Перейти до панелі інструментів
миллениум

З початку повномасштабного вторгнення на захист рідної країни піднялися різні верстви населення. Ті, хто не в лавах ЗСУ ведуть активну волонтерську діяльність. І це люди самих різноманітних, іноді рідких професій. Як, наприклад, мольфарка ОЛЕНА СТЕЦЕНКО.

– Добрий день. Дякую, що запросили на бесіду. Рада поділитися цікавими знаннями для ваших читачів. Щодо назви «Мольфар» – це старовинна назва людини, яка виготовляла мольфи, тобто обереги, амулети, талісмани. Мольфари – це мудрі й досвідчені люди. Вони знали закони природи й спілкування з нею, виготовляли мольфи та замовляли їх на різні випадки життя – на захист, кохання, багатство, мандри, на здоров’я та добробут в оселі. Мольфари були відунами, чаклунами, провидцями. Екстрасенс – більш сучасна назва енергетів. Екстрасенси не займаються тим, чим займаються мольфари.
– Коли Ви відчули свої здібності в цій сфері?
– Вперше про свої здібності я дізналася у 8 років. Відпочиваючи у бабусі, я сильно, до самої кістки поранила коліно і дуже пливла кров. Я була маленька, але не злякалася. Інтуїтивно схопила листок подорожника, пом’яла його і приклала до рани, почала дмухати на рану та шептати слова, щоб кров зупинилася і рана загоїлася. Увечері, коли приїхали батьки з роботи, то побачили тільки маленький рубець. Шрам так і залишився на все життя, як згадка про той день, коли батько сказав мамі – тепер ясно в кого вдалася наша Оленка – в цілителів.
– Ми знаємо, що Ви активно займаєтесь волонтерством, та навіть отримали звання «Берегиня українського війська». Розкажіть про це докладніше.
– Волонтерство, мабуть, – моє покликання. Коли почалося повномасштабне вторгнення, то у моєму житловому комплексі моя подруга започаткувала волонтерський центр. Вже 25 лютого 2022 року ми виготовляли енергетичні батончики, пекли кекси та інші смаколики, збирали продукти для захисників, речі для переселенців тощо. Пакували коробки, відправляли на фронт. А потім було визволення Бучі, Ірпеня, Гостомеля. Цілих 2 тижні на площі в нашому селі зустрічали біженців. Це було щось жахливе. Не хотілося вірити в те, що бачили. Пізніше в нас почалися майстер-класи для діточок і батьків переселенців, а також і для всіх охочих. Вчилися готувати обереги – янголятка, ляльки-мотанки, готувати українські страви, особливо вареники. Далі нас запросили в Київ у волонтерські центри, школи та ліцеї. Ми продовжували виготовляти мотанки та янголятка і замовляти їх на здоров’я нашим захисникам і на перемогу України. За це і була нагороджена званням та дипломом «Берегиня українського війська».
– А Ви користуєтесь своїм даром, щоб допомагати бійцям визнати де сховані позиції противника, чи які в ворога наміри та плани?
– Ні, це не дозволено. Цими справами займається військова розвідка і бойові генерали. Єдине чим пишаюся – працювала з МВС, проводила за їхнім замовленням обряди на слов’янському капищі щодо знищення російської навали й керівництва загарбників. Оператори зняли це на камери та змонтували прекрасний ролик. Потім виклали його на російських каналах, щоб усі знали, що не тільки військові захищають Україну, а всі маги та чаклуни стали на захист нашої держави.
– Чи побільшав попит на Ваші послуги з початком повномасштабного вторгнення?
– Навпаки, поменшав. Багато людей пішло на фронт. Багато виїхало за кордон, чи втратили роботу і не звертаються, бо думають, що не зможуть оплатити мої послуги. А даремно, бо можна було б допомогти людині налагодити життя, а вже потім вона б віддячила.
– Які у Вас плани на майбутню працю, як бачите своє життя після Перемоги?
– Плани в мене величезні – я вирішила створити етноцентр з відновлення української культури за різними направленнями – одяг, вишивка, література, побут, страви, традиції, обряди, в тому числі мольфарство. Буду працювати з людьми, допомагати їм у житті. А також проводити різноманітне навчання та майстер-класи в етноцентрі.
– Що б Ви побажали нашим читачам?
– Від щирого серця бажаю перемоги України, мирного неба, спокійних тихих ночей. Щасливого життя нашим діточкам, культурного зростання, швидкого відновлення після війни й економічного процвітання нашої улюбленої незалежної України.

@stecenko.ekstrasens

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями