Перейти до панелі інструментів
миллениум

Мрієте про пухнастого друга, але боїтесь алергії? Не поспішайте відмовлятись від мрії. Алергія на тварин – не вирок, а лише привід звернути увагу на деякі особливості та знайти способи полегшити життя. У цій статті ви знайдете багато корисної інформації про алергію на тварин, яка допоможе вам прийняти правильне рішення щодо того, чи можете ви жити з улюбленим вихованцем. А на наші питання відповість лікарка-алерголог, пульмонолог Лариса ПРОХОРОВА.

– Пані Ларисо, актуальною проблемою в усі часи для багатьох людей та дітей була алергія на домашніх улюбленців. Скажіть, будь ласка, чи спостерігаєте Ви збільшення кількості пацієнтів з такою проблемою?

– На жаль, це дійсно так. Я помітила, що ця тенденція посилилась після пандемії. На мою думку, вона могла стати однією з причин зростання кількості людей, які страждають на алергію.

Причина криється в ослабленому імунітеті, який спричиняє підвищення чутливості до улюбленців. По-друге, в нашій країні за останні років десять приблизно значно збільшилась кількість людей, які заводять домашніх тварин, або контактують з людьми, що мають хатніх улюбленців.

– В чому загалом полягає головна причина виникнення алергії на тварин?

– Як би це не звучало банально, причина в імунітеті, який стає значно слабшим через постійні стреси. Разом зі змінами у світі, в природі, змінюється й наш геном. Ми загалом стали значно слабкішими за останні десятиліття, що також викликає чутливість до потенційних подразників.

Слід зазначити, що схильність до алергії обумовлена генетикою. Наявність алергії у членів сім’ї може збільшити ризик її розвитку у вас, але це не означає, що ви обов’язково будете страждати від алергії. Алергія може проявитися в будь-якому віці, а її розвиток може бути спричинений не лише стресом, а й іншими факторами, такими як вплив навколишнього середовища, зміни в імунній системі або контакт з алергенами.

– Чи може алергія бути проявом психосоматики?

– Деякі фахівці вважають, що може, але я, як лікар доказової медицини, не згодна з такою думкою. Я не буду знецінювати інших фахівців, тож, якщо їх методики допомагають людині покращувати якість життя, я буду тільки рада.

– З якими симптомами необхідно бігти до алерголога, та якими є ознаки найнебезпечнішої стадії алергії?

– Найпоширеніші: свербіж очей та тіла, нежить, кашель, задишка, загальне погане самопочуття, сльозотеча.
Щодо найнебезпечніших я не зустрічала випадків анафілактичного шоку у своїй практиці, важливо пам’ятати, що це найнебезпечніший прояв алергії, який потребує негайної медичної допомоги.

– Чи в усіх випадках, алергія, що проявляється, стосується лише шерсті тварини?
– Авжеж, ні. У тварин є декілька алергенів. Це можут бути: шерсть, слина, сеча чи статеві залози.

– Чи існують на сьогодні безпечні препарати, які можна приймати усе життя?

– На сьогодні існують сучасні препарати останнього покоління, які можна приймати довготривало, але виключно під наглядом лікаря. Тільки фахівець має назначити ліки та контролювати стан здоров’я людини.

Зауважу, що лікар-професіонал завжди запропонує вам альтернативне лікування у формі імунотерапії. Ці методики дозволяють пацієнтам жити без алергічних загострень та прийому пігулок доволі тривалий час.

– На завершення, пані Ларисо, розкажіть про Ваш професійний досвід?

– Я не скажу, що мріяла стати лікарем з дитинства. Я прагнула себе реалізовувати зовсім в іншій справі, але так сталось, що долею було визначено, щоб я стала лікарем. У цьому році я відзначатиму 16-річчя практики алерголога, а лікарем працюю вже вісімнадцять років. На сьогодні я акредитований алерголог та пульмонолог.
Медицина – це те, що приносить мені задоволення. Я просто люблю людей, своїх пацієнтів, тому в тандемі з ними нам завжди вдається долати хвороби.

instagram: doctor.prokhorova
+38 050 619 50 11

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями