Перейти до панелі інструментів
миллениум

Підприємець, керівник ТОВ «Харків Хімпром» та ТОВ «НВО Апекс Плант», голова хімічного кластера в Харківській області, ментор та партнер Board (Харків і Будапешт)

Сучасне виробництво, європейські стандарти та продукція маркована «Зіркою якості»! «Харків Хімпром» – перше і єдине підприємство України, де виготовляють пластикову тару з міжнародною сертифікацією ISO. Очільник компанії – ОЛЕКСАНДР ТИМОФЄЄВ – у нашому інтерв’ю розповів як вдалося продовжити виробництво в умовах повномасштабного вторгнення, про успішний експорт та особистий досвід розвитку ефективного бізнесу! А також, як ментор, поділився концепцією міжнародної спільноти Board, що продовжує об’єднувати усіх, хто прагне розвивати українське підприємництво.

– Вітаю, пане Олександре! Ви – директор великої компанії «Харків Хімпром», що спеціалізується на виготовленні пластикової тари для зберігання хімічних речовин та харчової продукції. Підприємство не лише продовжує працювати під час війни, а й проводить екскурсії на виробництво для дітей! Як Вам це вдалося?
– Це вдалося не мені, а нашій команді, частина з якої 10 чи більше років на підприємстві. Знає його, любить свою справу та не збирається здаватися, навіть коли поруч «прильоти». Ми впровадили важливий проєкт по релокації частини виробництва. Розробили декілька сценаріїв стратегії і одностайно вирішили: ПРАЦЮВАТИ. Наша продукція потрібна ринку. Ми входимо в топ-5 в Україні у своїй галузі. Ми не можемо просто скласти руки.
– З якими викликами та проблемами Ви зіткнулися у бізнесі після 24 лютого 2022 року, зважаючи на те, що Харків – прифронтове місто, яке щодня потерпає від обстрілів?
– Перший і очевидний виклик – це безпека. Люди – найбільший і найдорожчий наш капітал. Ми хімічне виробництво, в системі якого просто добра, гарна, чемна людина працювати не зможе. Вона має бути професіоналом своєї справи. Станок, не дай Бог, звичайно, купиш – це великі, але просто гроші. Фахівця не купиш ні за які кошти, якщо його просто нема, або він не хоче їхати в Харків. Інші питання: як-то податкові пільги, інвестиційний клімат – ми виклали в рамках об’єднання Коаліції галузевих та бізнес-спільнот Харкова (КОХА), в яке я входжу. На рівні місцевої влади та на національному рівні шукаємо рішення.
– Компанія «Харків Хімпром» отримала «Зірку якості-2021», удостоєна почесного статус-звання «Краще підприємство України» у 2021 році. Чому клієнти обирають саме вашу продукцію?
– Майже 20 років ми сфокусовані на одному ринку, одній ніші та на однакових продуктах. Ми знаємо про клієнтів та їхні потреби майже все. Ми бережемо стандарти виробництва і кожен рік сотням агро-, авто-, хімічних підприємств, будівельним хімікам поставляємо наші каністри та флакони, наші «лялечки», щоб їхній бізнес рухався, і вже їх кінцеві клієнти отримували: добрива, тосоли, ґрунтовки – прекрасну та різноманітну продукцію. Ми працюємо як з великими міжнародними концернами, так і з невеликими українськими компаніями. Всі впевнені, що процес не буде порушений, і вони виконають розлив вчасно.

– Окрім того, Ви вже 5 років – ментор Board – міжнародної спільноти підприємців, де разом з однодумцями відкриваєте нові горизонти розвитку бізнесу! Розкажіть про цей досвід, зокрема, бізнес-конференції. Чим пишаєтеся найбільше?
– Дійсно, я є ментором та партнером двох міст: Харкова та Будапешту. Наразі, за даними останніх рейтингів (зокрема, «Forbes Україна») – ми у трійці найпотужніших бізнес-спільнот України, яка стає з кожним місяцем все більш і більш міжнародною. Це допомагає вибудовувати нові зв’язки, щоб експорт українських товарів та послуг ставав масштабнішим. Ми
допомагаємо одне одному і експертизою, і купуючи безпосередньо в бордівців, і створюючи партнерства, й інвестуючи в спільні проєкти. Board – це велика спільнота довіри власників бізнесу.
Цього літа, попри спеку та відключення світла, разом з колегами ми проводимо багато спільних івентів, де говоримо про управління персоналом, пошук сильних кадрів, релокацію бізнесу, розвиток соціальних мереж, PR, репутацію, штучний інтелект, бронювання працівників і т.д. Кожна така зустріч (онлайн чи офлайн) заряджає енергією і надихає!
Ми запрошуємо вступати до Board усіх, хто відповідає цінностям і хоче розвивати українське підприємництво разом. За внутрішньою бордівською статистикою за перше півріччя 2024 року Харків показав один з найкращих темпів зростання спільноти.
Харків не лише незламний! Він навіть зараз продовжує працювати і розвиватися, попри постійні обстріли та чутки, що звідси всі повиїжджали.
– Що, на Вашу думку, необхідно для ефективного, стійкого та швидкого зростання українського бізнесу в нинішніх реаліях?
– Для мене це три фактори:
Доступ до фінансових ресурсів: кредитних коштів, грантів, інвестиційних програм.
Зрозуміла політика по бронюванню. У мене переважно чоловічий бізнес і без команди підприємство – просто купа дорогого обладнання.
Безпека. Дякую ЗСУ за те, що ми взагалі є. Ще до повномасштабного вторгнення ми в силу можливостей опікувалися рідними територіальними бригадами. І продовжуємо робити це уже третій страшний рік. Утім, безпека може бути не тільки завдяки сухопутній складовій. Багато продовжує летіти з неба. Харкову потрібен щільніший купол. Та протидії близькому розміщенню комплексів у суміжній області, з якої ракета летить не хвилини, а секунди.
– Особисто Ви чи маєте власний секрет успіху? У чому він полягає?
– Секрет успіху в тому, щоб не звертати на це слово забагато уваги. Я взагалі не люблю ділити на процес та результат. Типу, результат – головне, а процес – це другорядне. Якщо результат – це наше підприємство в топ-5 у своїй ніші, то так, ми до цього йшли 18 років. Але без багатьох важливих процесів це було б неможливо. Особливо без людей, які щоденно з повагою ставляться до своїх справ, колег, клієнтів. Людей, які пишаються тим, що вони є хіміками, інженерами, економістами, комерційними менеджерами не тільки на Новий рік, коли підбиваються підсумки цього успіху, а кожен день. Без цього не було б і результатів. Важкувато, мені здається, бути щасливим рибаком, що пишається гарним уловом, але саме вудити рибу ненавидить більш за все на світі. У нас на підприємстві більшість людей «вудять свою рибу» з гордістю. Але дійсно, як керівник компанії, я маю вболівати за результат та досягати його. Чи я успішний у цьому? Я майже ніколи не задоволений. Бізнес – це гра, в якій завжди є місце для удосконалення заради більшої ефективності. 15 років назад ми раділи першому отриманому ISO. Першому міжнародному клієнту. Зараз ми впроваджуємо непрості бізнесові та виробничі моделі. Тонкіше налаштовуємо процеси. Це складові успіху.
– Поділіться Вашими бізнес-планами на найближчий час?
– Підтримувати наших клієнтів в Україні продукцією, що з’являється на їх складі вчасно та згідно стандартам. Зберегти персонал та укріпити деякі позиції. Сфокусуватися на експорті. Допомагати ЗСУ. Продовжувати вірити в Україну і коли це легко, і коли є негативний новинний фон. А головне – продовжувати працювати!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями