Перейти до панелі інструментів
миллениум

У чому полягає зародження стресу? Як він переходить із ментального рівня на фізіологічний? Чому нервову систему слід не заспокоювати, а «годувати»? І який взаємозв’язок між роботою ШКТ та нашим настроєм? Про це нам розповіла сертифікований нутриціолог, дієтолог, діагност систем організму, партнер компанії «Nature’s Sunshine», партнер Благодійного фонду «Здоров’я» Олена РУЗАНОВА.

– Олено, розкажіть, як стрес впливає на наш організм? Чому під час сильних потрясінь люди різко втрачають апетит, сон чи вагу?
– Стрес працює як надлишковий зовнішній тиск. Мені подобається таке порівняння: коли ви стискаєте однією рукою другу, то рука, що стискає, і є стрес, через який все в організмі застигає і затискається. Власне, стрес і є саме потрясіння. Він буває двох видів. Позитивний — який надихає, заряджає та стимулює розв’язувати поточну проблему. Та негативний — коли людина пасивна, у депресії, немає життєвих сил, не хоче нічого робити, у якої, на його погляд, все негаразд тощо. Організм не справляється, коли негативний стрес сильно перевищує ресурсний стан організму. Тоді стрес з ментального рівня переходить на фізіологічний. В такому випадку ми говоримо, наприклад, про втрату ваги, сну, сил. Стрес «з’їдає» найцінніше — вітаміни, мінерали, а також дорогоцінну м’язову масу.
У такому разі потрібна термінова програма «Антистрес», застосовую її тут, в Англії теж. П’ю подвійні, потрійні дози вітамінів та мінералів, лікувальних трав для підтримки нервової системи. Дози у кожного — свої, визначаю лише після своєї діагностики, індивідуально.
Наш організм — єдина цільна система, ми не можемо, як у тих же роботів, витягнути, наприклад, серце, вилікувати його та вставити назад. Але ми можемо контролювати «паливо» — наше харчування та думки. Наприклад, корисна до двох тижнів так звана сіро-біло-зелена дієта. Це виключає вживання синтетичного цукру, білого борошна, напівфабрикатів. Страви можна вживати тільки термооброблені. Також це передбачає повноцінне вживання білка на сніданок (сир, яйця). Але для того, щоб білок засвоївся, потрібна клітковина, бажано легкооброблена, тобто парені й тушковані овочі. Оскільки тоді організм менше витрачає ферментів, які необхідні для засвоєння їжі. Взагалі, звичайно, повноцінне харчування — це практично запорука здоров’я як на фізіологічному, так і на психоемоційному рівні. Але є важливе уточнення: їжа має бути біологічно доступною, натуральною.
– В тривожний час в Україні велика кількість наших людей замислюються про те, як заспокоїтися, як упорядкувати нервову систему. Чи є універсальні загальні рекомендації, як це зробити в наші дні?
– Нервову систему треба не заспокоювати, а «годувати». Насамперед потрібно приймати магній і вітамін С, які безперервно витрачаються, а також, за своїми природними властивостями, не накопичуються в організмі. Чим менше магнію в клітинах тканин організму та в різних органах, тим сильніше тисне стрес (пам’ятаєте асоціацію зі рукою, що стискає?). За моїми спостереженнями, у багатьох пацієнтів через постійну нестачу магнію трапляється повний «обвал систем»: страждає лімфа, серце, якому важко качати кров по стиснутих судинах, може початися здригання вій, частий зрив зла на комусь, пацієнтові складно заснути й прокинутися. При постійному, не періодичному (!) вживанні магнію покращується психоемоційний стан, люди починають реально дивитися на світ. Ми, по суті, збільшуємо опір стресу і знижуємо навантаження на організм. Також стрес посилює недолік сну. Я рекомендую своїм пацієнтам різні трави для відновлення сну та стабілізації психологічного стану людини протягом дня. Схеми призначаються тільки індивідуально. Враховується зокрема, чи водить пацієнт машину, оскільки трави можуть впливати на швидкість мислення, його вік, стать, спосіб життя, фізичне навантаження, хронічні захворювання та багато інших речей.
Коли ми «годуємо» нервову систему, мимоволі змінюється ставлення до світу. Ми спокійніше реагуємо, з’являються адекватні думки, пов’язані з різними варіантами прийняття рішень. Часта причина стресу – необ’єктивне оцінювання ситуацій. Я впевнена: Бог кожного створив щасливим, талановитим, здоровим. Наприклад, вчені з’ясували, що кожна людина народжується зі схильностями до 3-4 сфер діяльності. Далеко не всі люди проживають життя, реалізуючи хоча б одну з них. Тому зародження стресу, невдоволення може бути навіть у тому, що людина незадоволена життям, і, з будь-яких причин, не реалізувала себе там, де завжди хотіла.
– Олено, зараз величезна кількість українців залишають рідні краї. Як «підлаштувати» організм під нову країну? Як не зануритись у стрес та розлад, не захворіти?
– Будь-який переїзд — це завжди стрес. І тому важливо пам’ятати про властивість нашої психіки: коли ми довго «мусолимо» якусь думку, з мислеформ вона переходить у дії. Тому потрібно дбайливо ставитись до своїх думок, не пускати «сміттєву» інформацію на думку. Допоможе в цьому той же магній, лецитин, омега-3, вітаміни та мікроелементи, комплекс з валеріаною — тільки потрібні ударні, лікувальні дози. Вже доведено, що наш імунітет та настрій створюються флорою ШКТ.
У природі є лише два стани: гниття та горіння. Гниє все, що не перетворюється в енергію. У нашому організмі є чудовий регулятор – температура. Коли ми захворюємо, це нормально, що жар спалює хворобу. Коли на градуснику температура 38,6 °C — це ідеальна температура для одужання, потрібно не поспішати з жарознижувальними засобами, а дати тілу можливість вивчити вірус, виробити на нього реакцію, запам’ятати його — і організм матиме імунітет. Наприклад, небезпечніша багаторічна субфебрильна температура 37,2 °C. Це означає, що організм занадто слабкий і не може видати досить високу температуру для спалювання всього згубного, тому що для цього у нього немає сил.
– Поділіться, будь ласка, Вашими лайфхаками: як за кордоном правильно знайти продукти, які підходять саме нам?
– Принципи ті самі, що й в Україні: дивитися, щоб продукт був натуральним. Чим складніше страва, що більше у продукті консервантів — тим складніше його переварити. А це виснажує наш запас ферментів, від яких залежить тривалість і якість життя. Коли людина без патологій вмирає скажемо у віці понад 85 років, це означає, що в її тілі закінчився останній фермент. Запасатися ферментами наперед ми не можемо, але ми можемо їх хіба що «вирощувати» у собі. Літні овочі та фрукти не залишаться з нами до зими у вигляді вітамінів у крові, це — факт) Тому в умовах іншої країни та нового середовища, де теж є стрес, ми можемо керувати хоча б своєю їжею. Вибираємо прості продукти, зелень, якісний білок (м’ясо, рибу, сир, яйця, бобові, морепродукти), трохи фруктів, багато овочів, поступове введення нових страв. Чим простіше ваш стіл — тим краще. Дотримуйтесь питного режиму, не змінюйте його занадто різко, щоб не перенавантажувати нирки: 2/3 загального обсягу — до обіду, і лише 1/3 — після, за 2 години до сну припиняємо пити.
– Олено, а як бути з медикаментами у разі хвороби: як правильно підібрати їх у чужій країні?
– Я не прихильник того, щоб на перших етапах пити ліки. Я взагалі не фанат ліків тим більше синтетичних. Потрібно дати організму можливість виробити імунітет. Раджу відразу у разі хвороби пити лікувальні трави. Краще за Природу ніхто нічого не придумав, і не придумає ніколи. Робити полоскання горла часто, оскільки 95% вірусів зароджується в носогорлі. Але у кожного свій індивідуальний набір, рівень імунітету, можливі аутоімунні захворювання. Тому загальні рекомендації важко дати. Однак кожній людині ідеально допоможуть паударко, колоїдне срібло, цинк, вітамін C, комплекс мінералів та вітамінів — все у великих лікувальних дозах.
Під час хвороби організм усі сили та вітаміни віддає на роботу серця, мозку, ШКТ — і лише потім на виведення продуктів розпаду. Тому потрібно проходити час від часу програми, що очищають, щоб вивести залишки ліків, консервантів і всього того, що засмітило організм. Але робити це можна лише тоді, коли в людини багато сил і вона здорова не менш як місяць.
– Насамкінець, скажіть, яка лікарська «перша допомога» має бути з собою в дорозі, щоб легше перенести стрес?
– Насамперед, хочу вас попередити: навіть за ідеального плану, коли все розраховано і продумано багато разів, все одно не все складеться на 100%. Тому я роблю так: за тиждень до поїздки п’ю збільшені дози магнію, вітамінів, паударко, а в дорожню аптечку кладу трави, клітковину, багато магнію, лецитин, комплекс з валеріаною. Все це потрібно для того, щоб в організмі був ресурс сприймати спокійніше все довкола, будь-який хаос. Ми живемо не в ідеальному світі, але здоров’я та стан — лише в наших руках.
Я вже багато років працюю з компанією «Nature’s Sunshine». Тільки 100% натуральні трави, шикарна наукова база, що постійно оновлюється, мільйони щасливих історій одужань. Завдяки силам Природи та науковому прогресу і, звичайно ж, завзятості нутриціологів. Всім серцем люблю свою роботу і дуже рада, що успішно допомагаю людям відновити своє здоров’я. Найвища нагорода для мене — це щасливі очі вже здорової людини.

RuzanovaHelen@gmail.com
+380 (50) 542 85 34
+380 (96) 559 48 34

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями