Перейти до панелі інструментів
миллениум

Приватний нотаріус Одеського міського територіального округу – ГАННА ЗАБАЛУЄВА – розповіла про роботу нотаріату, зміни у ньому, які з’явилися за цей рік повномасштабної війни, та відповіла на інші актуальні запитання.

– Чи можна оформити спадщину під час воєнного стану в Україні?
– Так, незважаючи на навколишню ситуацію, оформлення спадщини продовжується, з деякими змінами та обмеженнями. Наприклад, раніше заява про прийняття спадку подавалася нотаріусу за місцем відкриття спадщини, то в умовах воєнного стану, якщо людина вимушено покинула своє місце постійного проживання або воно окуповане, спадкоємець може звернутися до будь-якого дієвого нотаріуса України.
– Які повноваження ви як нотаріус маєте?
– Всі, що передбачені чинним законодавством, в тому числі:
посвідчення правочинів (договорів купівлі-продажу, дарування, міни, заповітів, довіреностей тощо);
видача свідоцтва про право на спадщину;
засвідчення вірності копій документів;
засвідчення справжності підпису на документах;
засвідчення вірності перекладу документів;
видача свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя;
накладення та зняття заборони щодо відчуження нерухомого майна та інші.
– Чи виїжджали Ви з країни на початку вторгнення і чи припиняли свою діяльність?
– Ви знаєте, ні, оскільки відчуваю, що не можу почувати себе спокійно в той час, коли в країні відбуваються такі жахливі події. Коли працюю, я відчуваю себе потрібною. Та цього літа маю одну невелику заплановану подорож.
– Чи немає бажання кинути все і втекти?
– Однозначно ні. Я люблю свою державу, багато допомагаю тим, хто цього потребує, окремо від нотаріальної діяльності, вірю в те, що разом легше пережити страшні та важкі часи для країни й в те, що все обов’язково буде добре!!!
– Чи важлива, взагалі, роль нотаріату у воєнний час?
– Ви, знаєте, так, дуже важлива, оскільки не кожен українець може витримувати великі психологічні навантаження та тримати спокій під час тривог та прильотів і тому перетинає кордони батьківщини, особливо жінки з маленькими дітьми. А хтось в цей час має наглядати за їхнім майном, проводити з ним певні дії, що неможливо без довіреностей, договорів тощо, та і ніхто не скасовував оформлення тієї ж спадщини, якої на жаль в ці роки стало більше…
– Загалом куди звертатися у питаннях спадщини першочергово, якщо помер родич?
– У випадку смерті родичам слід звернутись в шестимісячний термін з заявою про прийняття спадщини до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а саме останнього місця проживання спадкодавця, яке підтверджується довідкою про реєстрацію місця проживання. Випадок коли ця територія окупована ми вже розглянули вище. Далі, нотаріус все пояснить і надасть інформацію стосовно наступних дій та необхідних документів для оформлення спадщини.
– Чи правда, що після півроку з моменту смерті людини, спадкоємці вже не можуть вступити в права спадкування?
– За загальним правилом для прийняття спадщини цивільним законодавством встановлено строк у 6 місяців, який обчислюється з дня смерті особи. Якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи, строки, визначені ЦК України щодо спадкування, обчислюються з дня державної реєстрації смерті спадкодавця.
По-друге, Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ЦК України, він не заявив про відмову від неї. І також, є можливість поновити строки для прийняття спадщини через судові органи, якщо він був пропущений з поважних причин.
– Як оформити спадщину, якщо знаходишся за кордоном?
– Якщо спадкоємці знаходяться за кордоном, то вони можуть оформити заяву про прийняття спадщини та довіреність на ведення спадкових прав у нотаріуса в країні перебування або консульській установі та направити їх до нотаріуса в Україні за місцем відкриття спадщини. Далі буде відбуватись комунікація між представником спадкоємця та нотаріусом. Бажаю всім нам мирного неба, міцного здоров’я як морального, так і фізичного та віри в найкраще!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями