Перейти до панелі інструментів
миллениум

Cотні чужих синів називають її мамою. Волонтерка – СВІТЛАНА ДАЦЕНКО – вже 10 років їздить у гарячі точки на Схід із гуманітарною місією: привозить воїнам найнеобхідніше, підтримує бойовий дух та лікує військових як мануальний терапевт. Жінка зі сталевою витримкою та великим серцем, якого вистачає для потреб дітей-сиріт та інвалідів. Надзвичайна історія сильної українки – далі.

Відзнаки та нагороди:
Почесна відзнака Волонтерської Премії Євромайдан SOS (від 29.11.2023 р.);
Почесний Диплом та вручення «Ангела Миру» переможниці Національного
конкурсу «Благодійна Україна» (26.11.2023 р.);
Всесвітній Орден Золотої зірки «Культурна дипломатія» (від 28.04.2023 р.);
Всесвітній Орден Золотої зірки «Господар України» (11.10.2023 р.);
Всесвітній Орден Золотої зірки «EKOART» (від 24.06.2023 р.);
Почесна відзнака від Оперативного командування «Південь» (від 24.08.2023 р.);
Почесна відзнака «ПОСОЛ КУЛЬТУРНОЇ ДИПЛОМАТІЇ» (від 01.11.2023 р.)

– Світлано Анатоліївно, раді вітати! Ви активно допомагаєте українським бійцям на передовій та у шпиталях, підтримуєте дітей-сиріт, інвалідів. Розкажіть про власні виклики та можливості в умовах війни?
– У перші дні війни, у 2014 році, мій син поїхав добровольцем на Схід України. Відтоді я почала волонтерити (польова реанімація, апарати штучного дихання тощо). Вже 10 років я розвожу гуманітарну допомогу на передову, допомагаю бійцям як мануальний терапевт, лікую опорно-руховий апарат, підтримую усіх людей фронтової зони, малозабезпечені сім’ї.
Пам’ятаю, якось поїхали на позицію під Авдіївкою, привезли воїнам багато ковдр, термобілизну. Була зима, -11 °C. Вибіг невеликий хлопчина, запитав, чи є для нього щось тепле. Я пообіцяла привезти наступного разу. А він, дивлячись мені в очі, відповів: «Наступного разу, тьотю, може не бути». Ми швидко все роздали й рушили далі. Коли від’їхали на 90 км, я змусила шофера повернутися назад. Знайшла того парубка, зняла з себе спортивний костюм і віддала йому. Почала розпитувати й виявилося, що він сирота. Сльози полилися градом.
Було багато різних ситуацій, коли я гадала, що вже все. Але Бог існує і Він мене уберіг. Неодноразово потрапляла під артобстріли, тричі отримувала контузію.
– Ви членкиня Асоціації народних цілителів України. Чому обрали нетрадиційну медицину?
– У моєму роду були цілителі, травники, костоправи. І я з самого дитинства цю справу перейняла від своїх бабусь. Мама була акушеркою, мені подобалось робити уколи.
Я пройшла багато курсів з мануальної терапії, ортобіономії та остеопатії, маю ліцензію МОЗ. Зараз займаюся реабілітацією ветеранів війни, зокрема і на фронті, у польових умовах. Завжди з собою вожу тапчан, йому вже 10 років, весь пошарпаний. Лікую хлопців, бо дуже багато травм опорно-рухового апарату: і кінцівки, і грижі (від важких бронежилетів), виражені деформації хребта.
– Ви бачите наслідки війни зсередини, щодня стикаєтеся з болем і горем інших людей. Де берете сили для себе?
– Мене тримає молитва, одинокість на природі, тварини, яких я привезла з фронту і тим самим дала їм шанс на життя. Собі залишила двох пуделів та шестеро котів, які ще трохи й, мабуть, заговорять зі мною. Сил додає, коли діти радіють, або побратим написав смс: «Мамочко, дуже дякуємо, отримали все!». Це дуже мотивує.
– У Вас чимало цінних нагород від військових та керівництва держави. А нещодавно Ви отримали почесну відзнаку «Посол культурної дипломатії». Які цілі ставите перед собою?
– Це не тільки мої нагороди, а й усього мого колективу, побратимів. Як Посол миру з України я працюю з міжнародною спільнотою країн Африки, Азії та США. Головна ціль – це Перемога і мир в Україні. Я готова присвятити себе цій справі й робити все можливе для досягнення розуміння співпраці та миру в усьому світі.
– З якими словами звернетеся до українців на третьому році повномасштабного вторгнення?
– Втомилися? З колін вставайте і працюйте! Наша сила в єдності! Українці працьовиті, віддані своїй родині, державі, нації, розумні, інтелектуальні, а не принижені нашими ворогами роками й століттями. Це потрібно донести усьому світу! Україна обов’язково очиститься від зла!
facebook: Світлана Анатоліївна

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями