Перейти до панелі інструментів
миллениум

Анна Євсєєнко – психолог, психосоматолог, коуч.
Розповість у нашому інтерв’ю про психосоматику та її роль у житті.

– Що таке психосоматика, і як вона працює під час війни?
– Психосоматика – напрямок у медичній психології, що вивчає вплив психологічних факторів на виникнення, протікання та завершення хвороби у тілі людини. Психосоматика наголошує, що лише ліками, неможливо подолати хворобу. Тому що більшість захворювань починаються з негативних думок, емоцій, стресу тощо. Звісно одна думка нічого не зробить, це накопичувальний ефект та якийсь стрес, що запускає механізм у дію. І як запускає, так може і припинити. Тоді людина одужує.
Психосоматика під час війни – більш ніж актуальна тема. Війна – це суцільний стрес. Вона тримає людину на грані. І ця грань про все: про режим, рівновагу, здоровий глузд та багато іншого. Бо війна – сюрреалізм величезного масштабу, і люди у ньому живуть. Звісно багато цивільних та військових знаходяться в екстремальних умовах, що далеко за межею здорової норми, і це триває довгий час.
– Чи Ви підтримуєте такий вислів: «На рівному місці хвороби не виникають»?
– Звісно підтримую. Наші думки створюють нашу реальність та наш внутрішній стан. Можна сказати, що думки – це наш імунітет у якійсь мірі. Чим здоровіші думки, тим міцніший імунітет. Можна таку теорію застосувати до поглядів оптиміста та песиміста. Якщо ми віримо в наше здоров’я, то ми з більшою вірогідністю будемо здорові, і навпаки. Люди можуть пити однаково холодний лимонад, але ж хворіють на ангіну не всі. Легкою здобиччю хвороби будуть ті, хто мають проблеми із висловленням своєї думки, вільним проявом себе.
– Ви погоджуєтесь з думкою, що тіло та душа єдині?
– Згодна стовідсотково. Та ще б додала, що ми являємо собою живу істоту, яка відрізняється від тварин своєю діяльністю. Вона неможлива без праці розуму, нашого центру мислення. Саме наші думки, емоції та тілесні реакції допомагають віддзеркалювати зовнішній світ. І варіант норми, коли усі три центри узгоджені між собою в своїй реакції. Якщо ні, то це негативно позначається на здоров’ї людини.
– Ви вважаєте, що будь-яка хвороба від думок?
– Я б сказала, що в певній мірі. Але має бути підготовлене підґрунтя та якийсь стрес, що запустить механізм хвороби. Можу точно сказати на прикладах клієнтів та власному досвіді, що віра та гармонія в душі – кращий захист від хвороби та ліки для одужання. Наші думки формують наше життя. Саме ті, які реалізуємо у життя. Стан певного стресу можна створити собі лише думками, навіть не маючи його в реальному житті. Лише думка може довести від спокою до пригніченого стану. І саме ми несемо за це відповідальність. І навпаки, позитивні думки та віра в одужання здатні робити дива.
– Як людині впоратися з панічними атаками та тривогами?
– Панічні атаки та тривога не беруться на рівному місці. Це вже як результат певної поведінки людини, взаємодії зі світом та взагалі відносин з людьми та самим собою .
Можна сказати, що ускладнює стан людини його картина світу, якщо в ній немає місця довірі та оптимістичним поглядам. Недовіра, страх, віра в найгірший сценарій – все це сприяє розвитку тривожних станів та панічних атак. Тут можна порекомендувати працювати над способом мислення, зміною фокусу уваги, формуванням позитивних поглядів, а також звісно фізичні вправи, загартування, техніки дихання, робота з психологом та інше .
– Як війна вплинула на психологічне здоров’я людей?
– Війна – страшна історія для кожної людини. Це форс мажор, з яким не вчили як поводитись та зберігати себе.
Звісно мова йде і про фізичне здоров’я, і про ментальне. Люди, які довгий час знаходяться у стані стресу, живуть з ним.
Але ж наш організм має певну точку спокою в нормальних умовах. Коли людина знаходиться у стані постійного стресу та напруження, організм для розслаблення зміщує її до певного напруженого стану. Тобто він умовно приймає стан напруження за стан спокою і таким чином адаптується до зовнішніх умов.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями