Перейти до панелі інструментів
миллениум

ДипломованА, сертифікованА та акредитованА психологИНЯ, гештальт-терапевтКА.
Спеціалізації: сімейні стосунки, батьківсько-дитячі, сімейні системи, кризи й травми, робота зі співзалежністю, психосоматика (Ганновер).
Досвід: понад 500 годин особистої терапії.
ТренерКА та співзасновнЦЯ проєкту ретритів «Терапія Гедонізмом».
АвторКА трансформаційної коучингової гри «Матриця рішень Senses».

У цій статті ми поговоримо з пані Катериною, дипломованою психологинею, гештальт-терапевткою, тренеркою та співзасновницею проєкту ретритів «Терапія Гедонізмом», про те, як жінці зберегти свою жіночність та душевну рівновагу в складних умовах сьогодення.
КАТЕРИНА ШЕРЕМЕТЬЄВА, маючи за плечима понад 500 годин особистої терапії та багатий досвід роботи з клієнтами, поділиться з нами цінними порадами та практичними рекомендаціями, які допоможуть українкам знайти опору в собі та налагодити стосунки з близькими.

– Катерино, дякуємо, що погодились поділитись власним професійним досвідом. Перше питання буде стосуватись відчуття себе реалізованою жінкою за будь-яких обставин. Як підтримувати жіночність у нинішніх реаліях?
– Нинішні реалії мають дуже багато чоловічої енергії. Жінки змушені брати на себе більше зобов’язань та, авжеж, відповідальності. Вони опановують чоловічі вміння, професії та навички. Але все ж таки, жінка – це не тільки берегиня сімейного вогнища. Жінка – це й любов, підтримка, ніжність, сексуальність, доброта та прийняття.
Зараз дуже важливо не втратити свою жіночність й створювати навколо себе саме жіночу енергію. Я б не хотіла здатись банальною, але мої рекомендації досить прості. Кожного дня знаходити час для себе. Нехай це буде смачний чай наодинці з собою чи то прогулянка в парку, хобі, фізичні вправи та звичайний догляд за своїм тілом. Прогулянки теж є профілактикою стресу, танці підвищують самооцінку, розкривають сексуальність, жіночність… Також варто не забувати хоч іноді надягати гарні сукні та спідниці, робити мейк з яскравими кольорами помади.

– Перейдемо до стосунків. Більшість виїхали, дехто залишився. Ситуації різні. Проте ми говоримо про стан жінок. Які маєте рекомендації щодо цього?
– Це дуже об’ємна тема, яка не має узагальнених порад. І ті, хто виїхав, і ті, хто залишився відчувають колосальний стрес. Я спостерігаю в роботі з клієнтами, що дуже багато стосунків не витримали відстані, на жаль. Особливо в тих парах, в яких закривали очі на проблеми в стосунках. Але навіть у міцних партнерських стосунків дуже зросла кількість сварок та непорозумінь.
Універсальна порада від мене – підтримуйте свій психологічний стан з фахівцями (психологи/психотерапевти) та створюйте максимально теплі стосунки з близькими людьми.
Пам’ятайте також про здоровий сон, збалансоване харчування, регулярні фізичні навантаження тощо. Не ігноруйте сигнали свого тіла. Знижуйте рівень кортизолу, який зараз підвищений в багатьох з нас. Проявляйте більше терпимості до близьких та партнерів, намагайтесь чути один одного.

– Українки, які залишились перейшли у стан «термінатора». Як обирати себе в таких ситуаціях?
– Вміння обирати себе – це навичка. Тому, якщо раніше у вас її не було, то зараз саме той час, щоб почати її розвивати.
В нашому житті можуть змінюватись багато «пазлів», обставин, партнерів, робота, місто, країна, друзі, професія…. Але ж ви в себе одна й маєте бути на першому місці. Тоді матимете дорогоцінний ресурс, яким зможете ділитись з близькими.
Так працює закон енергій. Тому шукайте баланс.
– А за яких умов Ви вважаєте можливим відновлення стосунків після довготривалої зупинки?
– Головне – старання обох партнерів. Варто детально обговорити, що призвело до розриву й, що тепер потрібно змінити в стосунках. Аби не повторився попередній сценарій краще зробити цей крок відповідальним, пробачивши й відпустивши усі образи та претензії.

– Катерино, дякуємо за рекомендації. Скажіть ще, будь ласка, як підтримувати стосунки з військовим чоловіком в гармонії.
– Єдиною рекомендацією для жінок, які перебувають у стосунках із чоловіками, що служать, буде відвідування психологічних груп підтримки. Зараз їх достатньо багато, вони безплатні й часто проходять в онлайн та офлайн форматі. Сьогодні надто важливо мати місце, де ви можете виговоритись, де вас розуміють. В таких спільнотах жінки часто знаходять підтримку від таких саме українок. Як я кажу: «Погрітися одна об одну серцем».
Я бажаю всім читачам не забувати про себе, про свої потреби й знаходити натхнення в кожному дні.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями