Перейти до панелі інструментів
миллениум

Кожного року в Україні від серцево судинних захворювань помирають 400 тисяч людей. Однією з найчастіших причин є інфаркт міокарда. Його симптоми відомі кожному – різкий стискаючий біль в грудях, задишка, холодний піт. Як лікують інфаркти у найбільшому в Україні спеціалізованому медзакладі розкаже Артем Кипоть – очільник відділення гострого коронарного синдрому ДУ Інститут Серця МОЗ України.

– Доброго дня, Артеме, розкажіть для початку як розпізнати інфаркт міокарда?
– Це залежить від того, хто виконує цю задачу. Для лікаря існує чіткий алгоритм, завдяки доступним методам діагностики. А от пацієнту це зробити важче, але є певні симптоми, коли не можна зволікати, і краще перестрахуватись та звернутись за допомогою. Найпоширеніший симптом — це різкий, стискаючий біль у грудях, який може віддавати в ліву руку, шию, щелепу або спину. Також часто може спостерігатись задишка, холодний піт, нудота і запаморочення, без болю у грудях, особливо якщо людина тривало хворіє на цукровий діабет. Якщо ви відчуваєте подібні симптоми, важливо негайно звернутися за медичною допомогою, тому що час грає проти вас, і загалом найкращі результати лікування гострих інфарктів досягаються у перші 3-6 годин від початку симптомів.
– Які методи лікування інфаркта міокарда доступні в інституті серця?
– В інституті серця ми маємо найсучасніше обладнання для того, щоб лікувати інфаркти міокарда максимально ефективно, з мінімальними ризиками для хворих та досягати найкращих результатів. Класичним методом лікування гострого інфаркту зазвичай є ангіопластика та стентування уражених артерій серця. Але в складних випадках ми також виконуємо хірургічне втручання з метою проведення аорто-коронарного шунтування, включаючи ургентні випадки, коли стентування неможливе.
У найскладніших випадках, коли стентування ураженої артерії має дуже високі ризики, а шунтування неможливе, ми маємо можливість провести стентування за підтримки апарату ЕКМО, так як ми є сертифікованим ЕКМО центром, таким чином знизивши інтраопераціїні ризики, та отримати гарний результат там, де це майже не можливо в звичайних умовах. Тож ми використовуємо передові методи лікування інфаркта міокарда. Кожен пацієнт отримує індивідуальний підхід із застосуванням сучасних технологій та методів реабілітації.
– Які діагнози наразі ви допомагаєте подолати українцям?
– В інституті серця ми надаємо допомогу пацієнтам із повним спектром серцево-судинних захворювань. Серед найпоширеніших діагнозів, з якими ми працюємо, є:
Інфаркт міокарда: Лікування гострих станів за допомогою ангіопластики, стентування та хірургічного втручання.
Серцева недостатність: Комплексний підхід до лікування, включаючи трансплантацію серця, оптимальну медикаментозну терапію та реабілітацію.
Артеріальна гіпертензія: Контроль та лікування підвищеного артеріального тиску.
Аритмії: Діагностика та лікування різних типів порушень серцевого ритму, включаючи імплантацію кардіостимуляторів та інших пристроїв.
Ішемічна хвороба серця: Профілактика, діагностика та лікування стенокардії та інших проявів.
Кардіоміопатії: З’ясування причини, та лікування захворювань серцевого м’яза.
Вроджені та набуті вади серця: Хірургічна корекція та терапевтичне лікування.
Аневризми аорти: Діагностика та оперативне втручання.
Тромбоемболія легеневої артерії: Хірургічне та терапевтичне лікування, включаючи тромболізис.
Комплексна реабілітація після серцево-судинних подій.
Наша мета — надавати пацієнтам найкращу медичну допомогу, використовуючи сучасні технології та індивідуальний підхід до кожного випадку.
– Як саме стрес впливає на серце та серцево-судинну систему?
Стрес, який на жаль зараз став для нас чимось звичним, є значним фактором ризику для серцево-судинної системи. Коли ми перебуваємо у стані стресу, організм виробляє гормони, такі як адреналін і кортизол, які можуть призводити до підвищення артеріального тиску, прискорення серцевого ритму та звуження кровоносних судин. Це створює додаткове навантаження на серце і може призвести до різних проблем, включаючи:

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями