Перейти до панелі інструментів
миллениум

1st Vice Miss Charity Queen of Ukraine 2023
Mrs. Top Animal Saver 2023

Ветеринарка, ветеринарний дієтолог та зоопсихологиня ЛІДІЯ ЛОБОДІНА поєднує різні галузі у своїй роботі для повноцінного підходу до лікування та догляду за тваринами. Поза ветеринарною медициною Лідія Лободіна займається волонтерством та благодійністю.

– Пані Лідіє, вітаю Вас! Сьогодні в Україні актуальним є питання етичного ставлення до тварин, зокрема через воєнні дії. Як Ви співпрацюєте з власниками тварин, щоб надати тваринам оптимальний догляд?
– Найчастішими проблемами у тварин є стрес, страх гучних звуків і тривога розлуки. Найголовнішими методами корекції є уникнення усіх можливих стрес-факторів (гучних звуків, гостей, нових тварин тощо). Ефективною є релаксаційна терапія, тож я рекомендую робити улюбленцям масаж, який можна поєднувати з музикотерапією та ароматерапією. Музикотерапія передбачає використання спокійної музики. Для ароматерапії раджу використовувати ефірні олії лаванди, ромашки, меліси, їх можна розпиляти в кімнаті у невеликій кількості. Часто тварини з проблемами поведінки потребують фармакологічної підтримки.
– Яким чином Ви взаємодієте з пацієнтами, як відбуваються консультації?
– Зараз я маю пацієнтів з України, Польщі, Словаччини, Чехії, Німеччини, Португалії, Канади та інших країн світу. Працюючи онлайн, я збираю всю необхідну інформацію (анамнез) про тварину, історію її здоров‘я, захворювань, аналізую поточні результати діагностичних досліджень. Далі з опікуном тварини обговорюємо всі можливі шляхи лікування і починаємо терапію. Зокрема, якщо у тварини є поведінкові проблеми, то онлайн-консультація є пріоритетною. Наразі офлайн я відвідую своїх постійних пацієнтів, які знаходяться в Києві. Але в найближчому майбутньому я планую створення власного центру.
– Які підходи Ви використовуєте до зоодієтології та як правильне харчування впливає на здоров’я та психічний стан тварин?
– Вік, порода, фізіологічна група, схильність або наявність захворювань мають важливе значення. У складі раціону мають бути якісні джерела білків, жирів, вуглеводів, клітковини, вітамінів та мінералів. Вітаміни групи В відновлюють пошкоджені нервові волокна. Особливо важливе значення має В6. Вітамін С зв‘язує вільні радикали, антиоксиданти та про-оксиданти. Магній – макроелемент, який регулює провідність в нервовій системі. Омега-3 – поліненасичені жирні кислоти, які відновлюють клітини та регулюють взаємозв’язок між нейронами. Триптофан – амінокислота-попередник гормону щастя.
– Як можна сприяти свідомому та етичному підходу до тваринництва в сучасному суспільстві?
– З початку повномасштабного вторгнення я провела кілька сотень благодійних консультацій для опікунів з тимчасово окупованих міст України та зон бойових дій. Зокрема до мене зверталися опікуни тварин, яким довелося залишити Херсонщину внаслідок трагедії на Каховській ГЕС. Найкраща популяризація, на мою думку, – це власний приклад. Я люблю відвідувати благодійні зустрічі та презентації книг, пов‘язані з допомогою тваринам. Я роблю благодійні внески у фонд UAnimals, благодійне об‘єднання захист тварин «Плюшка», Гостомельський притулок, притулки Сіріус та Велике серце. Нещодавно відвідала притулок «Велике серце». За останній рік я була запрошена в якості експерта українською зоозахисною організацією UAnimals, давала інтерв‘ю виданням «Вільне радіо», «Українська правда», Tochka.net, громадській організації «Кожна тварина».
– Відомо, що Ви учасниця та переможниця конкурсів краси. Як Ви використовуєте свій статус першої віце-міс краси для висвітлення актуальних питань та справ?
– Конкурс Charity Queen of Ukraine 2023 мав благодійну мету, тому моя ціль – не лише участь та отримання корони, а й привернення уваги до допомоги тваринам. Отримавши корону, я стала сильнішою та впевненішою в собі. Я отримала мотивацію робити ще більше корисних справ, які надихають та дають сили рухатись далі. Окрім благодійності, я займаюся музичною творчістю і найближчим часом планую запис власних пісень. Моя мета – надихати інших та власним прикладом показати, що завдяки наполегливій праці можливо все.

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями