Перейти до панелі інструментів
миллениум

Шестиразова чемпіонка України з футболу та п’ятиразова володарка Кубка України – ОКСАНА АНДРУЩЕНКО – навіть у важкі часи війни продовжує дарувати сотням дівчат футбольну мрію! Про успішну спортивну кар’єру, тверду тренерську позицію та важливість роботи зі студентами – читайте у нашому інтерв’ю.

Майстерка спорту з футболу. Шестиразова чемпіонка України. П’ятиразова володарка Кубка України. Тренерка жіночої збірної з футзалу КНУ ім. Тараса Шевченка.

– Пані Оксано, чому саме футбол? Яким був Ваш шлях до майстерки спорту?
– Я народилася біля «Республіканського стадіону», тому було важко НЕ потрапити на його терени! Футбол просто «жив» поруч зі мною! Спочатку просто уболівала за «Динамо», а потім набирали абонементну групу для занять футболом, куди я і потрапила.
Школяркою я навіть не мріяла ставати професійною гравчинею. Після 8 класу взагалі пішла навчатися на вчителя молодших класів. Та мій прогрес у спорті помітили тренери. Згодом я вступила до Національного університету фізичної культури та спорту на відділення гандбол, адже тоді дівчата не мали змоги вчитися на кафедрі футболу.

– У Вас чимало спортивних досягнень. Пригадаєте найбільш знакові моменти у Вашій кар’єрі?
– Для мене кожна гра особлива. Звичайно, незабутні емоції – це грати за збірну! Коли ти представляєш країну, тримаєш руку на серці, лунає гімн – це велика честь та відповідальність, до сліз!
Також я була дуже вражена від поїздки та гри з Бразилією! Футбол там, як спосіб життя! Немає поняття «чоловічий» чи «жіночий», є просто футбол!
– Що є запорукою успіху у футболі, на Вашу думку?
– Важливо мати талант і природні здібності, але цього недостатньо. Наполеглива праця, відданість, дисципліна та віра у себе також важливі. Крім того, треба вміти працювати разом з іншими членами команди, бути в синергії.

– Зараз Ви тренуєте у Київському національному університеті. Які особливості роботи зі студентами?
– Як тільки я прийшла працювати в університет, мені відразу доручили займатися збірною по футзалу з хлопцями. Заохотити дівчат було важче, бо вони не наважувалися. Але мені все ж вдалося сформувати гарну команду. Зокрема, у її складі грала Альона Кирильчук – майстерка спорту міжнародного класу по футзалу, віцечемпіонка Європи, бронзова призерка ЧЄ, студентка географічного факультету. А ще Влада Щеглова – тепер дружина Олександра Зінченка.
Окремо хочу сказати, що завжди фундаментом нашої команди були дівчата-військові, які навчаються у нашому університеті! Вони – наша міць! Ми, можливо, і виграли Чемпіонат у 2022 році тому, що всі виходили й грали ще й за дівчат, які на той час (і зараз) були не на майданчику, а у зоні бойових дій! Вони – наша надія, наша гідність та наше майбутнє!
На жаль, наш спортивний комплекс постраждав під час ракетного удару. Руйнування були серйозні й ми певний час не мали змоги проводити заняття і тренування. Я допомогла деяким дівчатам, які грають за наш університет, грати у командах вищої ліги з футболу, де зараз розпочався сезон. Завдяки цьому дівчата мають змогу тренуватися і підтримувати форму.

– Яка Ваша позиція стосовно фрази: «спорт поза політикою»?
– Сотні українських спортсменів захищають нашу землю явно не за для того, щоб здійснив свою мрію російський спортсмен! Моя думка є твердою, як дух наших захисників – не місце представникам країни-вбивці на майданчиках світового спорту!

– Чи будуєте плани на цей рік? Над чим працюєте?
– Плани незмінні – дарувати футбольну мрію! Продовжуватиму розвивати футбольний спорт в Україні та підтримувати тих, хто постраждав від війни. Також я працюю над вдосконаленням своїх тренерських навичок та підвищенням кваліфікації.
Переконана, що дуже важливо розвивати футзал серед студентів, саме не професійних гравців! Треба заохочувати команди, в яких грають і здійснюють свої мрії юристки, журналістки, психологи та соціологи, медики та біологи! Треба футзальні майданчики робити місцем для зустрічей і спілкування молоді, прояву їх здібностей, давати їм «творити» цю магію Футболу! Разом – ми сильні! А наша молодь – найкрутіша!

facebook: Оксана Андрущенко

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями