Перейти до панелі інструментів
миллениум

Друзі, знов неймовірна бесіда з Оксаною МІТУСОВОЮ! Цього разу ми говоримо про наших діточок. Про те, як нам з ними не боротись, а виховувати навіть в умовах війни вільними, психічно стабільними та щасливими. Ви скажете – це важко, наша ж експертка відповість, що це можливо!

– Пані Оксано, як саме впливає війна на стосунки в родині?
– Вплив війни на стосунки в родині є складним та дуже багатогранним. Цей невидимий ворог проникає в найглибші куточки нашого життя, зачіпаючи кожного з нас. Війна в Україні – це не лише наше спільне горе та біль. Це випробування, що переплітається з нашими родинними зв’язками.
Для дорослих – це усвідомлення приходить важко, але для дітей, оточених новою реальністю, адаптація стає справжнім випробуванням. Війна залишає свій відбиток у стосунках в сім’ї, створюючи стрес, тривогу й невизначеність.
Однак, навіть у найважчі часи тільки ми маємо можливість впливати на перебіг подій. Ми можемо зробити вибір на користь єдності, підтримки та любові. Ми можемо створити ті обставини, де діти почуваються захищеними. Війна не повинна руйнувати наші сім’ї, вона повинна робити нас сильнішими. Разом ми можемо подолати будь-які труднощі та зберегти зв’язок, який робить нас непереможними.
– Як війна впливає на психіку дітей?
– Діти мають дивовижну гнучкість та здатність адаптуватись, але їхня психіка дуже вразлива через відсутність дорослої усвідомленості та досвіду. Батьки – ключ до стабільної психіки своїх дітей. Турбота про свої емоції – перший крок до створення сприятливої атмосфери в родині.
Діти реагують на стрес по-різному: від перезбудження до заціпеніння. Перезбудженій дитині важливо надати можливість вивантажити енергію та знайти розраду в стабільності. А тому, хто млявий або в ступорі, потрібне заохочення до фізичної активності.
Якщо дитина переживає важкі емоції, запропонуйте їй зробити разом якусь дію. Не важливо, чи це будуть обійми, чи спільне дихання… Важливо, щоб вона знала, що ви готові підтримати її в будь-якій ситуації. Будь-яка форма турботи має завершуватись дією.
– Оксано, Ви точно не одноразово зустрічали запит: зриваюсь на дитину, що робити?
– Так, в кожного з нас часом трапляються емоційні зриви. Коли усі почуття можуть вилитись на дитину. Нагадайте собі в такий момент, що ти жива людина й можеш бути не ідеальною.
Чесність – це ключ. Розповідаючи дітям про наші почуття, ми вчимо їх тому, що емоції – це природна частина життя, так ми даємо їм приклад того, як цими емоціями можна керувати. Попросити вибачення за наші зриви – це не ознака слабкості. Це сила у визнанні своїх помилок. Ми формуємо світовідчуття наших дітей власними вчинками. Саме тому важливо демонструвати їм, як ефективно справлятись з емоціями та долати труднощі.
– Чого робити не варто?
– Діти, як губки. Вони вбирають усе, що їх оточує. Тому починати виховання потрібно з себе.
У розмові з дітьми однозначно не варто перекладати на них тягар своєї відповідальності, кажучи щось на кшталт «через тебе я покинув свій дім та переїхав в іншу країну». Це величезний тягар для малюка.
Постійний стрес, страх за майбутнє, втома від невизначеності… Усе це може призвести до емоційного вигорання в дорослих. Важливо усвідомити свої емоції, навчитись контролювати їх та звертатись по допомогу до фахівця. Наша емоційна стабільність – запорука спокою та впевненості наших дітей.
– Які Ви пропонуєте методики щодо створення сприятливої атмосфери для здоров’я дитини?
– Для створення сприятливої атмосфери в домі важливо забезпечити емоційну безпеку, підтримувати регулярну комунікацію та розуміння, уважно слухати й поважати почуття, потреби дитини. Це про доступ до ресурсів для підтримки ментального здоров’я малих.
Час, який ми проводимо вдома – це майстерня наших душ. У цьому затишному куточку світу формуються звички, думки та погляди нашої спадщини. Кожне слово, кожен жест, кожен вдих впливають на зародження майбутнього наших дітей.
Як сказала психологиня Дороті Ло Нолт: «Дім – це не просто стіни, це територія, де ми вирощуємо коріння своєї сутності». Дитина, що живе в атмосфері доброзичливості та дружби, вчиться знаходити у світі любов.
Пропоную творити цю атмосферу натхнення, любові та підтримки, адже саме тут народжується майбутнє, щасливе життя наших дітей.

facebook: Оксана Митусова

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями