Перейти до панелі інструментів
миллениум

Відома нині політикиня та громадська діячка, успішна керівниця регіонального фонду, власниця бізнесу з Кропивницького – ОЛЬГА
КОВАЛЬОВА-АЛОКІЛІ – завершила свого часу кар’єру в банку заради амбітної мети – розбудови міста Кропивницький. Також ініціювала й дала старт проведенню в громадах Кіровоградщини відкритих діалогів бізнесу і влади, навчає підприємців залучати фінансову допомогу та грантові кошти для розвитку своєї справи. Про це і не тільки Ольга розповіла у нашому інтерв’ю.

Директорка Регіонального фонду підтримки підприємництва у Кіровоградській області, голова ГО «Спілка підприємців малого та середнього підприємництва Кіровоградської області», співзасновниця і директорка ТОВ «ХАБ КАЙДЗЕН», підприємиця, депутатка Кропивницької міської ради

– Пані Ольго, раді знайомству! Ви досить довго працювали у банківській системі, а нині очолюєте фонд підтримки підприємництва, маєте власний успішний бізнес та активно будуєте політичну кар’єру. Як до цього прийшли?
– Я завжди відчувала, що буду в політиці. Перший досвід отримала ще у юності, коли працювала у «Промінвестбанку» і водночас очолювала молодіжну організацію. Мені тоді пророкували велике політичне майбутнє. Але згодом я повністю присвятила себе професії, очолювала банки в області, мала гарну кар’єру, дохід і все інше. Переломний момент стався у 2019 році. Моя донька випускниця сказала: «Мені все одно, до куди вступати, якби тільки виїхати з цього міста, бо я так само, які всі мої однокласники, не бачу себе тут». Це мене приголомшило і змінило водночас. Я зрозуміла, що не варто чекати змін, а треба їх робити. Місто має стати таким, в якому хочеться жити.
Я покинула банківську систему, стала підприємицею та, разом із партнеркою, започаткувала консалтингове підприємство «ХАБ КАЙДЗЕН», яке допомагає бізнесу зростати. А у 2021 році мене запросили очолити Регіональний фонд підтримки підприємництва у Кіровоградській області.
– Все ж розкажіть як Ви долучились до політичної діяльності? Яка Ваша основна місія нині як депутатки?
– У 2020 році мені запропонували балотуватися на посаду міської голови міста Кропивницький від партії «Слуга народу». Знаю, що довго обирали серед кандидатів, бо була важлива бездоганна ділова репутація, а я таку маю. Тоді почула таку фразу: «У тобі все добре, окрім того, що ти жінка». Я посіла третє місце у тих перегонах.
Зараз я депутатка Кропивницької міської ради й голова фракції, секретар постійної депутатської комісії з питань бюджету і податкової політики. Основні напрямки, якими я опікуюсь – це економіка та підприємництво. Тому до мене часто завертаються підприємці й представники бізнесу зі своїми «болями», про які влада має знати й вирішувати, адже саме платники податків забезпечують надходження до бюджетів, а значить утримують економіку країни.
– Чи плануєте надалі претендувати на крісло очільниці міста?
– Моя ціль – зробити свій внесок у розбудову нашого міста й області. Зараз маленькими кроками роблю те, що можу, – підтримую бізнес і підприємців, відповідально представляю в міській раді інтереси жителів міста, які за мене голосували. Чи все вдається? Ні. Чи опускаються руки? Ні. Чи вірю в зміни на краще? Так, вірю, як і більшість кропивничан, які теж хочуть змін…
Мерство – не ціль, а лише один з інструментів для швидшої реалізації задуманого…
– Ви ведете відкритий діалог з бізнесом, допомагаєте розвиватись підприємництву. З якими викликами зіткнулися у воєнних умовах?
– Коли почалася війна і економіка країни опинилася під загрозою, з 1 липня 2022 року стартувала урядова програма «єРобота» з надання грантів. Це новий інструмент залучення коштів на старт або розвиток бізнесу. Як ним користуватися, мало хто знав. Тоді 8 липня я спільно з обласним центром зайнятості провела перший навчальний семінар для 70 підприємців і початківців. Вже за 2 дні спільно з учасницею семінару розробили бізнес-план і подали через «Дію». Саме цей стартап дитячого садочку «SMART Вулик» став першим переможцем «єРобота» у Кропивницькому. Після цього було ще багато таких навчальних семінарів офлайн і онлайн та схвалених грантів.
– Як вдається тримати економічний фронт? Чого сьогодні найбільше не вистачає громадам?
– Через війну сотні грантодавців готові допомагати Україні, підтримувати органи місцевого самоврядування, бізнес, громадський сектор. Гроші фондами виділяються, але вони не освоюються, бо бракує якісних проєктів. Громади, бізнес потребують допомоги у залученні безповоротних коштів для розвитку. Цим ми займаємося у «ХАБ КАЙДЗЕН». Розвиток бізнесу, створення робочих місць та сплата податків, тримають наш економічний фронт, а значить наближають Перемогу!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями