Перейти до панелі інструментів
миллениум

НАЗІЯ СКОРОБАГАТОВА – визнаний гемостазіолог та хірургиня першої категорії, кандидатка медичних наук. Її експертиза охоплює лікування тромбозів, кровотеч та їх наслідків. Наша гостя розкриває важливу тему «густої крові» або «тромбофілії» та шляхи допомоги жінкам виносити вагітність при наявності високих ризиків ускладнень.

– Пані Назія, вітаю Вас. До Вас, як до гемостазіолога, є чимало актуальних питань, які турбують жінок. Які основні проблеми та ускладнення Ви спостерігаєте у вагітних, зокрема тих, які мають проблеми з «густою кров’ю»?

– Добрий день. «Густа кров», або діагноз «тромбофілія», в розумінні пересічної людини – це вроджена чи набута схильність до підвищеного тромбоутворення. Це не хвороба як така, а схильність до певного типу ускладнень. У старшому віці ця схильність може проявлятись інфарктами, інсультами тощо, а в молодому – загрозами втрати вагітності, або навіть повторними втратами вагітності на будь-якому терміні.

Коли жінка втрачає вагітність у перші тижні – це, за усталеною звичкою, «списується» на природний відбір, адже відомо, що від 15 до 35% ембріонів є нежиттєздатними. Але повторні втрати вагітностей, або втрата на великому терміні – перед пологами, коли дитині вже навіть обрали ім’я – то дуже важка втрата.
Окрім власне втрат вагітності, тромбофілії пов’язані з постійними загрозами переривання вагітності, кровотечами, високим тиском у вагітних, тромбофлебітами та іншими ускладненнями, які значно обтяжують шлях жінки до материнства. Тому, хоча я не є акушером-гінекологом, моя робота – допомагати жінкам вдало виносити вагітність, при наявності високих ризиків ускладнень.

– Яким чином гемостазіологія може вплинути на покращення результатів програм штучного запліднення (ЕКЗ) та зменшення ймовірності невдач у цьому процесі?

– При ЕКЗ виклики ті ж самі, що й при природних вагітностях, але ситуація обтяжується тим, що сімейна пара не може досягти вагітності самостійно. А процедура ЕКЗ є не тільки складним медичним втручанням, а ще й досить коштовна. Зараз є окремі програми безплатного штучного запліднення або можливості часткового відшкодування витрат. Однак матеріальний тягар також є дуже визначальним фактором.

– Які методи та стратегії Ви використовуєте для діагностики та лікування проблем гемостазу в контексті вагітності?

– Існує досить великий перелік показників в системі гемостазу, який можна дослідити в сучасних українських лабораторіях. Зазвичай я розділяю обстеження на 2–3 етапи. Спочатку робимо те, що можна зробити в мережевих приватних лабораторіях у будь-якому населеному пункті. Якщо не отримуємо достатньої інформації – скеровую вже на наступні етапи у специфічні лабораторії, які працюють в Києві, Одесі, Львові.
Щодо лікування, то перша лінія терапії – це препарати, які рекомендовані МОЗ для тромбопрофілактики у вагітних жінок. Іноді трапляється, що ці препарати не підходять за дозою чи механізмом дії. Тоді підбираю препарати резерву, які, згідно зі світовим досвідом, теж ефективні при тромбофілії. Дози обираю обов’язково індивідуально, завжди попереджаючи жінок про можливі побічні реакції.

– Які переваги та виклики Ви бачите у своїй професійній діяльності?

– Основна перевага моєї професійної діяльності – проблеми з кров’ю можна виміряти й контрольовано відкоригувати. Після підбора дозування ліків жінка всю вагітність може вести звичайний спосіб життя, займатися легким спортом, не обмежуватись у їжі тощо.
Основний виклик – існує дуже багато міфів щодо самої згортальної системи крові та щодо ліків, які я призначаю. Часто бачу приклади так званого «магічного мислення», коли пересічні люди, та й навіть лікарі, вважають, що «ось цю таблетку можна приймати без контролю і все буде добре». Або що можна вплинути на гемостаз у вагітність дієтичними добавками, змінами раціону… У міру сил борюся саме з таким хибним мисленням.

– Які зміни в сприйнятті сімейного планування та народження дітей Ви можете визначити в контексті періоду війни?

– Козацькому роду нема переводу – це про нас. На початку повномасштабного вторгнення, коли багато жінок з дітьми виїхали за кордон, рятуючись від війни, з’являлися песимістичні висловлювання з приводу того, що не буде кому народжувати та відроджувати нашу країну після перемоги. Але, коли минув перший шок, з’явилася парадоксальна ситуація. Дружини військових, та й цивільних чоловіків, активно захотіли народжувати дітей. Навіть ті, хто до війни вважав себе чайлд-фрі, або вважали що одного-двох дітей у життєвому плані цілком достатньо – зараз активно хочуть народжувати ще. До речі, ми з чоловіком також свідомо запланували вагітність та народили сина у травні 2023.
Крім того, донедавна вважалося, що, якщо для народження дитини довелося робити ЕКЗ, то однієї дитини цілком достатньо. Проте зараз звертаються жінки, які вже мають одну ЕКЗ-дитину та активно планують наступну ЕКЗ-вагітність. Тож наша спільна робота – не тільки найшвидша перемога, а й повноцінне відродження української нації.

+38 050 766 24 96

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями