Перейти до панелі інструментів
миллениум

Війна несе за собою непередбачувані виклики для суспільства в цілому та для кожної родини зокрема. Для збереження емоційної стійкості в умовах війни необхідно зрозуміти та вивчити механізми взаємодії в родині, стресові реакції та способи їх подолання. Психологиня
ОКСАНА МІТУСОВА допомагає сім’ям пройти складні випробування зі збереженням своєї єдності, внутрішньої сили та позитивного мислення.

– Оксано Леонідівно, вітаю Вас на сторінках нашого журналу! Війна створює стресове середовище, що впливає на міжособистісні відносини, психічне здоров’я та загальний стан суспільства, тому розуміння цих проблем є ключовим для збереження емоційної стійкості. Як за умов невизначеності можна створити емоційну підтримку у ній?

– Дякую за питання – воно дуже важливе і доречне у будь-який час. Емоційна підтримка дозволяє нам почуватися безпечними та захищеними. Опора сім’ї, дає нам можливість розкритися і зростати як особистості, і ми можемо сміливо йти вперед, долаючи перепони та труднощі, знаходячи виходи з будь-яких ситуацій.
У своїй роботі я використовую різні методи розв’язання різних питань. Іноді ці методи не зовсім стандартні, але в будь-якому випадку я знаходжу те, що підійде для кожної людини індивідуально, допомагаючи з любов’ю та турботою, увагою та підтримкою досліджувати своє Я. Тому сьогодні з урахуванням часу я постараюся хоча б поверхово відповісти на ваші запитання. А якщо буде бажання пірнути більш глибоко welcome на мої сесії.
Кожна пара й окрема людина мають власне сприйняття невизначеності. Невизначеність у взаєминах може виникати через: неузгодженість пари у планах та виборах; невідповідність один одного в галузі емоцій; розбіжність внутрішніх та зовнішніх процесів; неможливість передбачити результати та наслідки дій; страх невідомих ситуацій.
Ситуація, у якій ми всі опинилися, стала стимулом для розвитку як себе, так й розвитку відносин. Важливо навчитися розмовляти один з одним від серця до серця, адже саме близька розмова здатна подолати всі проблеми невизначеності.
Тож як за умов невизначеності можна створити емоційну підтримку у ній?

– Як можна встановити позитивні та здорові міжособистісні зв’язки в сім’ї?
– Війна не змінює нас, лише розкриває наші глибокі процеси, особливі риси характеру. Відбувається зустріч із невідомим, із тіньовою стороною один одного. Але війна дійсно випробування для відносин у родині. Якщо сім’я вирішує складні життєві ситуації, це стає її силою. У побудові позитивних та здорових міжособистісних зв’язків у сім’ї пропоную використовувати арттерапевтичний метод «Саду Взаємин». Уявіть ваш сімейний будинок як дивовижний сад, де кожен вид стосунків – це дерево, яке потребує турботи та уваги. Раз на тиждень проводьте «сімейне садівництво», де кожен член сім’ї обирає «дерево» (тобто вид стосунків), який йому хотілося б поліпшити. Можете використовувати кольорові листочки паперу, щоб кожен член родини написав свої ідеї та побажання.
Потім разом обговорюйте як доглядати за кожним «деревом». Можливо, це спільні вечірні прогулянки, розмови без електронних пристроїв чи навіть спільні творчі проєкти. Головне – ділитися своїми ідеями та прагненнями відкрито, без страху судити чи бути засудженим.
Такий підхід допомагає створити спільну мову в сім’ї, зміцнити взаєморозуміння та заохочувати активну участь у розвитку кожного члена. Як і в саду, турбота про взаємостосунки вимагає терпіння та уваги, але результат – барвистий, гармонійний сад вашого сімейного життя.

– Які стратегії Ви як фахівець використовуєте для допомоги клієнтам подолати кризові ситуації?
– У світі криз та невизначеності, для допомоги клієнтам у подоланні кризових ситуацій, мені подобається використовувати «Метод Мудрого Путівника». Замість того, щоб розглядати мене як психолога, давайте разом вирушимо в подорож, де я буду вашим гідом. Перший етап – «Карта Рефлексії». Разом ми вивчимо, де ви зараз, що вас турбує, і яких цілей ви хотіли б досягти. Це допоможе нам створити чітку карту для нашої подорожі.
Далі – «Експлорація Ресурсів». Ми досліджуємо ваші сильні сторони, ресурси та підтримку навколо вас. Іноді відповіді на кризи можна знайти в собі або в тому, що вже є у вашому житті. Третій етап – «Динамічна Навігація». Разом ми будемо адаптувати наш план, як справжні мандрівники, підлаштовуючись під обставини, що змінюється. Гнучкість та вміння адаптуватися можуть бути ключем до подолання криз. І нарешті, «Підтримувальний Компас». Я буду вашим компасом, що вказує на мету і направляє вас до розуміння та рішень. Але пам’ятайте, ви – головний навігатор своєї подорожі.
Я творча людина та підходи у мене творчі. Цей метод акцентує вашу активну роль у подоланні кризи, підкреслюючи, що ви маєте силу і ресурси, необхідні для подолання труднощів. Подорож може бути складною, але моя підтримка допоможе знайти Вам шлях до нових горизонтів.

– Завершуючи, прошу розповісти, що формує Ваш позитивний світогляд і як позитивне мислення відбивається у Вашому повсякденному житті?
– Я по життю позитивна людина, щодня прокидаючись, я одягаю посмішку і зі словами: «ну, привіт, найкращий день у моєму житті», йду цього дня. Я намагаюся бачити можливості та позитивні сторони ситуацій навіть у скрутних моментах. Я напрацювала емоційну стійкість і здатність розв’язання питань, і тепер маю нагоду справлятися зі стресом та викликами з оптимізмом, а не панікою. Мені пощастило з почуттям натхнення, яке сприяє креативному мисленню та пошуку нових можливостей.
Я бажаю Вам відкрити свій внутрішній магніт щастя, обійняти позитивне мислення та випустити ваші мрії на волю, тому що в цьому світі не існує меж для тих, хто бачить свій шлях світлим та оптимістичним.
Ви запитаєте: як це зробити? Welcome до мене на сесії.

facebook: o.mitucova
+380 98 527 41 55

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями