Перейти до панелі інструментів
миллениум

Як не загубити себе, свої почуття та бажання у світі? Як розуміти й відчувати себе. Про це наша розмова із засновницею та керівницею Академії емоціонального інтелекту Мігдала, керівницею «Товариства символдрами України», психотерапевткою – ОЛЬГОЮ ДЕМЕДЧУК.

– Пані Ольго, із задоволенням вітаємо Вас на сторінках нашого журналу! Сфера в якій Ви працюєте дуже цікава та важлива для кожного. А як саме склався Ваш вибір фаху?
– Мій шлях у психології та психотерапії так склався, що я стала тренеркою у методі «Символдрама – кататимно-імагінативна психотерапія» для колег-експертів, які допомагають людям, зокрема для психологів. Усі методики так чи інакше ведуть до одного – розуміння себе. Це означає, якщо людина навчиться коректно для дорослого віку, сприймати себе, то легко знайде свій шлях, свого партнера, свої можливості для досягнення мети.

– Ви фахівчиня у сфері емоційного інтелекту. Чи є прийнята дефініція цього терміну? Розкрийте це поняття ширше, будь ласка.
– Емоційний інтелект – навички розуміти свої відчуття та відчуття інших людей, реагувати на них.
Вже давно відомо про важливість розвитку IQ – розумового інтелекту. А от вивченню внутрішнього світу людини, її індивідуальності та унікальності приділяється катастрофічно мало уваги, що призводить до того, що у дорослому віці людина може бути глибоко інтелектуальною, досвідченою, успішною, але дуже самотньою і нещасною. І це саме тому, що вона не навчилася найголовнішого у житті – відчувати й розуміти себе стосовно навколишнього світу. Навички необхідні дитині для того, щоб адаптуватись в довкіллі.
Навички дорослої людини – відчувати, що підходить, а що не підходить саме їй, спираючись на сигнали своїх емоцій, відчуттів, а це можливо лише завдяки розвинутому емоційному інтелекту.

– Символдрама – ще один напрямок Вашої роботи. Як давно існує цей напрямок в психотерапії, та яке його наповнення?
– Я навчаю психологів комплексному підходу до проблем людини. Символдрама – це метод глибинної розмови з підсвідомим. Адже наше підсвідоме розуміє мову символів та образів і навіть розмовляє з нами щоночі через сновидіння. А метод символдрами допомагає як перекладач, через спеціально підібрані та емпірично досліджені архетипові символи, зрозуміти підсвідоме або відкоригувати ті упередження, які більше не актуальні.
Сам метод походить з психоаналізу З. Фрейда і теорії архетипів та колективного несвідомого К. Г. Юнга і був сформований у 1946–1954 роках трудами послідовника Юнга, психотерапевтом – Ханскарлом Льойнером у Німеччині.

– Зазвичай психотерапевт бере на себе багато негативної енергетики клієнта. Чи можна захиститись від цього, чи є методика відновлення саме у Вас?
– Кожен психотерапевт перед початком своєї власної практики повинен пройти курс власної психотерапії саме для того, щоб розвинути емоційний інтелект і навчитись відрізняти свої емоції та відчуття від переживань клієнта. Це і є глибинна навичка ефективного фахівця з психотерапії. Саме це в процесі навчання я намагаюсь максимально розвинути у своїх програмах.
Немає універсального інструмента, який підходить усім. Кожен має знайти свій спосіб відновлення. Для когось це фізичний відпочинок, для когось – активність або спілкування.

Мій засіб відновлення – подорожі. Навіть два, три дні нових вражень та місць, дорога та відключення від думок про роботу здатні оновити мене. І обов’язково відпустки, не менш як місяць, хоча б раз, а краще два на рік.

– Як повномасштабне вторгнення вплинуло на стан емоційного інтелекту українців? Які послуги зараз мають найбільший попит?
– Повномасштабне вторгнення не просто вплинуло, а я б сказала вимкнуло дуже багато внутрішніх процесів, адже коли мова іде про виживання – вмикаються рефлекси, інстинкти й саме тому ми вистояли, а наші славетні захисники стали нашою бронею.
Але людина поступово адаптується до всього і зараз вже запити так само, як раніше: про відносини з партнером чи дітьми, про те, як жити далі й звісно про наслідки війни – ПТСР, розлучення, втрати.

– Які слова та думки Вас зазвичай надихають?
– Мене надихає віра в людей. Я щиро вірю, що кожна людина має всі ресурси для щасливого життя і залишається тільки навчитись відчувати, генерувати свою енергію та реалізовувати її у житті через свій унікальний і індивідуальний спосіб екологічно для навколишнього світу.

– Що Ви побажали б нашим читачам?
– Вірити в себе! Довіряти своїм відчуттям, бо ніхто окрім вас не знає як для вас краще. Нас вчили підлаштовуватись під світ і це було дійсно необхідно у дитинстві.
А тепер настав час підлаштовуватись під себе!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями