Перейти до панелі інструментів
миллениум

Стрес може мати значний негативний вплив на самооцінку людини. Проте людина має впливові інструменти боротьби з цим явищем. Сьогодні на наші питання стосовно самооцінки відповідає відома фахівчиня – АЛЛА ЛЕЛІС.

– Алло, вітаємо! Почнімо з того, як саме самооцінка впливає на наш духовний та матеріальний розвиток?
– Самооцінка – це друг, компас, орієнтир. Вона вказує на те, що саме хочеться, чого бракує, щоб досягти бажаного. І, якщо ми правильно інтерпретуємо її сигнали, то реалізовуємо дії та приходимо туди, де хочеться бути, там де добре й комфортно. Самооцінка може сигналізувати людині через відчуття невпевненості у собі й вказувати на те, де є нестача ресурсу. Наприклад, щоб людина реалізувала ряд дій, поповнила його, за таких умов сигнал нейтралізується. Так ми приходимо у бажаний стан комфорту, гармонії, впевненості у собі, отримуємо задоволення від себе, власної активності та результатів, отож самооцінка, напряму впливає на наш розвиток, і скеровує нас у потрібному для нас напрямку.

– Які життєві фактори впливають на самооцінку?
– Самооцінка змінюється протягом життя, і це є норма. Тільки важливо розуміти, що коливання самооцінки від грандіозності до відчуття нікчемності є руйнівним і виводить з ладу. На такі коливання й стани варто звертати увагу. Інша річ, коли ці коливання в допустимих межах, якщо мовою математики, візьмемо амплітуду від +1 до -1. Такі коливання є допустимі, не виснажують, вони стимулюють до активності. Впливає на самооцінку зміна обставин життя самої людини. Наприклад, переїзд, втрата роботи, декрет, вагітність, розлучення, вступ у шлюб, зміна місця роботи, зниження доходу тощо. Зовнішнє мінливе. Тому головне те, як ми адаптуємось, на скільки наша психіка пластична, на скільки ми можемо опиратись на себе в умовах мінливого зовнішнього, тому тема самооцінки й цінності себе в такому випадку грає далеко не останню роль.

– Цікаве питання від читача: як зрозуміти, що в тебе немає внутрішньої гармонії? (псевдо висока або низька самооцінка)
– Як зрозуміти? Питання з ряду: як зрозуміти, що ми любимо? Ми це відчуваємо. Це про усвідомлення емоційного стану. Відповідь – саморефлексія! Як ви себе відчуваєте, в гармонії чи ні. Відповідь на це питання буде складатись з вміння бути зі своїми емоціями в контакті, вміння обробити цей стан, назвати його, усвідомити, а далі з цією інформацією щось робити.

– Про які техніки та методики ми можемо говорити, якщо мова йде про підвищення самооцінки?
З чим працює психолог на сесіях з клієнтом, коли запит клієнта «самооцінка»?
– 1 – побудова адекватного образу себе, який відображає об’єктивну реальність. Це знайомство із собою справжньою. Це про «Реальне Я».
2 – адекватні думки стосовно себе.
3 – адекватне ставлення.
4 – адекватні емоції.
5 – адекватні твердження про себе.
Тож працюємо на всіх цих 5-х рівнях. Образ, думки, емоції, твердження про самих себе, ставлення.

– Як систематичний стрес впливає на нашу самооцінку?
– Пролонговане знаходження в стресовій ситуації – це робота нашого організму на червоній лампочці, де ми перебуваємо у небезпеці й усі функції організму працюють на максимумах. Цей механізм природній, але має мати короткотривалу дію, щоб ми згрупувались, ізолювали себе від небезпеки та розслабились, відновлювали сили. Якщо це хронічний стрес, то ми постійно згруповані, а на відновлення нема часу. Яку картину побачимо згодом? Виснаження, апатія, сльозливість, дратівливість, тривожність, знижується пам’ять й концентрація уваги, турбує неспокійний сон або багато спимо, знижується лібідо, мотивація, турбують часті епізоди ГРВІ тощо.

Чи впливатиме це на якість життя людини? Звісно! Бо самооцінка змінюється згідно зі змінами у нашому житті, отож такі зміни, які висвітлені вище, звісно негативно впливатимуть на неї.

– Алло, які Ваші топовіші рекомендації відносно гармонізації внутрішнього стану, аби більш-менш спокійно проживати дійсність, а не просто існувати?
– Якщо ми орієнтуємось на життя, а не на виживання, тоді перше про що ми маємо подбати, це безпека – базова потреба, не закривши яку, ми будемо орієнтовані на виживання, а не на життя. Тому варто подбати про те, де ми відчуваємо себе у безпеці й створити її для себе. Друге – це колесо життя, воно є у вільному доступі на теренах інтернет-простору. Побудувати його для себе й заповнити.
Подбати про те, щоб усі сфери життя знаходились у балансі й не було перекосів. Це те, що рекомендую всім і кожному, що можна зробити, без допомоги спеціаліста.­­­­­

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями