Перейти до панелі інструментів
миллениум

Як впоратися з емоціями? Віднайти себе? Збудувати щасливі стосунки у парі? Відповіді на ці запитання знає психологиня – ЄЛЕНА ЛАЗАРЄВА, яка з радістю поділилася з нами своїми експертними порадами.

– Вітаємо, Єлено! Усі ми зараз знаходимося у постійному стресі, переживаємо страх, тривогу. Як впоратися з цими емоціями? І чому вони вважаються руйнівними?
– Звичайно, у таких випадках я раджу звертатися за допомогою до психолога, або психотерапевта, щоб пропрацювати, знайти корені проблеми. Якщо такої змоги немає, а ситуація екстрена, то варто перш за все скористатися технікою «перемикання уваги». Змініть діяльність, послухайте музику, подивіться гарний фільм. Спробуйте відірватися на щось інше, це дуже добре допомагає.
Також дуже дієвий спосіб врівноважити себе, свою психіку – це медитація. Її варто проводити на постійній основі.
У жодному разі не ігноруйте стрес, страх, тривогу, адже надалі вони можуть викликати психосоматичні розлади. Наприклад, головний біль, мігрень, проблеми зі шлунком тощо. Важливо контролювати свій стан і виходити на більш позитивні емоції протягом дня.
– З чого почати пошук власного внутрішнього «я»?
– Важливо прислухатися до себе, свого тіла, своїх емоцій. Наше тіло завжди набагато краще знає про все, ніж ми самі.
Можу порадити розвиток з психологом, це дуже добре допомагає розібратися в станах, почуттях, бажаннях. Потім вас можуть зацікавити тренінги особистісного росту. Нині їх дуже великий вибір. Я вважаю, що це робота на все життя.
– Що означає «полюбити себе»?
– У першу чергу, це піклування про своє тіло, свій емоційний стан, здоров’я в цілому. Дуже важливо поважати й дотримуватися своїх особистих кордонів, жити в таких екологічних умовах, щоб було комфортно, перш за все, емоційно. Саме з цього складається стрижень любові до себе.
Любити себе важливо. Адже від цього, зокрема, залежить життя в гармонії, розуміння себе. Якщо ви відчуваєте повагу до себе, як до особистості, то також можете транслювати ці почуття своєму оточенню.
– Як впоратися з емоційним вигоранням у стосунках? Коли воно настає?
– Коли люди прожили п’ять, або більше років разом, між ними вже більш холодні стосунки, ніж на початку відносин, немає віддачі, взаємодії, тоді і наступає емоційне вигорання. Іншими словами, пара живе не як дружина з чоловіком, а як брат і сестра.
Зараз дуже модно проходити парні терапії у психолога. Це дійсно ефективний спосіб, що веде до позитивного розвитку стосунків. Але у такому випадку важливо, щоб кожен партнер був готовий до своїх змін.
Варто слідкувати за своїми емоціями, у жодному разі не підвищувати їхній градус до надто високого у парі. Потрібно хоча б один день на тиждень проводити разом, розмовляти і намагатися йти на поступки один одному. Тоді можна обійтися без психотерапевта.
– Які секрети щасливого сімейного життя, на Вашу думку?
– У кожній родині мають бути свої прояви любові, власні символи кохання, сімейні традиції. Наприклад, чоловік повертається додому з роботи, а дружина щоразу виходить йому назустріч і обіймає. Також дуже важливо провести його зранку.
Як я вже говорила, присвятіть хоча б один день на тиждень «НАМ»: спілкуйтеся, гуляйте, проводьте час разом.
У мене є одна знайома європейська родина, де чоловік раз на тиждень дарує дружині квіти, так він проявляє свою любов до неї. А вона йому щоранку готує каву. Ще вони взяли за звичку раз на день говорити один одному про своє кохання.
Концентруйтеся на дрібницях, знайдіть власний рецепт і будьте щасливі у стосунках!

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями