Перейти до панелі інструментів
миллениум

Зоя Максимова – заступник медичного директора центру паліативної допомоги Добробут. Медичний директор служби паліативної допомоги благодійного фонду «СВОЇ». Асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НУОЗ ім. П.Л. Шупика

-Пані Зоє, прагнемо у цьому номері розкрити дуже важливу тему, в якій Ви являєтесь експертом. То ж, чому Ви обрали сенсом свого життя – допомогу невиліковно хворим людям?
-Паліативна допомога – це тим, чим я займаюсь, мова йде про якість життя, вона повинна бути на першому місці. Невиліковно хвора людина має право на гідне життя, на життя без болі, право на здійснення власних мрій та має право відчувати себе людиною, навіть якщо життя добігає кінця.

-Біль іноді може бути нестерпним. Що для Вас є біль як такий?
-Є найбільш лякаючим симптомом у будь-яких пацієнтів. І так, як я працюю с пацієнтами невиліковно хворими або які потребують тривалої симптоматичної терапії, то вони розповідають, що вони бояться не самої смерті, а постійно відчувати нестерпний біль, так як ніхто не зможе дати від цього якісь ліки або пігулки.
Біль забирає життєві сили, і людина сконцентрована на цьому болі, і вона не може повноцінно жити, вона не може нічого робити, тому витрачає сили не на боротьбу з хворобою, а на боротьбу с болем.

-Що Ви скажете про важливість функціонування паліативних відділень та розвитку цього напрямку?
-Ми, якраз, сьогодні тільки закінчили тренінг, який проводили для лікарів, і на ньому був присутній лікар травматолог. Він вважав, що паліативна допомога, це відділення для смертників, в якому не треба нічого робити. На його думку, це люди, які йдуть в один кінець.

Коли тренінг закінчився, він мені сказав: «Ви знаєте я повністю змінив свою думку, наскільки важливо підтримати людину, яка знаходиться на фіналі свого життя» На мою думку, треба, щоб ця людина пішла з цього життя з гідністю, щоб її близькі були поруч, могли потримати її за руку, сказати , що вони її люблять.

Щоб ця людина не страждала від болю, від задишки, від пролежнів. Щоб вона не була на самоті з цими симптомами, щоб їй не було страшно. Щоб були поруч ті люди, які будуть про неї дбати.
-Які шляхи масштабування цього напрямку Ви бачите в нашій країні?

-Перейдемо до конкретики. Які саме послуги надаються хворим у Вашому відділенні?

-Що найскладніше особисто для Вас у цій роботі, а що найприємніше?

-Якими словами Ви б хотіли звернутись до наших читачів на завершення бесіди?
-Самі головні речі на світі, це не речі. Це посмішка, обійми, це момент просто бути поруч. Почитати книгу, подзвонити онукам, обійняти своїх дітей, випити чашку кави. І на жаль, ти все це усвідомлюєш, тільки тоді, коли щось погане стається. Так вот, мені дуже хочеться, щоб люди усвідомлювали кожного дня те, що головне це відчуття того, що в тебе є люди, які тебе підтримують, біля яких ти себе почуваєш потрібним та люблячим.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями