сітківку так, як бачать її в лабораторії під потужним мікроскопом. Це дозволяє вчасно виявити патологію та розпочати лікування на ранніх стадіях захворювання та зберегти зір.
Якщо говоримо про катаракту, то завдяки сучасним діагностичним методам можна виявити мінімальні порушення рефракції, розрахувати силу штучного кришталика з найменшими відхиленнями. Найсучасніші кришталики – це такі, що забезпечують чіткий зір пацієнта після операції як на далеку, так і на середню та близьку відстані, зокрема у пацієнтів з астигматизмом.
Активно у світі розвиваються генетичні підходи до лікування хвороб очей, сучасні віртуальні застосунки для людей з повною або частковою втратою зору та ще багато іншого. До речі, про всі такі новинки ми повідомляємо на сторінці Всеукраїнського альянсу офтальмологів у фейсбуці.
– Ми звикли послуговуватись іноземними здобутками. Як щодо досягнень української офтальмології?
– Сьогодні більшість з тих розробок, що я перелічила, доступні пацієнтам в Україні. Не потрібно їхати в Європу або США, щоб якісно

прооперувати катаракту, відшарування сітківки, пролікувати діабетичну ретинопатію. Питання, яке досі остаточно не вирішено – фінансове забезпечення цього лікування.
Дійсно, більшість технологій приходить до нас із лабораторій Європи та США. Однак, свого часу в Україні академік Микола Маркович Сергієнко розробив унікальний кришталик, який широко використовувався у світі. А його розробки щодо аберацій ока використані в тих сучасних приладах, про які йшлося вище. На мій погляд, наука, як будь-яка інша галузь, потребує системного підходу у фінансуванні, посиленні співпраці з міжнародними центрами, де можна поєднати наш людський потенціал та їхню технологічну базу. Активна підтримка різноманітних стартапів державою підштовхне сучасну креативну молодь розвивати медичну науку.
– З якими викликами зіткнулася спільнота українських лікарів-офтальмологів в умовах війни?
– У 2015-2016 роках я та представники Альянсу неодноразово були в зоні АТО, надавали медичну допомогу населенню в рамках волонтерської місії, допомагали колегам з консультаціями та тренінгами. Саме тоді почали створювати унікальну освітню платформу DR. Ophtik, яка дозволяє навчатись віддалено в сучасному стилі microlearning. Сьогодні ця платформа об’єднує 80% найактивніших офтальмологів України,
є майданчиком не лише для навчання, але й спілкування та отримання найновішої інформації.
Багато проблем виникло на початку повномасштабного вторгнення в Україну. Багато пацієнтів втратили доступ до медичної допомоги, була повністю порушена логістика доставки потрібних медикаментів і розхідних хірургічних матеріалів. Хочу ще раз подякувати Європейському товариству катарактальних хірургів (ESCRS) та усій міжнародній офтальмологічній спільноті за потужну підтримку та допомогу в забезпеченні необхідними матеріалами для надання допомоги військовим, постраждалим і цивільному населенню нашої держави.
На жаль, наші лікарі стикнулись з небаченими раніше, тяжкими травмами органів зору. Але сьогодні вже вони діляться досвідом з нашими колегами за кордоном і під час конференцій в Україні. Вже 25-26 жовтня 2024 року знову ми всі зустрінемось на Всеукраїнській великій конференції OphthalmicHub, про яку знають далеко за межами України, та будемо обговорювати нагальні питання.
Ще одна проблема – це те, що зросла кількість запущених стадій глаукоми, діабетичної ретинопатії, дегенерації сітківки. Як правило, пов’язано це з пізнім зверненням пацієнтів, неможливістю дотримуватись призначеного лікування та графіків візитів.
Офтальмологи сьогодні активно долучились до створення системи реабілітації. Офтальмологічна реабілітація тісно пов’язана з іншими напрямками, адже людина отримує 80% інформації через очі. Тому необхідно навчити тих, хто постраждав і втратив зір, новим навичкам, які дозволять їм адаптуватись у соціумі та працювати. І такі можливості є.
– Яким буде формат конференції OphthalmicHub?
– OphthalmicHUB – міжнародна наукова освітня подія, під час якої зустрічаються колеги для обміну досвідом, обговорення найгостріших проблем в офтальмології та суміжних напрямках, започаткування співробітництва та пошуку нових можливостей працевлаштування. Це майданчик для об’єднання з іншими професійними міжнародними та українськими медичними спільнотами. «ОфтальмікХаб» давно вийшов за межі лише офтальмології, щорічно приймаючи понад 1500 лікарів, понад 130 спікерів, організовуючи понад 15 майстеркласів і тренінгів.
Навіть під час повномасштабного вторгнення ми не припиняли свою роботу та проводили конференцію в комбінованому режимі (онлайн і наживо). Спікерами конференції є найвідоміші міжнародні експерти з США, Німеччини, Франції, Польщі, Литви, Болгарії, Індії, Бразилії, Великобританії та інших країн.
Торік ми вперше запровадили цікавий формат для молоді – інтелектуальну гру EYE Ring. Ця зустріч викликала неабиякий інтерес не тільки серед молодих офтальмологів, а й серед досвідчених лікарів. Маємо багато охочих взяти в ній участь цього року. До підготовки гри долучились відомі українські експерти. Буде дуже цікаво.
– Всеукраїнський альянс офтальмологів став партнером однієї з найбільших конференцій МЕОМ! Як це вдалося?
– Всеукраїнський альянс офтальмологів – потужна професійна спільнота, як провадить широку міжнародну співпрацю. Завдяки співпраці з Американською академією офтальмології (AAO) наші лікарі мають вільний доступ до цілого ряду інформаційних ресурсів. Співпраця з Міжнародною радою офтальмології (ICO) та Офтальмологічною фундацією (Ophthalmology Foundation) дозволили нашим колегам-викладачам долучитись до найкращих практик викладання під час OphthalmicHub.
Співпраця з MEOM започаткована минулого року. Завдяки цьому 20 молодих офтальмологів України на конкурсній основі отримали грант на участь у конференцій MEOM цьогоріч. А члени Всеукраїнського альянсу офтальмологів будуть представляти українську офтальмологію в науковій програмі конференції. Про Україну необхідно говорити на всіх майданчиках. Нам є чим пишатись.
У той же час ми спланували об’єднаний симпозіум MEOM Academy та Всеукраїнського альянсу офтальмологів під час ОphthalmicHub.
– Чого очікуєте від цієї грандіозної події?
– У першу чергу нових знань. І безумовно, це знайомства з відомими експертами з інших регіонів, що дозволить розширити географію нашої співпраці як в освітньому, так і в науковому напрямку.
– Пані Оксано, над чим працюєте зараз ще?
– Ніколи не зупиняюсь у своєму навчанні та розвитку. Сьогодні для мене цікава тема – це ШІ в медицині, офтальмології, освіті, бізнесі. Ви не повірите, як стрімко змінюється світ, які технології вже доступні та будуть доступні найближчим часом. Я мрію, щоб Україна стала тим медичним, освітнім і науковим хабом, який об’єднає офтальмологів зі всього світу.
Хочу подякувати нашим захисникам, які боронять державу та дають нам можливість навчатись, працювати та робити те, що ми вміємо. Бажаю всім віри в Україну, в наші ЗСУ, в себе. Бажаю спраги до життя, любові до людей, здоров’я та впевненого, ясного, широкого погляду в майбутнє.
Тримаємо стрій. Слава Україні!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями