Перейти до панелі інструментів
миллениум

Допомогти розібратись з минулим та побудувати якісне майбутнє може лише справжній фахівець, який володіє багатьма техніками та знаннями в області психології та коучингу. Також дуже важливо в таких питаннях, аби спеціаліст мав власний досвід трансформацій. Дівчата, жінки, знайомимо вас з ІРИНОЮ БУНІНОЮ. Вона та сама фахівчиня, яка пройшла усі етапи власних змін та становлення, аби жити життям своєї мрії. З нею ми поговоримо у цьому номері про АБ’ЮЗ.

– Ірино, Ви взяли дуже популярну та цікаву тему для публікації. Почнімо з початку. Як розпізнати аб’юзера на першому побаченні?
– Ознаки аб’юзивних відносин можуть містити контроль, фізичне, емоційне чи фінансове насилля, ізоляцію від родини та друзів, погрози, фізичне домагання та інші форми маніпуляції. Усе це доволі складно іноді роздивитись на першому побаченні, однак вже після першої сутички, сварки, знаючи прикмети аб’юзера, жінка легко зрозуміє, з ким має справу. Якщо ми говоримо про вже сталі відносини, і ви помічаєте зміни у стосунках, які викликають тривогу чи обурюють вас, це може бути сигналом саме аб’юзивної поведінки партнера.

– Як подібні стосунки впливають на самооцінку жінки?
– Через постійну критику та приниження жінка може почати дійсно вірити, що вона нічого не варта, що вона некрасива, нерозумна й нічого не може зробити правильно. Якщо мова йде про ізоляцію, в такому випадку жертва може бути змушена обмежити спілкування з друзями та сім’єю, що призводить до почуття самотності та безвиході й неодмінно негативно вплине на самооцінку.
Щодо контролю, він вимушує жінку звітувати за кожен свій крок, що неодмінно призведе до почуття безпорадності та втрати контролю над власним життям. На завершення, емоційне та фізичне насилля викликає в жінок страх, гнів, тривогу та депресію, що, ясна річ, також дуже сильно впливає на самооцінку жінки.

– Яка категорія жінок зазвичай стає жертвою аб’юзу?
– Зазвичай жертви аб’юзу – добрі та чуйні люди, які дуже переживають за свою репутацію в суспільстві.
Це часто саме той гачок, за який їх часто й чіпляють аб’юзери.
– Ірино, чи можливо взагалі змінити чоловіка-аб’юзера?
– Жорстокі стосунки – серйозна проблема, яка має дуже руйнівний вплив. Жінки, які перебувають в таких стосунках не рідко ставлять собі питання: чи можливо змінити чоловіка-аб’юзера? І відповідь досить не проста. З однієї сторони аб’юзивна поведінка – результат психологічних травм, проблеми з самоконтролем або ж викривлене уявлення про стосунки. Зміна такої поведінки потребує значних зусиль з боку самого агресора, а також довготривалої психотерапії. Але ж жінка в більшості випадків не може нести відповідальність за зміну поведінки чоловіка.
Інша сторона медалі в тому, що деякі аб’юзери дійсно можуть змінитись, якщо щиро цього захочуть. Від жінки в такому випадку потребується допомога чоловікові в усвідомленні проблеми. Вона повинна мати сили та терпіння, аби мотивувати чоловіка до змін та «одужання». Але варто розуміти, що жінка ні в якому разі не повинна ризикувати своїм життям та здоров’ям, намагаючись змінити чоловіка-аб’юзера.

– Досить часто ми, як свідки, спостерігаємо за стосунками, наприклад, подруги, яка має чоловіка-аб’юзера. Як можна та чи варто допомогти в такому випадку?
– Варто! Та до цього кроку необхідно підходити дуже обережно. Важливо пам’ятати, що людина, яка опинилась в аб’юзивних стосунках емоційно та фізично виснажена. Дам кілька порад. Вислухайте людину, дайте їй можливість розповісти про свою ситуацію без осуду. Тут важливо бути уважним до кожного слова та емоції, бути співчутливим слухачем, який не перебиває й не дає порад. По-друге, людина має відчувати, що ви їй вірите та не звинувачуєте. Наступник крок – питання, чи потрібна ваша допомога.
Якщо так, мова піде ймовірніше за все про організацію безпечного місця, юридичну допомогу або просто про моральну підтримку. В жодному разі не варто намагатись змусити людину негайно піти з таких стосунків, бо це може бути небезпечно. Запропонуйте допомогу й дійте виключно зі згоди людини.

– Нерідко жінки просто не мають, куди піти від агресивного чоловіка. Якими будуть Ваші рекомендації в такому випадку?
– Я скажу банальну фразу: вихід є завжди. Але, як показує практика, жінки просто не бачать його через вплив того самого аб’юзера. Коли ви йдете від нього, варто бути готовою до того, що ваш кривдник та його оточення будуть на вас тиснути усіма можливими способами.

Такий чоловік завжди звинувачує жертву, аби виправдати свою поведінку й насилля. То ж варто підготуватись до відчуття приниження, втрати сталих стосунків з оточенням, знаходити можливості та звертатись по допомогу.
– Жінки, що мали такі стосунки доволі часто обирають нового партнера з такими самими характеристиками. Як цього уникнути?
– Моя порада – звернутись за допомогою до спеціаліста, зрозуміти, що саме вас тягне до чоловіка-аб’юзера. Разом із тим не варто одразу після розлучення починати нові стосунки. Дайте собі час на загоєння ран. Почніть з закоханості в себе, пробуйте щось нове, повірте в себе, в те, що ви самостійно можете закривати свої потреби, можете бути незалежною.
Не зайвим буде й ознайомитись з інформацією про пікап та види маніпуляцій, аби краще розуміти, хто перед вами цього разу.
– Дякуємо, Ірино, дуже корисна та цікава інформація. Яким буде Ваш заклик для жінок, які потребують допомоги сьогодні?
– Ви можете створити здорові стосунки, тому що не здорових людей ви до себе можете просто не підпускати. Вивчайте інформацію та навчайтесь розпізнавати аб’юзерів та маніпуляторів. Прислухайтесь до себе, бо, якщо вам здається – то вам не здається! У здорових стосунках нічого не страшно та не соромно, все безпечно!
Додам, що я проводжу усім своїм підписникам 30-ти хвилинну безплатну консультацію. Ви можете звернутись до мене в особистих повідомленнях та отримати професійну підтримку. Також на моїй сторінці в інстаграм ви знайдете багато цікавої та корисної інформації, яка може допомогти позбутись життєвих труднощів, отримавши знання про себе. Звертайтесь, я з радістю допоможу, адже вмістити усі питання та відповіді у публікації, авжеж дуже важко. Усе в нашому світі надто індивідуально.

instagram: iryna_bunina

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями