Перейти до панелі інструментів
миллениум

ЛЮДМИЛА ШИММАН, сертифікована викладачка йоги в країнах Європи, Азії та Індонезії, а також психологиня і педагогиня. Має понад двадцять п’ять років досвіду у практиці йоги та п’ять років тренерства. Наша гостя поєднує мудрість східних традицій та звання професійного провідника у світі йоги. У своїй студії «Prana Yoga Studio» у німецькому місті Ессен Людмила Шимман відчиняє двері до світу йогічних практик, надаючи можливість всім хто бажає збагатити своє життя внутрішньою гармонією та любов’ю.

– Пані Людмило, вітаю Вас! Пропоную розпочати з того, що мотивувало Вас практикувати йогу та який досвід Вашої роботи інструктором?
– Я практикую йогу вже протягом 24 років. Спочатку звернулась до йоги у пошуках відповідного виду спорту для збереження гнучкості та стрункості тіла. З часом, після довготривалої практики, мені відкрився інший рівень відчуттів і знань, що привели мене до моїх вчителів. Як говорять у йозі: коли учень готовий, – з’являється вчитель. В певний період кожен практик починає відчувати внутрішню необхідність знайти вчителя. Це неможливо передбачити, це неможливо запланувати, і не кожен може усвідомити цю потребу, тому вона може довго залишатися «не проявленою». Проте, якщо бажання з’явилось і воно є істинним, тобто з серця, і учень дійсно готовий рухатися далі, то на його шляху обов’язково з’явиться вчитель.
У пошуку своїх вчителів я об’їхала півсвіту і знайшла їх в індійському ашрамі. Потім продовжила засвоювати знання у їхніх послідовників в Азії, Індонезії, Малайзії та Європі, включаючи Україну.
– Що вирізняє Ваш підхід до викладання йоги в порівнянні з іншими інструкторами?
– Шлях йоги є єдиним, проте засоби переміщення по ньому можуть бути різними. У кожного, хто обрав цей шлях, свій індивідуальний стиль. Коли я починаю проводити урок, ступаючи на килимок, я відчуваю, що починається магія чуда, відомого як йога. Важко передати словами… це потік. Нескінченний потік енергії, зв’язку, цінності, любові. Я, пропускаючи йогу через себе, як провідник, транслюю любов. Тому що йога – це є любов і розкриття серця. Любов до себе, до свого тіла (незалежно від його форми), до своїх цінностей, до людей, до світу.
– Як заняття з йоги допомагають Вашим учням розвиватися не лише фізично, але й психологічно та емоційно?
– У хатха-йозі вплив на стан свідомості здійснюється шляхом перетворення та вдосконалення тіла. Концентруючись на якісному перетворенні того, що доступне нам, і так чи інакше підкорене, ми впливаємо на недоступне і несхильне – стан власної свідомості. У цьому і полягає метод та стратегія йоги.
– Які поради Ви могли б дати тим, хто тільки починає свій шлях в йозі?
– Якщо ви свідомо звернулися до йоги, якщо ви відчуваєте необхідність освоєння технік і способів, які допоможуть вам вийти за межі звичайної свідомості й упереджених уявлень про себе та своїх можливостей, – це означає, що ви готові до змін. Ви готові до того, що ваш фізичний та психічний (душевний) стан, і, взагалі, ваше життя розпочне стрімко змінюватися. З практикою йоги це неминуче.
Якщо наразі ви не готові до змін на такому глибокому рівні та на даному етапі очікуєте лише того, що йога допоможе вам розв’язати конкретні проблеми зі здоров’ям (зробити тіло більш гнучким, позбутися від болю в спині тощо), то суть підходу не змінюється. Навіть якщо ви хочете займатися виключно своїм тілом, йога як метод працює тільки через свідомість, а точніше через УСВІДОМЛЕННЯ. В будь-якому випадку, звичайною гімнастикою тут не обійтися. Навіть для того, щоб просто підтягнути м’язи (але зробити це безболісно, безпечно і найбільш ефективно), доведеться попрацювати в парі з розумом. Необхідно докласти зусиль для концентрації уваги на диханні, на роботі м’язів та суглобів, а також на постійному «перебуванні» з потоком думок, який буде вас відносити за межі килимка.
Асани та техніки хатха-йоги не повинні виконуватися механічно. Практик повинен зосереджувати увагу на русі, відчуттях, диханні, на потоці енергії. Перенаправляючи свою увагу в потрібний напрямок, ми досягаємо якісного психоментального перезавантаження: свідомість мовби прояснюється, розширюється після наступної практики. Саме таким чином ми й впливаємо на неї. Поступово продовжуємо рухатися шляхом йоги, який описав Патанджалі. Якщо така перспектива вас бентежить або лякає, тоді, можливо, вам не варто практикувати йогу.
 – Які основні принципи йоги Ви втілюєте не лише в навчанні, а й в житті?
По-перше, щодня робити Крок на зустріч собі. Малий крок – це маленька щоденна перемога над своїми лінощами, шляхом подолання очікувань, які маєте від себе. Лише такі рутинні дії, а не нескінченні думки про завтрашнє і спроби знайти причини «чому це не виходить» у минулому досвіді… Тільки повсякденна робота у напрямку своєї мрії рано чи пізно приведуть вас до вершини, з якої ви зможете побачити абсолютно нові перспективи вашого Всесвіту. По-друге, розуміння, наскільки важлива саме техніка, якість і контроль виконання, а не гонитва за кінцевою формою, і тоді глибина і краса форми прийде сама! Завершальний принцип – важливо рухатися своєю дорогою через серце – через любов.
Ви можете записатися за номером телефону +491755830372 або знайти нас в за посиланням: https://www.instagram.com/liudmyla_yoga.essen/

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями