Перейти до панелі інструментів
миллениум

Регенеративна медицина використовує передові біотехнології для омолодження та відновлення організму. Альона ЗЛАЦЬКА – біолог та директор банку пуповинної крові @goodcells, має значний досвід, та поєднує наукові знання з біотехнологічним виробництвом. Її внесок сприяє розвитку цієї галузі в Україні та підтримує українських фахівців у впровадженні інновацій у медичну практику, забезпечуючи найкращі результати для пацієнтів.

– Вітаю, пані Альоно! Ви маєте понад 10-річний досвід роботи зі стовбуровими клітинами, які використовують для омолодження, реабілітації та навіть лікування різноманітних захворювань. Яких саме?
– Справді, я займаюся дослідженням, виробництвом та культивуванням стовбурових клітин і екзосом. Маю понад десятирічний досвід у цій сфері. Проте варто відзначити, що я не є лікарем і не застосовую стовбурові клітини безпосередньо.
Моя робота полягає у комунікації з лікарями та створенні для них інноваційних пропозицій. Спектр моєї діяльності охоплює різні галузі медицини, включаючи ортопедію, гастроентерологію та гінекологію для відновлення жіночої фертильності. Моя перша робота в цій області стосувалася саме відновлення жіночої фортильності у випадку безпліддя, пов’язаного з факторами маткового генезу. На сьогодні я працюю зі стовбуровими клітинами майже у всіх галузях медицини.
– Що таке безклітинна терапія нового покоління? Як вона працює?
– Безклітинна терапія нового покоління, насправді, стосується екзосом. Коли ми говоримо про регенеративну медицину та використання стовбурових клітин, вони можуть працювати у два основні способи. По-перше, вони можуть інтегруватися в тканини та органи, здійснюючи процес відновлення і заміщення пошкоджень, які відбулися. Або ж вони можуть виділяти розчинні фактори, які мають паракринний вплив.
Отже, цей паракринний вплив, по суті, є основою безклітинної терапії, яка в основному реалізується через екзосоми. Екзосомальна терапія, яка є новим інструментом у світі медицини, відома також як безклітинна терапія 2.0.
– Екзосоми – це безпечно? У чому їх перевага?
– Так, екзосоми є безпечними, і вони мають кілька переваг. Я сама працюю з екзосомами та мезенхімальними стовбуровими клітинами. Вони не викликають імунну відповідь, що робить їх безпечними для використання в медицині. Також, вони не мають ризику онкотрансформації, що додатково підсилює їхню безпеку.
Фактично, кількість публікацій і клінічних випробувань у світі підтверджує ефективність і безпечність саме мезенхімальних стовбурових клітин. Хоча є певні ризики, пов’язані зі стовбуровими клітинами фетального і ембріонального походження. В своїй практиці я працюю лише з тим, що вже доведено як безпечне та ефективне.
– Як Вам вдається реалізовувати біотехнологічне виробництво з науковим підходом в сучасних українських реаліях?
– Насправді, здійснення біотехнологічного виробництва у сучасних українських умовах не лише вимагає значних зусиль, але й потребує вирішення низки проблем. Спершу, це питання законодавства, яке має бути відповідним для розвитку інновацій та їх підтримки. Друге – матеріально-технічне забезпечення і економічний розвиток для забезпечення сприйняття ринком високої вартості біотехнологічних продуктів.
Проте, навіть у 2022 році ми не припиняли нашу діяльність. Ми розробляли резервні плани, щоб зберегти наші наукові дослідження, зберігати депозити пацієнтів та продовжувати боротьбу з труднощами. Щодо роботи з екзосомами, важливо мати не лише знання в галузі біотехнології, але і відчуття відповідальності та бажання допомогти пацієнтам.
– Ви не тільки працюєте у сфері регенеративної медицини, а й навчаєте роботі з екзосомами. Коли чекати наступний форум? Та як Вас знайти пацієнтам та колегам?
– Справді, для досягнення успішних терапевтичних результатів з використанням стовбурових клітин важлива не лише медична експертиза, але й розуміння механізмів, що реалізуються за допомогою екзосом. Тому комунікація та співпраця між біологами і лікарями є надзвичайно важливою.
На сьогоднішній день ми маємо досвід проведення навчань разом з компанією @goodcells спільно з лікарями. Розкриття механізмів дії клітин екзосом та їх клінічне застосування – основний фокус цих навчань. На нашому веб-сайті goodcells.com можна знайти більше інформації про заплановані події.
– Які Ваші заключні побажання для наших читачів?
– Мій заклик – підтримувати українське. Вірити в українські технології і не боятися шукати найкращі рішення для себе та своїх близьких – надважливо. Хоча існують деякі суб’єктивні ставлення до технологій в Україні, я вірю, що вони можуть виявитися дуже ефективними. Мені дуже приємно бачити, що вони розвиваються саме в Україні. Бажаю всім здоров’я та успіхів!

Сайт клініки, куди можна звернутися пацієнтам: goodcells.com
Сайт лінійки продуктів GoodEXOCells,
куди можна звернутися щодо екзосом для професійного використання:
goodexocells.com
GoodCellsUkraine
goodcells

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями