Перейти до панелі інструментів
миллениум

ЛЮДМИЛА СІЗІКОВА: «ЖІНОЧЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО І ЛІДЕРСТВО – СВІТОВИЙ ТРЕНД!»

Українські жінки у бізнесі – особливі гравці. Вони багато чого знають і втілюють у життя. Попри це, наші  business women потребують допомоги, яку надає система торгово-промислових палат в Україні.

«Бізнес у кожної компанії різний, різні й маркетингові плани, але є схожі проблеми, і саме Палата об’єднує зусилля для їх вирішення», – розповідає Людмила СІЗІКОВА – перший віце-президент Київської торгово-промислової палати, голова Комітету жінок-підприємниць, медіатор і третейський суддя. Вона володіє інформацією, яка може допомогти у вирішенні складних й актуальних проблем, пов’язаних із підприємництвом,  у тому числі, жіночим.

– Пані Людмило, розкажіть про Ваш основний функціонал та діяльність. 

– Київська торгово-промислова палата – найбільша регіональна палата в системі ТПП України за числом своїх членів. Її особливий статус полягає ще й у тому, що вона є столичною, з притаманними столицям європейських держав концентрацією верхівок бізнесу і влади, тісними зв’язками з міжнародними організаціями, іноземними амбасадами, насиченістю різноманітних фондів, європейських  донорів, присутністю іноземних торгових палат, громадських організацій  усіх рівнів.

Я курую напрямок юридичної підтримки бізнесу, також опікуюсь  таким напрямками роботи, як видача сертифікатів походження, товарознавчими та ціновими експертизами, працюю у напрямку розвитку Центру добровільної сертифікації «CERTEX». Також я є головою Комітету жінок-підприємниць, якому у цьому році виповнилося 4 роки.

– Пані Людмило, якою є Ваша головна професійна мета?

– Бізнес  у всіх різний і маркетингові плани у всіх свої. Але є й спільні речі – це правові  норми регулювання ведення бізнесу, вартість товару, локації, логістика, закони побудови, принципи ведення бізнесу, відповідальність… Коли ми (у Палаті) здатні бачити це спільне і об’єднувати зусилля своїх членів для вирішення завдань, які стоять перед вітчизняними підприємцями, – це, вважаю, і є гарною роботою.

– Яку оцінку Ви дасте українським жінкам-підприємницям, які сьогодні розвивають власні справи?

– Серед членів нашої Палати майже 300 підприємств, які очолюють жінки. Безумовно, я у захваті від наших членів і від жіночого підприємництва взагалі. Адже, одночасно з рішенням  про започаткування власної справи, жінка повинна поставити й вирішити багато різнопланових завдань: як успішно вести бізнес одночасно піклуючись про родину, виховання дітей, підтримку  чоловіка, а ще навчатись, розвиватись, піклуватись про  себе й т. п. Українські жінки-підприємниці весь час прагнуть до нових знань і змін, знають собі ціну,  компетентні  до дрібниць та вправні господині.

– Як саме підтримує Київська Палата жінок-підприємниць?

– Передусім, жінки отримують той самий спектр послуг  та можливостей,  які Палата надає усім своїм членам. Наприклад, завдяки програмі ЄС та підтримці ЄБРР створено Центр інформаційної підтримки бізнесу. Він надає послуги малим і середнім підприємствам, знайомить з актуальними грантовими пропозиціями та можливостями, які можуть дати поштовх для розвитку та розширення справи. Центр провадить низку заходів щодо основних проблем та можливостей ведення бізнесу.  У ТПП працює Центр бізнес-освіти та Центр підтримки експорту, є можливість взяти участь у програмах-конкурсах, які надають певні преференції дипломантам. Починаючи з 2019 року ми орієнтуємося на запозичення досвіду з ефективного підприємництва у топових business women України. У них ми вчимося й навчаємо будувати маркетингові плани успішного бізнесу, одержуємо практичні поради, алгоритми перебудови бізнесу й «підтягування» ролі керівника, власника бізнесу до європейських стандартів.

– Пані Людмило, дякуємо Вам за важливу місію! Що Ви можете порадити жінкам, які створюють власні справи сьогодні у доволі складних економічних умовах?

– Я б порадила не вигадувати велосипед! Відкривайте бізнес, якщо ідея усередині вас «зашкалює». Починайте, якщо ви не можете думати ні про що інше! Відкривайте бізнес тоді,  коли  ви точно вірите в себе й не піддаєтесь на чужі переконання. Відкривайте свою справу  тоді, коли вам це у радість!

www.kcci.org.ua

lsiz@kcci.org.ua

liudmylasizikova@gmail.com

+380444820301+380444820917

+380673210090, +380504461819

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями