Перейти до панелі інструментів
миллениум

Фінансова директорка і директорка з персоналу ТОВ «Юнайтед Лайнер Ейдженсі» (агентство контейнерної лінії «Ocean Network Express» в Україні)
Членкиня Odesa Business Club
Учасниця ГО «Одеська Жіноча Ділова Палата України»

Історія незламної бізнес-леді, яка працює на розвиток економіки та допомагає Силам оборони України. ОЛЕНА РАДЧЕНКО ділиться, як разом з командою, змогла продовжити контейнерні перевезення у сучасних воєнних реаліях. Про роль жінки у бізнесі та власні погляди на життя сильної українки читайте далі.

– Вітаю, Олено! Ви блискуча бізнес-леді, експертка з фінансів та суднового агентування, працюєте у великій транспортній компанії контейнерних перевезень. З якими викликами зіткнулися у роботі після початку повномасштабного вторгнення?
– Наша компанія, як і вся держава, почала переживати дуже важкий період. Ми всі були розгублені, у розпачі та в пошуках правильних рішень. Частина наших співробітників, які мають дітей, виїхали у безпечні місця за кордон. Але робота агентства, перевезення вантажів у контейнерах, обслуговування суден в портах – це безперервний та відповідальний процес. У перший день повномасштабної війни всі порти Великої Одеси були закриті, а на шляху до України та у портах ми мали чимало контейнерів. Тому відповідальність перед клієнтами, а також функціональні та фінансові зобов’язання перед принципалом, компанією «Ocean Network Express», яка посідає 6-те місце у світі за потужністю контейнерних перевезень, і розуміння, що ми є частиною великого процесу, вимагали невідкладних рішень та твердої зібраної поведінки. Завдяки потужній команді, колегам, багато з яких працювали навіть віддалено, з-за кордону, поважним і надійним партнерам та клієнтам нашої лінії, банківській системі, що встояла, ми у максимально короткий термін оговтались та впорались. Ми тримали постійний зв’язок з нашим регіональним офісом у Лондоні. Отримували чіткі, виважені, професійні інструкції щодо безперервності ведення бізнесу у надзвичайних умовах, відчували підтримку, що також надихало.
Разом з нашими колегами – агентами з Європейських офісів Польщі, Румунії, Болгарії, Туреччини – шукали альтернативні шляхи перевезення вантажів через порти Європи, а потім узгоджували із клієнтами подальші дії та доставлення до кінцевого пункту призначення. Знаю, що багато наших замовників отримували свої товари й відразу передавали до армії – це їжа, побутові товари, одяг. Всі об’єдналися, щоб вистояти. Сьогодні я з впевненістю можу сказати, що вдячна долі, що поєднала із високопрофесійними, відповідальними та водночас чуйними й щирими людьми.

– Як зараз вдається продовжувати діяльність в надскладних воєнних умовах?
– Наш офіс в Одесі було знищено ракетним ударом у червні 2023 року. Це стало новим випробуванням. Але ми згуртувались, зі зруйнованого бізнес-центру зібрали вцілілі документи та обладнання, знайшли новий офіс та продовжуємо свою діяльність. Так, логістика зараз дуже ускладнена і потребує додаткових знань та навичок. Труднощів додають постійні обстріли, повітряні тривоги, зараз ще й обмеження перевезення зерна, блокада на кордоні з Польщею. Але ж все, що нас не вбиває, робить нас тільки сильнішими! Працюємо. Наша команда – дуже розумні та віддані своїй справі професіонали з багаторічним досвідом. А у кооперації з надійними, перевіреними клієнтами, багато з ким ми співпрацюємо вже понад 10 років, я впевнена, що ми не зупинимось і, навпаки, будемо рухатись тільки вперед.

– Також Ви членкиня Odesa Business Club та учасниця ГО «Одеська Жіноча Ділова Палата України». Розкажіть про цей досвід?
– На початку минулого року я із радістю долучилася до участі у громадській організації «Одеська Жіноча Ділова Палата України». Це дуже корисний та приємний досвід. Ми репрезентуємо абсолютно різні бізнеси, обмінюємося думками щодо розвитку напрямків підприємництва, як ми можемо посприяти одне одному, допомогти, підтримати. Разом беремо участь у благодійних заходах та форумах. Торік влітку долучалися до участі в U-Nation Women Forum незламних жінок України. Приємно було відчути від спікерів-чоловіків підтримку гендерної рівності між бізнесменами та діловими жінками. Адже жінки у бізнесі, особливо зараз, в умовах війни, це дуже потужна рушійна сила.

У жовтні 2023 року я приєдналася до Odesa Business Club. Це об’єднання власників та топменеджерів з різних галузей та сфер діяльності бізнес-спільноти Одеси. Клуб реагує, відкрито обговорює та шукає шляхи розв’язання нагальних проблем українського бізнесу, щиро і завзято долучається до міжнародних проєктів та подій, що сприяють відбудові та подальшому зміцненню української економіки, а також до волонтерських та благодійних ініціатив. Я дуже поважаю та шаную, що кожний учасник Клубу – окрема постать у бізнесі та у житті Одеси та України, а разом – це об’єднання однодумців, які згуртовано втілюють у життя все, що наближає Перемогу України.
– Як війна вплинула на Ваше життя? Поділіться особистими трансформаціями.
– 24 лютого у моєму житті – день подвійної трагедії. Адже саме у цей день, 9 років тому, я втратила свого батька – друга, наставника, натхненника… Не вистачає його порад, але в водночас дуже вдячна своїм батькам за все, чому вони навчили мене та як виховали.
Щодо війни, гадаю, ніхто не був готовий до таких масштабів руйнації, величезної кількості жертв. Однак, сльози, розпач, жах та ненависть з часом переросли у незламність та стійкість. Особисто я та колеги, хто залишився в Україні, у перші дні війни приєдналися до волонтерського руху Одеси та Чорноморська. Ми допомагали людям медикаментами, побутовими предметами, одягом. Пакували речі та ліки для подальшого посилання на фронт. І зараз ми підтримуємо збори благодійних фондів та волонтерів, які забезпечують наших захисників усім, що рятує життя наших воїнів та нищить ворога.

– З одного боку, Ви – бізнес-леді зі сталевим характером, а з іншого – ніжна та турботлива жінка! Де шукаєте сили й натхнення?
– Моя сфера діяльності вимагає чітких і точних рішень. Робота з фінансами, судновими документами, а найголовніше – з людьми, не дозволяє помилок та погрішностей. Як топменеджер, я опікуюсь стабільністю компанії, бюджетом, звітністю перед принципалами та засновниками. Але я розумію, що за кожним фінансовим результатом стоїть робота цілої команди фахівців, тому я приділяю багато значення емоційному клімату у компанії.

На жаль, в умовах війни, не маємо змоги на спільні заходи, але ми у тісному постійному контакті онлайн. Розв’язуємо нагальні робочі питання, а також підтримуємо та підбадьорюємо один одного під час повітряних тривог та обстрілів. Взагалі я вважаю, що кожна людина у моєму житті не випадкова. Тому абсолютно щиро віддаю частинку себе та свого тепла тим, з ким мене поєднує доля. Я наповнююсь емоційно, коли спілкуюся з родиною. З чоловіком ми живемо і працюємо разом майже 30 років, виховали двох чудових синів, а зараз маємо прекрасну невістку та онуку (якій вже 1,5 рочка). Дуже сумую, що не часто можу їх міцно обійняти, але намагаємось щодня спілкуватися відеозв’язком.

У нас є домашні улюбленці: рибки, кішка, 3 собаки. Турбуюсь про них, вигулюю у будь-яку погоду. Дуже люблю море. Це взагалі мій powerbank. Намагаюсь, де б не була, знайти хоча б раз на тиждень 10–15 хвилин подивитись на хвилі, послухати їхній шепіт.

Вважаю, що Бог не посилає таких викликів, з якими людина не може впоратися. Радію, що у нас у Чорноморську є храми, що перейшли до Української Православної церкви. Час від часу приходжу помолитися, запалити свічку, привести думки до ладу. Це теж дуже допомагає.

– Як Ви стали успішною людиною? У чому запорука?
– Ще з дитинства я на 90 % знала, що буду працювати у морському бізнесі, бо це наша родинна професія. Дідусь з бабусею, тато і мама, згодом і я – всі випускники Одеського національного морського університету. Завжди по життю мене підтримувала моя сім’я, давала слушні поради. Це і надихало на подальші досягнення.
Також я вважаю, що важливо ставитися до своєї справи з любов’ю, невпинно працювати й саморозвиватися. До речі, зараз я навчаюся в Києво-Могилянській Бізнес-школі, вже пройшла два програмних навчання, на черзі – третє.
– Якою Ви бачите Україну після Перемоги? Як можете підтримати українців зараз?
– Я беззаперечно вірю в нашу Перемогу. Дуже пишаюсь нашими Збройними Силами та молюся за кожного, хто ризикує власним життям на передовій, щоб зупинити зло. Я також поважаю та ціную тих, хто у тилу, на інших фронтах – економічному, фінансовому, підприємницькому, виробничому, сільськогосподарському. Український бізнес має дихати, працювати, сплачувати податки та наповнювати бюджет. Україна – унікальна та різноманітна, а наш народ гідний жити у сильній, заможній, щасливій, мирній державі. Вважаю, що так і буде.
Навіть після найтемнішої ночі настає яскравий світанок. Хай весна подарує усім сили на відновлення. Попри все, не можна впадати у відчай, а навпаки, треба помічати красу навколо себе і рухатись тільки вперед – як квіти навесні тягнуться до сонця.

instagram: ellyradchenko
facebook: Elena Radchenko

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями