Перейти до панелі інструментів
миллениум

ЛЮБОВ МАЗНИЧЕНКО – фахівчиня з тридцятирічним досвідом. У цій розмові ми знайшли відповіді на актуальні питання, які стосуються нерухомості. Любові ми довіряємо, адже точно знаємо, на що здатні її професійні можливості.

– Пані Любове, яку оцінку Ви дасте стану ринку нерухомості на сьогодні?
– Ринок нерухомості дуже чутливий до військових дій в Україні, економічної ситуації, демографії людей. Я бачила Київ в березні 2022, коли були зовсім пусті вулиці. У 2023 році в цей же період в місто приїхало багато людей з інших регіонів, частково повернулись кияни до своїх домівок. Та ринок первинного й вторинного житла ще був у стагнації. Активно люди орендували житло, але купувала зовсім мала частка.
За останній рік ринок можна порівняти з хвилею. Попит на нерухомість то підіймається, то затихає. Починаючи з середини лютого 24 року покупці спостерігають за подіями на фронті та політиці. Це створило відкладений попит, який може отримати хвилю попиту покупців найближчими місяцями. Так було у квітні – травні минулого року.
– Як Ви прокоментуєте нинішні ціни на нерухомість в столиці України?
– Київ завжди був цікавий для комфортного життя, заробітку, інвестицій. В порівнянні з весною 2023 ціни на вторинному ринку нерухомості піднялись на 10–13 %. Найбільший попит на житло економсегмента до 50000 дол. та квартири з ремонтом в будинках до 10 років побудови. Ціна на такі квартири починається від 70000 дол. й вище, залежно від кількості кімнат та квадратних метрів.
В новобудовах ціни в гривнях зросли на 17 %. Це пов’язано зі збільшенням вартості будівельних матеріалів та оплати праці робітників. Та люди не готові інвестувати в новобудови з фундаменту. Найбільший попит сьогодні на квартири, які на етапі здачі будинку в експлуатацію.
Державні програми «єОселя» та «єВідновлення» підтримують ринок нерухомості. Дають можливість купувати нерухомість в кредит, що підігріває ринок. Тому можу акуратно зробити прогноз, що ціни в Києві у 2024 році на нерухомість будуть нестабільними – коливатись в залежності від попиту.
– Ви маєте великий професійний досвід, скажіть, що б змінили в форматі роботи українських рієлторів?
– Вже 30 років як я займаюсь рієлторською діяльністю. Починала з біржі Десятинної. Потім своя агенція нерухомості. Останні 8 років працюю як ФОП. Діяльність рієлторів за цей період змінилась в питанні обслуговування клієнтів, наданні великого комплексу послуг. Агенції нерухомості автоматизували бізнес-процеси й мають власні СРМ. Діджиталізація роботи рієлтора в онлайн режимі стала нормою професійного фахівця. Кожний рієлтор має можливість будувати особистий бренд.
Що б я змінила на ринку нерухомості – це співпрацю між рієлтором та замовником послуги. Вони повинні бути в правовому полі на договірних відносинах. А саме, хто замовив послугу, той і сплачує.
– Які Ви бачите перспективи розвитку рієлторської діяльності в Україні найближчими роками?
– Ринок нерухомості буде змінюватись залежно від потреб та викликів. А також від того, яким буде регулювання діяльності. Це про закон «Про брокерську діяльність» або саморегулювання громадських організацій. Згодом посередницька діяльність відійде. Потрібно буде представництво клієнта з продажу, купівлі або оренди житла. В агенціях буде модель «брокер та агенти або помічники», де за кожний процес відповідає окремий фахівець. А брокер керує процесом та несе відповідальність перед клієнтом.
– Любове, які маєте особисті правила в роботі з клієнтами? Чи є якісь особливості?
– Для мене головне клієнтоорієнтованість. Я постійно вивчаю потреби клієнтів, створюю нові продукти. Моя спеціалізація – продаж та купівля житлової нерухомості від консультації до угоди. В продажі нерухомості використовую багатоканальний пошук покупців. Для мене угода – це проєкт, де я управляю процесом пошуку покупця з найкращою пропозицією.
Веду свій ютюб канал. Вважаю, що відео дає більше можливостей продемонструвати об’єкт, що економить час клієнта. Веду інтерв’ю з фахівцями з різних сфер діяльності.
– Що варто знати клієнту про роботу рієлтора? Клієнтів же також варто виховувати.
– Послуга – це дія рієлтора, яка несе користь замовнику. При зустрічі з рієлтором запитайте, де він працює, чи є сертифікація, почитайте відгуки клієнтів. В кожного фахівця з нерухомості є своя технологія роботи, компетенції та інструменти. Ставте питання рієлтору. Що саме він зробить для закриття потреби замовника. Ваша співпраця – це довіра фахівцю роз­в’язання питання продажу, ку­пів­лі або оренди нерухо­мості.

 Любовь Мазниченко 
 0679360483
 user-vb8tb5wz4q

zlat.com.ua

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями