Перейти до панелі інструментів
миллениум

Генеральна директорка Олімпійського навчально-спортивного центру «Акварена»
Голова ГО «Гуманітарний центр «АКВАРЕНА»

Вона залишилася у Харкові, аби разом зі своєю командою та однодумцями, допомогти місту і людям впоратися з наслідками війни. Тетяна Соловйова розповідає, як вдалося створити один із найбільших гуманітарних центрів Харківщини на базі пошкодженого олімпійського спорткомплексу. Про благодійні місії та повернення маленьким українцям «вкраденого дитинства» читайте далі.

Досягнення та нагороди:
Відзнака Президента України В. Зеленського «За оборону України»
Відзнака «Волонтерська доблесть» Начальника Харківського гарнізону бригадного генерала юстиції С. Мельника
Пам’ятна медаль за оборону міста-героя Харкова Начальника Харківського гарнізону бригадного генерала юстиції С. Мельника
Медаль за визволення Харківської області Начальника Харківського гарнізону бригадного генерала юстиції С. Мельника
Почесна грамота Харківського міського голови І. Терехова за вагомий внесок в розвиток волонтерського руху та надання допомоги мешканцям міста Харкова під час воєнного стану в Україні
Почесна грамота Начальника Харківської обласної військової адміністрації О. Синєгубова за патріотизм, високу громадську свідомість, вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху
Грамоти від Харківської обласної адміністрації, військових підрозділів, лікарень, управління молоді та спорту.

– Пані Тетяно, Ви очолюєте «Акварену» – найбільший спорткомплекс Харкова та області, який водночас став наймасштабнішим гуманітарним центром міста. Як Ви прийшли до такого рішення?
– Перш за все це було складно. Важко було вирішити залишитися у місті, коли навколо гриміло, а на виїздах з Харкова були багаточасові затори, у яких стояли ті, хто виїздив сам або вивозив своїх рідних. Непросто було перемогти свій початковий страх виходити на вулицю, коли життя у місті майже завмерло. Але все ж я подолала це в собі, як подолала й уся наша команда!
Ворог був тоді лише за 15 кілометрів від нас. І коли на десятий день війни «АКВАРЕНУ» обстріляли та спорткомплекс було суттєво пошкоджено, ми прийняли рішення перепрофілювати його на гуманітарний центр. Побачивши на власні очі нагальні потреби населення, що залишилося у воєнному Харкові під обстрілами та в умовах суттєво обмеженого доступу до товарів та послуг, разом із благодійною організацією «Фонд Віталія Данілова», в «АКВАРЕНІ» було оперативно організовано волонтерський гуманітарний центр, щоб надавати життєво важливу, на той час, допомогу харків’янам. Таким чином, «АКВАРЕНА» отримала нову для себе функцію – гуманітарна підтримка дітей, дорослих та всіх, хто постраждав внаслідок війни. І ми продовжуємо виконувати цю функцію й сьогодні!
Згодом, коли стало «тихіше», не закінчуючи гуманітарні проєкти, ми почали поступово відроджувати спортивну діяльність. З червня 2022 року ми повернули футбол. Потім додали гімнастику. Роботи проведено багато, але ще є чим займатися. Нині завершуємо відновлення басейну.

Чому ми все робимо зараз, коли війна ще не закінчилася і Харків щоденно відчуває це на собі? Відповідь проста: спорт – дієвий спосіб впоратися зі стресовим навантаженням у дітей та дорослих. Працюємо, відновлюємось та гартуємо разом нашу Перемогу!

– Розкажіть детальніше про Ваші гуманітарні проєкти.
– Спектр наших гуманітарних проєктів досить широкий та різноманітний. Зокрема, ми регулярно надаємо індивідуальні та сімейні продуктові набори для тих, хто опинився у складних життєвих обставинах. Підтримуємо адресно багатодітні сім’ї та родини загиблих або зниклих безвісти героїв. Доставляємо природну воду містянам. Разом із нашими міжнародними партнерами ми надаємо юридичну підтримку для ВПО, проводимо просвітницьку діяльність з питань мінної безпеки. Крім того, в «АКВАРЕНІ» працює Центр розваг для дітей, де малеча може не лише отримати задоволення, але й відчути тепло та підтримку спільноти. Проєкт «АКВА-СТОК» дозволяє людям безплатно отримати одяг та решту необхідних речей для нужденних, а також поділитися своїми речами з іншими. Дитяча секція фокусується на підтримці молодих батьків, забезпечуючи усім необхідним для малечі. Загалом на сьогодні в «АКВАРЕНІ» реалізується 11 постійних гуманітарних проєктів, але ми на цьому не зупиняємося. Ще декілька ініціатив знаходяться на фінальній стадії доопрацювання і ми розповімо про них детальніше. Скажу лише, що одна з них, яка має запрацювати навесні, вже привернула до себе увагу національних телеканалів. Незабаром все побачите у сюжетах новин!

– Ви об’єднали навколо себе чимало людей, зокрема, і потужних партнерів. За що особливо вдячні?
– Я вдячна нашим партнерам і спільноті за чуйність та підтримку. Особливо важливою є колективна робота з потужними партнерами, які поділяють нашу місію. Їхні зусилля та ресурси допомагають розширювати вплив і надавати якісну гуманітарну допомогу нашим співгромадянам. Вдячність також виражається у тісному співробітництві з волонтерами та тими, хто відданий ідеї покращення життя у важкі часи. Завдяки цій єдності та партнерству, ми можемо реалізовувати різнобічні гуманітарні проєкти та робити позитивний внесок у життя нашої громади. Моє окреме велике вдячне слово нашому головному меценатові – Віталію Данілову та його благодійному фонду, які стали невіддільною частиною наших гуманітарних ініціатив. Його системна підтримка не лише забезпечує реалізацію гуманітарних проєктів «АКВАРЕНИ», а й відкриває нові можливості для розвитку та покращення якості життя нашої спільноти.

– Яка місія унікального Центру розваг для дітей в «Акварені»? Що у вас можуть отримати діти?

– За два роки Ви бачили сотні щемливих людських історій. Пригадайте, яка вразила Вас найбільше?

facebook: Тетяна Соловйова (Tetyana Solovyova)

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями