Перейти до панелі інструментів
миллениум

У лабіринті людського розуму, де танцюють тіні, а істина ховається, є ті, хто йде з непохитною рішучістю. Мова йде про лікарів-психіатрів. З гострими очима та співчутливими серцями вони занурюються в найглибші місця нашої психіки, розплутуючи вузли страху, сумнівів та відчаю.
Сьогодення диктує нам свої шаблони, проте саме від них варто відходити на безпечну відстань. З НАТАЛІЄЮ КАДЖАЯ – лікаркою-психіатринею вищої категорії говоримо про психіатрію, її можливості та важливість звернення до лікарів даного напрямку. Наша гостя має більш ніж 23-річний досвід роботи. Їй є чим з вами поділитися!

– Наталіє, Ваша професія сьогодні доволі популярна. Скажіть, які проблеми здебільшого зараз турбують Ваших пацієнтів?
– У напрямку психіатричної допомоги я профілююсь на кризових емоційних станах людини, усіх видах залежностей та адиктивній поведінці. Також до мене часто звертаються по допомогу у станах психопатії, соціопатії, агресії, розладах настрою, порушеннях адаптації у соціумі. Не рідкими бувають й запити щодо депресій та розладів сну, розповсюджених зараз панічних нападів, синдромів втоми, виснаження та втрати життєвих сил.
Я глибоко розумію, що кожен пацієнт унікальний, тому розробляю виключно індивідуальний план лікування для кожного. Моя мета – допомогти людині подолати труднощі, покращити якість життя та досягти душевної гармонії.
– Чи завжди ці проблеми можна вирішити медикаментозно?
– Варто зазначити, що досить багато ментальних проблем можна вирішувати за допомогою саме психолога, без участі медикаментозної терапії. Це можуть бути індивідуальні та групові консультації, арттерапія, різноманітні тренінги. Якщо ви відчуваєте будь-які психологічні проблеми, не соромтеся звертатись за допомогою до психолога. Але важливо знайти саме кваліфікованого фахівця, з яким ви будете відчувати себе комфортно, і з яким зможете налагодити довірчі стосунки.
– Як Ви вважаєте, чому люди бояться звертатись до психіатра?
– Психіатрія, як і будь-який інший медичний профіль, на жаль, має невиліковні хвороби, при деяких з них треба обмежувати пацієнта від соціуму, щоб він не наробив шкоди собі або навколишнім. Тому часто психіатричні лікарні були огороджені забором, до них не було вільного доступу. Саме так і сформувалась стигма й дискримінація. Але до психіатра не рідко звертаються люди й з іншими станами, наприклад, після розлучень, втрати дитини, близької людини… Особливо часто це зустрічається зараз, на жаль. Причин може бути безліч. І звертатись за допомогою – цілком нормально, замість того, щоб страждати наодинці, а потім одного дня стрибнути з 10 поверху! До речі в останній час ставлення суспільства змінюється. Люди почали розуміти, що звернутись до психіатра – це не гірше, аніж до сімейного лікаря! І я тому дуже рада.
– Дякуємо, пані Наталіє за детальну інформацію. Скажіть, які головні поради дасте нашим читачам, аби вони могли підтримувати своє ментальне здоров’я?
– Ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у життя суспільства. Тобто – це людина, яка живе якісно!
Усі академічні поради прописані давно, вони дуже прості: фізичні вправи, формування та збереження особистих кордонів, психогігієна, хобі тощо.
Нашим читачам хотіла б сказати про те, якими правилами керуюсь особисто. Я вважаю, не варто дозволяти жодній людині руйнувати ваш спокій лише тому, що вона не може знайти свій власний. Коли часто відчуваєш, що вигораєш через те, що багато всього робиш, зрозумій, що насправді ти вигораєш тому, що робиш дуже мало з того, що тебе наповнює! Життя відчувається прекрасним, коли ти самостійно збираєш його з улюблених пазлів. І на останок: скільки б вам не було років, пам’ятайте: кохати, мріяти та радіти життю ніколи не пізно!
+380667409192

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями