Перейти до панелі інструментів
миллениум

Засновниця клініки «Ірис-Дент», медикиня, лікарка-ортодонтиня. Заслужена лікарка України. Кандидатка медичних наук, доцентка кафедри ортодонтії Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця. Віцепрезидентка Асоціації ортодонтів України та Асоціації стоматологічної освіти України. Генеральна секретарка Асоціації стоматологів України.

Засновниця клініки «Ірис-Дент», заслужена лікарка України, експертка з ортодонтії – ІРИНА СКРИПНИК – відповіла на найбільш популярні запитання пацієнтів щодо догляду за ротовою порожниною. Чи правильно Ви обираєте зубну пасту? Коли варто користуватися зубною ниткою, чи ополіскувачем? Про це та інше читайте далі.

– Вітаємо, пані Ірино! Цього разу пропонуємо Вам відповісти на найбільш популярні запитання пацієнтів щодо догляду за ротовою порожниною. І перше стосується чищення зубів: чи справді електронні щітки ефективніше працюють за звичайні?
– Так, електричні щітки роблять правильні рухи за 2 хвилини, без тиску на тверді й м’які тканини (як це буває з мануальними щітками). Ці щітки мають датчик тиску, говорять коли замінити насадку, якщо вона вже не ефективна. Обертові або звукові технології однаково ефективні, різниця в рухах. Обертова (OralB) – це механічна насадка, вона обертається навколо твердих тканин), а звукова (Philips) генерує мікроколивання внаслідок чого відбувається очищення.

– Зубні пасти, що відбілюють можуть зашкодити здоров’ю ясен? Як обрати засіб для чищення зубів?
– Так, цими пастами можна чистити зуби 3 рази на тиждень, завдяки абразивності вони можуть травмувати тверді тканини, вініри, коронки. На кожен день підійдуть пасти з абразивністю 25–80 RDA (індекс абразивності пасти).

– Ополіскувач для ротової порожнини дійсно необхідний, чи це маркетинговий хід?
– Ополіскувач рекомендований як допоміжний догляд пацієнтам з гінгівітом, пародонтитом, ортодонтичними конструкціями (в склад ополіскувача входять компоненти, які не дають активно накопичуватись зубним відкладенням).

Пацієнтам з галітозом, ксеростомією рекомендовані ополіскувачі з гіалуроновою кислотою для профілактики стоматологічних захворювань. Ополіскувачі призначаються індивідуально від потреб пацієнта.

– Догляд за молочними зубами у немовлят: коли починати чищення? Ваша думка?
– З першого прорізаного зуба. Спочатку рекомендовано хоча б чистити напальчником, потім дають звикати до мануальної щітки (щіткою чистять з 1,5 року батьки), огляд у 2,5 роки профілактичний. Електричні щітки можна використовувати тільки з 4 років.

– Як правильно користуватися зубною ниткою? Чи потрібна вона дітям?
– Нитка дітям не потрібна, вони більше травмуються ніж чистять. Нитка підходить для дорослих в кого є скупченість (ортодонтична патологія), фронтальна ділянка.

Сьогодні рекомендовано використовувати інтердентальні щітки всім (але важливо підібрати правильний діаметр індивідуально на прийомі у лікаря).

facebook: Ирина Скрипник
facebook: Стоматологія IrisDent
instagram: iryna.sk_ortho

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями