Перейти до панелі інструментів
миллениум

Засновниця стоматології Tagaeva Clinic, головна лікарка-стоматологиня. Лікарка ортопединя-імплантологиня вищої категорії зі стажем 21 рік.
Лауреатка рейтингу «Кращі підприємства України» у галузі «Стоматологія». Власниця Національного знаку якості «Вища проба» (2022 рік). Власниця Ордена «За громадянську доблесть» (2022 рік). Лауреатка міжнародної нагороди «Свята Софія» (2023 рік).

Лікують, пломбують, протезують – в умовах відсутності світла, під постійними обстрілами та без спонсорської підтримки! Засновниця харківської стоматології Tagaeva Clinic – МАРІЯ ТАГАЄВА – поділилася з якими викликами їй довелося зіткнутися під час війни! Про брак кадрів, складні клінічні випадки та найбільш нагальні медичні потреби лікарка розповіла в інтерв’ю.

– Вітаємо, Маріє! Ви приймаєте пацієнтів у прифронтовому місті та працюєте у надскладних умовах. Що змінилося з нашої останньої зустрічі?
– Зараз ми приймаємо пацієнтів лише в одній нашій клініці. На жаль, другий медзаклад повністю розбомбили. Ми якраз хотіли розпочати його відновлення, але нещодавно стався ще один «приліт» поруч. Тому поки не бачимо у цьому сенсу.
Продовжувати діяльність дуже важко. У нас постійно вимикають електроенергію, доводиться по 6–8 годин працювати на генераторах. При цьому ворог регулярно обстрілює місто. Але іншого виходу немає – треба надавати пацієнтам стоматологічну допомогу.

– Військові отримують стоматологічну допомогу у Tagaeva Clinic безплатно. Чи вистачає ресурсів?
– Ні, ресурсів не вистачає. Раніше нас підтримувала імплантами Асоціація імплантологів України. Зараз від держави не виділяється нічого. Все, що ми можемо, робимо за власні кошти. Зрідка отримуємо допомогу від меценатів, але це поодинокі історії.
Найбільше нам не вистачає ресурсів на імплантацію, бо більшість хлопців беззубі. Вважаю, що пропонувати молодому парубку у 35 років, який віддає своє здоров’я заради нас з вами, знімний протез – це просто сором!
Тож вкотре закликаю усіх благодійників допомагати стоматологічним клінікам лікувати наших захисників!

– З якими серйозними клінічними випадками доводиться стикатися нині?
– Багато змішаних прийомів, після вогнепальних поранень. Багато хлопців з вибитими передніми зубами, з різноманітними травмами. Пацієнтів можуть привозити прямо з госпіталя, з переломами кінцівок. Звичайно, у таких випадках надаємо допомогу поза чергою і максимально швидко, бо часу обмаль.

– Tagaeva Clinic – це про сучасні технології та якість, перевірену тисячами клієнтів. Чи не бракує кадрового потенціалу через війну?
– Звичайно бракує. Колеги, які мають маленьких дітей, виїхали за кордон і поки що повертатися не збираються зі зрозумілих причин. З 12 лікарів у нас зараз працює всього 5. На роботі проводимо весь свій час, з самого ранку і до пізньої ночі.

– Ви приклад сильної, незламної жінки, бізнес-леді. Що допомагає Вам залишатися такою у цей непростий час?
– Знаєте, я дуже люблю нашу країну, я вірю в неї й сподіваюся, що війна скоро закінчиться. Моя донька навчається у медичному університеті. Вона теж залишилася в Україні та допомагає мені, асистує. Ми тут народилися і просто не бачимо себе деінде! Тому виїжджати нікуди не збираємося! Працюємо на Перемогу!

facebook: Мария Тагаева
instagram: tagaevaclinic

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями