Перейти до панелі інструментів
миллениум

Всі події в нашому житті відбуваються по законам карми. Кожна дія, слово і навіть думка впливають на неї. Ми можемо і зобов’язані змінити карму на краще. Як це зробити розкаже голова «ГО Україна-Індія», засновник Центру Ведичної культури «Роса», Бутіка східної медицини «Роса», мандрівник, духовний практик із 25-річним стажем Олег Торгало.

Доброго дня, Олег! Для початку розкажіть будь-ласка що таке карма і де вона знаходиться?
Карма перекладається як дія. Будь-яка хороша або нейтральна дія виробляє карму. Погана дія називається вікарма, що також перекладається як гріх. Все зроблене або сказане в цьому світі породжує ті чи інші наслідки. Ніщо не проходить безслідно. Це закон всесвітньої справедливості, невідворотності покари та нагороди за все скоєне. Закон карми лежить в основі дхармічних релігій, індуїзму, буддизму, джайнізму та інших вірувань Сходу.
Існують 3 види карми:

Як можна змінити карму?
Спочатку треба оцінити свою карму – це ніби подивитись в дзеркало. Задати собі питання – яке у мене здоров’я? Які емоції я відчуваю? Які у мене плани, думки? Наскільки вони позитивні та життєстверджувальні – настільки у вас з кармою все добре. Якщо присутній негатив, депресія, страхи, то це говорить про те, що є якась проблема і потрібно над собою працювати.
Існують такі основні напрямки зміни карми:

  1. Карма йога – зміни через правильні дії. Будь яка добра справа змінює нашу карму. Зробіть щасливою іншу людину і теж відчуєте щастя. Але треба це робити від щирого серця і нікому про це не казати, інакше ваші труди будуть обезцінені.
  2. Г’яна йога – це отримання знань. Коли ми отримуємо правильні знання, передусім духовні, філософські ми очищуємо карму. Світло знань знищує невігластво. Отримуємо знання – змінюємо себе – змінюємо свою долю.
  3. Бхакті йога – це коли ми йдемо своїм духовним шляхом в обраній нами традиції та культурі. Духовна практика – найпотужніше знаряддя для зміни долі і чим більше ми у неї поглиблені, тим сильніше її вплив. Молитви, мантри, аскези, пости, паломництва спалюють погану карму як вогонь спалює суху траву.
    Тобто можна просто годувати тварин і тим самим чистити карму?
    Так це теж добре, але коли ми допомагаємо людям – це ефективніше. А якщо це духовні люди, справжні практики, це посилюється в багато разів. Існує ще такий вид карми, як сукріті карма – це духовна трансцендентна карма. Вона стоїть окремо і її ми заробляємо тільки коли виконуємо виключно духовні дії. Це може бути і наша практика і допомога духовним людям. Але такі речі, як перевести бабусю через дорогу або погодувати тварин туди не відносяться. Це окремий рахунок і найголовніше, що цей рахунок не змінюється. Сукріті неможливо спалити, вона тільки накопичується. І по мірі накопичення у нас змінюється свідомість.
    Є два способи отримання знань: зовнішній і внутрішній. Зовнішній – це через читання, спілкування, лекції. А внутрішній – це через натхнення, реалізацію, осяяння. Коли ти несподівано щось починаєш розуміти, коли приходить якесь відкриття внутрішнє. Ці інсайти дає нам сукріті-карма.
    А якщо ти зробив щось погане ненавмисно, як це відобразиться на кармі?
    Намір породжує карму. Навіть не дія, а те, заради чого ми це робили, з якою ціллю і який був у нас мотив. Якщо, наприклад, вбити людину заради того, щоб її пограбувати, то це надзвичайний гріх. А вбити агресора, як наші захисники зараз на передовій, то це не гріх, а навпаки служіння. Все залежить від обставин, заради чого ти це робиш? Викрасти когось і тримати у в’язниці – гріх. А якщо ця людина – злочинець, то це нормально.
    Коли людина помирає, то карма обнуляється?
    Ні, карма переноситься з нами на наступні наші життя. Розумна людина переймається щодо своєї старості, робить заощадження, шукає джерела пасивного доходу. А мудра людина думає не тільки про старість, а і про свої наступні життя. Ми зараз формуємо те, в яких умовах ми народимось наступний раз. Але сенс духовних практик – спалити всю карму. Вищий пілотаж – це коли у нас не залишається ні хорошої ні поганої карми. Коли залишається лише духовна карма. Цього можна досягти тоді, коли всі дії ми присвячуємо тільки Богу. Навіть коли ми працюємо, або робимо щось, то присвячуємо це Богу. Це серйозний рівень, до якого ми повинні дорости.
    Чи існує колективна карма? Як вона працює?
    Хитросплетіння законів карми нам не зрозуміти. Це все дуже заплутано. Впливають усі наші переродження. В нашому житті може прорости сім’я, яке було закладено сто життів назад. Так існують різні види колективних карм: карма роду, сім’ї, колективу, країни. Це дуже складний момент. Треба розуміти, що на все, що ми бачимо в цьому світі впливає карма. Якщо щось відбувається – значить ми на це заслуговуємо, як би нам це не було неприємно. Ми просто не пам’ятаємо що саме породило наші теперішні страждання, але причина є, бо нічого в цьому світі не відбувається без причини.
    Що псує колективну карму?
    Колективну карму псують різноманітні конфлікти, нав’язування. Це дуже ослаблює і спалює позитивну карму, захист країни. Нашим людям потрібно залишатись об’єднаними і тоді ми будемо залишатись сильними і перемогти такий народ буде неможливо!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями