Перейти до панелі інструментів
миллениум

Сучасний світ диктує свої умови успіху, де здоров’я стає однією з найважливіших складових успішного життя. Світлана СОЛОВЙОВА – лікарка, клінічна експертка ТОВ «Асоціація експертів з громадського здоров’я», експертка адвокаційної кампанії «Дихати» та БФ «Разом для України». Сьогодні говоримо з гостею про здоров’я нації та ефективні інвестиції.

– Світлано, нещодавно Ви виграли конкурс ВООЗ на участь у курсі «Лідерство у громадському здоров’ї у нестабільні часи». Що саме Ви ініціювали, аби здобути перемогу?
– Цей курс став для мене справжнім викликом і натхненням. Його мета – створити спільноту лідерів, здатних змінити систему громадського здоров’я в нашій країні.
Мета цієї кампанії – створення національної системи дихальної підтримки та домашньої вентиляції легень для людей з хронічними порушеннями дихання. Наразі в Україні цей важливий напрямок медицини не налагоджений і потребує багато зусиль та адвокації серед представників уряду.
При відборі я мала показати своє бачення майбутнього системи громадського здоров’я та мотивацію розвиватись у цій сфері. Тому найцікавішим етапом була розробка власного проєкту, спрямованого на покращення системи громадського здоров’я. Я представила проєкт раннього виявлення раку молочної залози, в якому мені вдалось показати свої експертизу, бачення і креативність.
– Які головні тези винесли для себе особисто з цього курсу?
– Здоров’я повинно бути інтегрованим у всі політики (стратегії, закони тощо). Усі ми маємо усвідомити, що здоров’я – це інвестиції, а не витрати. Особливо це повинна розуміти фінансово-економічна гілка влади. Лідерство – це вплив. Ми багато говорили про те, наскільки важливі комунікація та нетворкінг для зміни ситуації зі здоров’ям населення. Найбільше мене вразив інтерактивний обмін досвідом з іншими учасниками та лекторами. Ці сесії були насичені новими ідеями та інсайтами, які надихнули на подальші дії. Цей досвід став для мене не лише віхою на шляху до професійного зростання, але й джерелом натхнення для подальшої роботи над розвитком системи охорони здоров’я в Україні.
– Розкажіть, будь ласка, як Ви бачите взаємозв’язок між здоров’ям та успіхом?
– Я переконана, що здоров’я є фундаментом для будь-яких досягнень як у бізнесі, так і в інших сферах. Здорова людина здатна мислити чітко, приймати зважені рішення та бути ефективною протягом дня. Інвестиції у здоров’я – це інвестиції в майбутній успіх людини, організації, держави.
– Окрім індивідуального рівня, як Ви бачите інвестиції у здоров’я на рівні організації?
– Успішні компанії розуміють, що здоров’я їхніх працівників безпосередньо впливає на продуктивність та фінансові результати. Організації можуть впроваджувати різні ініціативи для підтримки здоров’я своїх співробітників: медичне страхування, регулярні медичні огляди, фітнес-програми та здорове харчування в офісі. Такі інвестиції не тільки знижують рівень захворюваності, а й підвищують моральний дух та залученість команди.
– А як щодо державного рівня? Що Ви зі своїм досвідом рекомендуєте сьогодні робити владі, аби підтримувати на найвищому рівні здоров’я нації?
– Наш уряд зараз робить значні кроки у напрямку покращення доступу пацієнтів до медичних послуг, лікарських засобів, покращення ментального здоров’я українців. Але ще є над чим працювати. На державному рівні ми маємо зрозуміти, що здоров’я людей – це не витрати, а інвестиції. Науково обґрунтовані інвестиції в охорону здоров’я нашого народу не лише зменшать витрати у майбутньому, але й забезпечать сталість і покращення якості життя українців.
– Яку роль, на Вашу думку, відіграють лідери у формуванні здорового способу життя?
– Лідери мають величезний вплив на свої команди та суспільство в цілому. Вони повинні бути прикладом здорового способу життя, пропагувати його та створювати умови для підтримки здоров’я своїх підлеглих. Лідери можуть ініціювати корпоративні програми здоров’я, підтримувати спортивні заходи. Це створює культуру здоров’я, яка позитивно впливає на всю організацію. Також лідери можуть об’єднуватись та сприяти покращенню здоров’я людей на рівні держави.
Здоров’я – невід’ємна складова успіху на різних рівнях: індивідуальному, організаційному та державному. Інвестиції у фізичне та емоційне благополуччя – це не просто модний тренд, а необхідність для тих, хто прагне досягти успіху у професійному та особистому житті. Бережіть себе, інвестуйте у своє здоров’я і ви обов’язково досягнете всього, чого прагнете.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями