Перейти до панелі інструментів
миллениум

Досвідчена лікарка акушерка-гінекологиня ЮЛІЯ МОЛЧАН у цьому номері розкриває надважливу тему. Говоримо про профілактику безпліддя, про свідомий вибір «чайлдфрі», психологічні аспекти демографічних факторів та майбутню статистику.

– Юліє, раді знов бачити Вас на наших сторінках. Минулого разу ми вже говорили з Вами про зміни у професії. Поговорімо сьогодні про актуальні проблеми в гінекології-акушерстві, як-от безпліддя або свідомий вибір не мати дітей?
– На сьогодні жінок можна загалом розділити на три групи: данина моді – рух «чайлдфрі», складнощі з буквально виживанням в ситуації, що склалась (війна, низькі заробітки, високі ціни на базові потреби) і маскування безпліддя під «чайлдфрі».
Люди у сучасному світі дійсно дуже різні, і їхні рішення щодо батьківства ґрунтуються на комплексі факторів, що неможливо звести до простих категорій.
Для декого «чайлдфрі» – це свідомий вибір, ґрунтований на глибоких переконаннях та цінностях. Вони можуть не відчувати потреби чи бажання мати дітей або ж вважати, що зможуть зробити більший внесок у світ іншими способами.
Інші люди можуть відкладати батьківство з практичних міркувань. Це може бути пов’язано з фінансовою нестабільністю, кар’єрними амбіціями, бажанням подорожувати та досліджувати світ або просто з прагненням насолодитися свободою та незалежністю.
Деякі не можуть мати дітей з причин, які не залежать від них. Це може бути безпліддя, проблеми зі здоров’ям або інші обставини.
Ще одна категорія людей дійсно ховає своє безпліддя чи інші проблеми, пов’язані з репродуктивним здоров’ям.
Зрештою, для багатьох людей рішення про батьківство є складним та неоднозначним. Важливо пам’ятати, що не існує правильного чи неправильного рішення щодо батьківства. Кожна людина та кожна пара мають право обирати те, що найкраще відповідає їхнім цінностям, обставинам та життєвим цілям.
– Про які показники йде мова?
– На жаль, ніхто зараз не може спрогнозувати, як зміниться ситуація надалі в Україні. Поки що практично у всіх країнах кількість бездітних людей зростає. Так говорить статистика. Але ж у Швейцарії, наприклад, цей показник, навпаки, падає. Найімовірніше, показники коливатимуться залежно від економічної ситуації у всьому світі.
Нині середній вік людей, які одружуються, зростає. Це приблизно люди віком від 30 років. А проблеми з купівлею житла й кредитами можуть ще більше погіршити ситуацію.
Відсоток жінок у віці 45 років без дітей до початку 21 століття стрімко падав. Але після фінансової кризи кількість бездітних жінок у віці 30–35 років стала неухильно зростати.
– Як Ви ставитесь до таких фактів з психологічного погляду?
– Насправді, нічого жахливого в цьому немає. З часом, коли відбудеться зміна поколінь, такий феномен, як бездітність або свідоме переконання «чайлдфрі» не сприйматиметься суспільством, як щось надзвичайне, а стане цілком собі звичним явищем.
Важливо враховувати те, що суспільне ставлення до «чайлдфрі» (якщо на цьому акцентувати) з часом змінюється. У минулому бездітність часто сприймалась, як щось ненормальне або навіть ганебне. Сьогодні ж все більше людей ставляться до цього вибору з розумінням та повагою. Це пов’язано з тим, що світ стає толерантнішим до різноманітних форм життя та моделей сім’ї.
Щодо жінок з фізіологічними патологіями, думаю, світ з плином часу піде ще далі у медичному розвитку та зможе ефективніше допомагати жінкам реалізовуватись в ролі материнства.
– Якщо ми говоримо саме про фізіологічну патологію, в який спосіб можна попередити появу такого діагнозу?
– Насамперед мова йде про профілактику бездітності за допомогою акушерства-гінекології. Це вчасна діагностика та ефективне лікування будь-яких захворювань органів малого таза. Я наголошую на щорічному обстеженні (скринінги) в акушера-гінеколога, а також – на використанні засобів для захисту від захворювань, що передаються статевим шляхом. Безумовно, необхідна повна відмова від алкоголю та паління. І, за потреби, рекомендую сімейній парі попрацювати з психологом. Усе це в міксі значно підвищує шанси жінки стати мамою.
– Дякуємо, Юліє. На завершення чекаємо від Вас побажання нашим українкам, майбутнім мамам.
– Побажання українкам: з огляду на той факт, що українки – найкрасивіші жінки у світі, хочеться побажати світлого майбутнього в мирній, вільній країні, де вони зможуть примножувати націю (народжувати красивих людей). Я рекомендую не відкладати вагітності, своєчасно відвідувати гінекологів для обстеження та лікування. Ну й головне – бажаю міцного жіночого здоров’я!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями