Перейти до панелі інструментів
миллениум

Незважаючи на те, що в багатьох областях України ведуться запеклі бої та мирні жителі страждають від ворожих обстрілів, існують процеси, які навіть війна не може поставити «на паузу». До таких належить зокрема й нотаріальна діяльність. Українські нотаріуси продовжують свою роботу з метою забезпечення потреб громадян щодо вчинення нотаріальних дій. Сьогодні ведемо бесіду з нотаріусом Іриною ВОЙНАРСКОЮ.

– Пані Ірино, скажіть, будь ласка, в умовах війни чи можуть нотаріуси повною мірою виконувати формальні вимоги закону до вчинення нотаріальних дій?
– Доброго дня, дякую за питання. Так на територіях, які не окуповані, нотаріуси можуть вчиняти нотаріальні дії, посвідчувати договори, користуватись інформацією усіх реєстрів та реєструвати.
– Які невідкладні нотаріальні дії можуть здійснювати державні та приватні нотаріуси України?
– Ми на разі усі дії можемо вчиняти окрім обмежень, які стосуються продажу майна громадян росії.
– Які справи з містами/районами, де така можливість відсутня у зв’язку з веденням активних бойових дій?
– Існує Наказ 3642/5 від 30.8.23 міністерства юстиції, пов’язаний з врегулюванням відносин, що пов’язані з державною реєстрацією речових прав та нерухомим майном, держреєстрацією юридичних осіб, місцем знаходження яких є окуповані та прифронтові території, на яких ведуться активні бойові дії. У разі знаходження майна в таких зонах правочин та/або реєстрацію можуть вчиняти реєстратори/нотаріуси по всій території України.
– Чи відбулись у законодавстві зміни за останній час, які регулюють діяльність нотаріату?
– В принципі ніякі. На початку повномасштабного вторгнення були введені деякі обмеження та зміни, але наразі усе повернулось в системний, звичний режим. Єдине обмеження – мораторій на стягнення майна, забезпечене боргом. А саме мораторій на виконавчі стягнення.
– Скажіть, будь ласка, чи можуть хвилюватися українці, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, про те, що термін дії документа, що засвідчує їхню особу, закінчився? Як бути у цій ситуації?
– Під час військового стану для громадян України нотаріуси не вимагають пролонгацію документів, за якими встановлюється особа. Для іноземців (окрім росіян) вважається документ дійсним, автоматично продовжений до закінчення військового стану.
– А який термін існує зараз для прийняття спадщини на час дії воєнного стану?
– На даний момент ми керуємось цивільним кодексом України, яким встановлено шість місяців для прийняття спадщини.
– В умовах воєнного стану далеко не завжди й не у всіх є можливість звернутись до нотаріуса. Хто може замінити нотаріуса?
– Я вважаю, що окрім нотаріуса, його функцію не можна покладати на інших осіб. По-перше, люди не мають можливості реєстрації документів, по-друге, відсутність компетенції. Однак є окремі випадки для військовослужбовців (заповіти), які може посвідчити уповноважений командир-військовослужбовець. А також, згідно Цивільного кодексу – посадові особи органів місцевого самоврядування (сільські ради), посадові особи закладів охорони здоров’я. Але це усе стосується у більшості випадків саме заповітів.
– Постановою № 209 на період дії військового стану було обмежено також повноваження нотаріусів щодо здійснення реєстраційних дій щодо юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та нерухомості. Крім зазначених особливостей, які послуги надають нотаріуси у звичайному режимі?
– 209 постанова вступила в дію 6.03.22 року та регулювала обмеження дій нотаріусів на початку воєнного стану для захисту прав громадян, майна від загроз рейдерства по всій України. Від 19.04.22 почали підключати поетапно нотаріусів до реєстрів, робоче місце яких не розташовано в межах адміністративно територіальних одиниць, що належать до територій активних бойових дій та тимчасового окупованих територій. На сьогоднішній день всі послуги можливі при наявності відповідних документів та осіб з урахуванням норм чинного законодавства.
– Дякуємо, Ірино, за вичерпні відповіді. На останок ще питання. Одним із компонентів державної програми «ЄВідновлення» є надання власникам зруйнованого житла можливості отримати сертифікат на купівлю нового. Чи можна сьогодні говорити про перші підсумки роботи цієї інноваційної та технічно непростої процедури, яка працює з використанням мобільного додатка «Дія».
– Про підсумки говорити зарано. Ми лише почали працювати з цією програмою. Вона є, вона працює, вчиняються дії та договори купівлі-продажу за грошові кошти, надані державою у вигляді сертифіката.

facebook: Ірина Войнарска

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями