Перейти до панелі інструментів
миллениум

Назва цієї статті говорить сама за себе, адже наша гостя дійсно має неймовірний талант. Вона викладачка англійської та французької мов, Професіонал року 2023. Засновниця освітніх проєктів Speaking Club та Art Brunch.
Сьогодні говоримо з МИХАЙЛИНОЮ САМОЙЛЕНКО про головні аспекти вивчення іноземних мов та причини, чому варто їх опановувати. Долучайтесь!

– Михайлина, раді знов бачити Вас у нашому просторі. Минулого разу Ви розповідали про лайфхаки щодо вивчення іноземної мови та свій клуб. Сьогодні пропонуємо розкрити психологічні аспекти. Перше, що цікавить, як Ви рекомендуєте взагалі починати вивчення англійської, аби не залишити цю ідею вже за кілька уроків?

– Викладач, з яким буде комфортно, адже атмосфера на занятті є запорукою стійкої мотивації та бажання вивчати мову далі – це й стане початком вашого майбутнього успіху.

Не має значення чи це індивідуальні заняття, чи групові. Головне, щоб людині подобалось та було комфортно, звісно, враховуючи особливості мети.

– Які мотивації Ви надаєте учням, що прагнуть швидко та ефективно вивчати іноземну?

– Найпотужніша мотивація залежить від цілей, тобто, для чого людині потрібні знання іноземної мови. Це можуть бути виступи на міжнародних конференціях, просування у кар’єрі, подорожі або просто для себе, задля саморозвитку. Знаходимо те, чого людина дійсно прагне й одразу ж з’являється потрібна мотивація. Але, звісно, процес вивчення має бути цікавим та комфортним.

– Добре, наприклад, людина опанувала англійську досконало, проте не може змусити себе говорити вільно, попри отримані знання. В чому Ви вбачаєте причину такого ступору?

– Ключове – досконально. Мову можна вивчати протягом усього життя й все одно знаходити нові аспекти. Щодо ступору, або іншими словами мовного бар’єра, то перше – це завжди психологічний фактор страху.
Через хвилювання про правильну вимову людина часто відчуває себе засмучено та невпевнено. Результат – важко підтримувати розмову та самооцінка падає до нуля. Ось тут і формується бар’єр.

Для мене важливо, щоб людина знала, що її чують, розуміють, почувала себе комфортно та не боялась робити помилку.
Це найефективніший метод для того, щоб заговорити англійською вільно.

– Якими будуть Ваші рекомендації в такому випадку?
– Говорити, говорити й ще раз говорити. Та дуже важливо припинити боятись зробити помилку! Я дуже часто бачу, як красиво, а головне – абсолютно правильно, починає говорити людина, коли розслаблюється та перестає думати про те, що зробила помилку.
Друге – це припинити боятись запитань. Необхідно зрозуміти, що абсолютно нормально ще раз запитати та попросити пояснити, якщо не отримали відповідь чи не зрозуміли її. І найголовніше – перестати вимагати від себе «ідеальності». Дуже часто людина «закривається» тільки через те, що відчуває невпевненість чи просто сумнівається у своїх можливостях. До речі, саме самооцінка та почуття впевненості дуже сильно впливають на ефективність вивчення мови. З цим, звісно, ми теж працюємо під час навчання. У мене навіть існує правило на занятті – максимально кайфувати від своєї англійської та не боятись зробити щось неправильно.

– Світ дуже швидко змінюється, і сьогодні вивчення іноземної мови значно розширює можливості. Якими результатами своїх учнів Ви пишайтесь найбільше за, припустимо, останній рік?

– Для мене кожен студент та учень – це окремий проєкт. Пишаюсь кожним! Знаю, хто, з чого починав, та знаю, наскільки нелегкий цей шлях, який ми разом проходимо. Ціную кожну маленьку перемогу своїх учнів!

– На завершення, Михайлина, попросимо Вас зазначити кілька головних Ваших конкурентних переваг.

– Моя superpower у тому, що я «розкриваю людей». Зі мною люди починають вільно та впевнено розмовляти іноземною мовою. Це я вважаю найбільшою своєю перевагою.

instagram: mikhailina_
instagram: mikhailina_english_prostir

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями