Перейти до панелі інструментів
миллениум

Урологія – галузь медицини, яка вивчає діагностику та лікування захворювань сечовидільної та репродуктивної систем. Це галузь, яка розвивається дуже динамічно. Чи не щороку з’являються нові методи, які дозволяють успішно лікувати захворювання сечовидільної та репродуктивної систем. Сьогодні про новітні методи лікування саме сечокам’яної хвороби розповідає МИХАЙЛО МИКОЛАЙОВИЧ ЄРШОВ – лікар-уролог вищої категорії, хірург, лікар УЗД, онколог та дитячий уролог.

– Вітаю! Почну, напевно з термінології, аби вам було зрозуміло, що являє собою сечокам’яна хвороба. Це патологія, основним проявом якої є наявність скам’янілих фрагментів тілесних рідин в сечовидільній системі.
Досить часто це захворювання називають «уролітіаз». Воно відноситься до найбільш поширених та прогресивних захворювань в урології, характеризується частими загостреннями й важким перебігом.

Сечокам’яна хвороба характеризується наявністю одного або декількох каменів, а також великих утворень з відростками. Дане захворювання може бути викликано з різних причин, загалом же це біохімічні процеси, що відбуваються не тільки в сечовивідній системі, а й у всьому організмі.

Основні причини сечокам’яної хвороби:
вроджені відхилення та функціональні порушення сечовивідних органів;
порушення розвитку нирок та сечовивідних шляхів;
опущення нирки;
нирковий канальцевий ацидоз;
мальабсорбція;
порушення функціонування однієї (або двох) нирок;
інфекційні патології сечостатевої системи;
порушення переміщення сечі всередині системи;
судинні патології в нирках;
саркоїдоз;
захворювання щитоподібної та паращитоподібних залоз;
патології шлунково-кишкового тракту тощо.

Типові ознаки сечокам’яної хвороби – болі в нирках, в нижній частині спини, різкий біль в область органів малого таза, наявність крові в сечі, здуття живота, нудота, блювота, сильні раптові позиви до сечовипускання.
Основна роль в діагностиці сечокам’яної хвороби належить інструментальним методам дослідження:

Екстракорпоральна ударно-хвильова літотрипсія (ЕУХЛ) є золотим стандартом лікування сечокам’яної хвороби. Це інноваційна процедура, яка полягає у руйнуванні каміння в нирках та усіх відділах сечоводу. Фрагменти роздробленого каміння виводяться сечовими шляхами без зайвих маніпуляцій. Руйнування каменів відбувається завдяки ультразвуковим хвилям. У медичному центрі «Експерт» ця процедура здійснюється із застосуванням новітніх розробок на обладнанні останнього покоління – літотриптора Storz.
Дистанційний метод літотрипсії дозволяє без оперативного втручання позбутись каміння в нирках, сечоводах та сечовому міхурі. Зазначу, що процедура абсолютно безболісна й виконується в амбулаторних умовах.
Деталі: фокусна відстань – 15 см; установка з двійною системою прицілення (Rtg та УЗД); підтримка процесу дроблення можлива під Rtg-скопією та УЗД контролем.
Показанням для проведення такого втручання є каміння розмірами від 10 до 20 мм (для нирок); каміння розмірами від 8 до 15–20 мм (для сечоводів). Дроблення проводиться незалежно від щільності каменя. В програмі закладена можливість проведення 5-ти сеансів для роздроблення одного каменя.
Щодо протипоказань, відносні: надлишкова вага (>110 кг); камінь єдиної нирки (без стента); кисти на шляху ударної хвилі до каменя; загострені запальні процеси; постійне приймання препаратів, що розріджують кров; психічні захворювання; епілепсія; каміння >20–25 мм. Абсолютні протипоказання: вагітність; кардіостимулятор або дефібрилятор в лівому шлуночку.

Бажаю усім міцного здоров’я та закликаю звертатись до лікарів одразу, як відчуваєте якісь порушення в роботі організму.
З повагою – Михайло ЄРШОВ

facebook: mikle.yershov

https://uzh.experthospital.com.ua

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями